Zuinige koelkast kopen? De 7 beste energiezuinige koelkasten

Last updated by Kaz on

zuinige koelkast

Wil je in je woning graag de nodige energie besparen? Dit doe je enerzijds door zo bewust mogelijk te leven. Door bewust te leven, verbruik je zo min mogelijk energie in je woning.

Anderzijds is het aan te raden om voor energiezuinige apparaten te kiezen, waaronder een energiezuinige koelkast. Wij hebben alvast de 7 beste zuinige koelkasten voor je uitgezocht.

Onze top 7 beste zuinige koelkasten:

 1. Liebherr CBNbda 5723-20
 2. Liebherr RBa 4250-20
 3. Etna KKV856WIT
 4. Samsung RS68A884CB1/EF
 5. AEG RTB515D1AW
 6. Bosch KGN39AIAT
 7. LG GBB92STBAP

7 beste zuinige koelkasten uitgelicht

Heb je oren naar de aanschaf van een zuinige koelkast? Verstandig! Met bijvoorbeeld een zuinige koelvriescombinatie of zuinige Amerikaanse koelkast bespaar je veel energie.

Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog kostentechnisch interessant. Je bespaart hier simpelweg veel geld mee.

Dat doe je vooral met onderstaande zuinige koelkasten. Dit zijn volgens ons de 7 beste zuinige koelkasten van dit moment. Neem de reviews door en bepaal wat voor jou de beste zuinige koelkast is.

1. Liebherr CBNbda 5723-20

Liebherr-CBNbda-5723-20-diepvries-energielabel-a

De Liebherr CBNbda 5723-20 is de beste energiezuinige koelvriescombinatie. Deze koelkast heeft energieklasse A; dat is het beste in het huidige aanbod van koelkasten.

Bovendien is deze koelkast voor veel huishoudens geschikt, dankzij het koelgedeelte van 258 liter. Het vriesgedeelte van 103 liter vormt de kers op de taart.

Ondertussen geniet je ook nog van een uitmuntende kwaliteit. Ook is ‘ie van handige extra’s voorzien De koelkast beschikt bijvoorbeeld over no frost, waardoor je het koelgedeelte nooit hoeft te ontdooien.

Tevens is het mogelijk om plateaus en lades te verwijderen. Hiermee maak je de indeling van de Liebherr CBNbda 5723-20 volledig naar je wens.
2. Liebherr RBa 4250-20

Heb je het liefste de zuinigste koelkast zonder vriesvak? Kies dan voor de Liebherr RBa 4250-20. Dit is een vrij eenvoudige koelkast met energielabel A, waardoor ‘ie lekker weinig energie verbruikt.

Dat dit een eenvoudige koelkast is, heeft vooral met de samenstelling te maken.

Als je de deur opendoet, zie je één groot koelgedeelte naar voren komen. Dit gedeelte heeft een inhoud van 160 liter, waardoor ‘ie voor veel huishoudens geschikt is.

Bijkomend voordeel is dat deze koelkast slechts 126 centimeter hoog is. Hij is hierdoor ook geschikt voor in de kleinere ruimtes.
3. Etna KKV856WIT

Gaat je voorkeur uit naar een energiezuinige koelkast tafelmodel? Dan raden wij je de Etna KKV856WIT aan. Bij deze koelkast moet je rekening met energielabel D houden.

Dat is fors minder dan bij bovenstaande koelkasten, maar dat heeft puur met het model te maken. Dit is simpelweg de meest energiezuinige koelkast in het aanbod van tafelmodel koelkasten.

Deze koelkast heeft een inhoud van 133 liter. Dit betreft volledig een koelgedeelte; deze tafelmodel koelkast heeft dus geen vriesvak. Door de stevige ligplateaus kun je de koelkast makkelijk naar wens indelen.

Ook is deze koelkast hierdoor geschikt voor zwaardere producten. Dankzij de LED verlichting heb je ook in het donker perfect zicht op de inhoud van de Etna KKV856WIT.
4. Samsung RS68A884CB1/EF

Samsung-RS68A884CB1EF-grote-koelkast

De Samsung RS68A884CB1/EF is de beste energiezuinige Amerikaanse koelkast van het moment. Deze koelkast heeft energieklasse C, waarmee ‘ie voor de begrippen van een Amerikaanse koelkast super zuinig is.

Dit uit zich in een relatief laag energieverbruik en een aanzienlijke kostenbesparing.

Deze Amerikaanse koelkast is ook nog een lust voor het oog. Dit is aan de strakke vormgeving, grote deuren en de kleurstelling te danken.

Deze koelkast heeft overigens een koelgedeelte van 409 liter en een vriesgedeelte van 226 liter. Het is hiermee de ideale koelkast voor duurzame en grote huishoudens.
5. AEG RTB515D1AW

De AEG RTB515D1AW is eveneens een goede, redelijk zuinige koelkast. Dit betreft een energiezuinige koelkast tafelmodel zonder vriesvak. Doordat dit vriesvak ontbreekt, is dit tafelmodel van een vrij groot koelgedeelte voorzien.

Dit gedeelte heeft een inhoud van 146 liter, waardoor deze koelkast voor in veel situaties uiterst geschikt is.

Deze koelkast is slechts 84 centimeter hoog; je geeft ‘m hierdoor in elke ruimte makkelijk een plekje. Daarbij geniet je ook nog van uitneembare lades.

Als je op een nadere manier net iets meer ruimte in je koelkast wilt creëren, neem je gewoon één van de lades uit. Deze koelkast beschikt ook nog over heldere LED verlichting.
6. Bosch KGN39AIAT

De Bosch KGN39AIAT is een prima energiezuinige koelkast. Deze koelkast heeft energieklasse A, is behoorlijk groot uitgevoerd en ziet er ook nog eens strak uit. Dat laatste is voornamelijk aan het RVS materiaalgebruik te danken.

Met deze koelkast kom je in ieder geval nooit meer ruimte tekort. Hij heeft namelijk een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter.

Bijkomend voordeel is de No Frost functie, waardoor je het vriesgedeelte nooit hoeft te ontdooien. Ander bijkomend voordeel is de luchtvochtigheidsregeling.

Hiermee blijven verse levensmiddelen nóg langer vers. Door energieklasse A bespaar je op termijn veel energie (en geld) met deze koelkast.
7. LG GBB92STBAP

LG-GBB92STBAP-DoorCooling-vriezer-energielabel-a

Tot slot laten wij je graag kennismaken met de LG GBB92STBAP. Dit is een koelvriescombinatie met energieklasse A, een interessant prijskaartje en een interessante samenstelling.

Doordat het een grote- en energiezuinige koelkast is, is ‘ie voor veel huishoudens geschikt.

De LG GBB92STBAP heeft een koelgedeelte van 277 liter. Het vriesgedeelte is 107 liter en hoeft niet ontdooid te worden, dankzij no frost.

Bovendien is deze koelkast van unieke technologieën voorzien, waardoor je van een gelijkmatige koeling verzekerd bent. Tevens is het mogelijk om de LG GBB92STBAP op afstand met je smartphone te bedienen.
Wat is een energiezuinige koelkast precies?

Wat een energiezuinige koelkast is? Dat is een koelkast die zo min mogelijk energie verbruikt. Zo’n koelkast is in staat om de inhoud energiezuinig te koelen, waardoor ‘ie minder stroom uit het stopcontact vraagt.

Klinkt simpel, niet waar? Feit is dat het toch niet zo simpel is als dat het lijkt.

Dit komt vooral doordat je op dit moment uit meerdere soorten koelkasten kunt kiezen. Bij alle soorten koelkasten heb je met andere energielabels te maken:

Koelvriescombinatie

Bij een koelvriescombinatie is de zuinigste koelkast een koelkast met klasse A. De koelvriescombinaties kunnen door fabrikanten dus écht energiezuinig uitgevoerd worden.

Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast is zuinig als ‘ie energieklasse C of D heeft. Doordat zo’n koelkast een heel stuk groter is, verbruikt ‘ie automatisch meer energie. Dat uit zich dan ook in een hogere energieklasse.

Tafelmodel koelkast

Ook bij een tafelmodel koelkast heb je met energieklasse C of D te maken. Dit is opvallend, aangezien dit juist kleinere koelkasten zijn.

Door het gebrek aan ruimte zijn de fabrikanten blijkbaar niet in staat om ze van energiezuinige technologieën te voorzien.

Er zit soms wel een verschil in energieklasse tussen een tafelmodel koelkast met vriesvak en een tafelmodel koelkast zonder vriesvak.

Koelkasten met vriesvak

Er bestaan voldoende koelkasten met vriesvak met energieklasse A. Dit hebben we reeds bij koelvriescombinatie, zie hierboven, toegelicht.

Overigens kun je op dit moment uit nog meer soorten koelkasten kiezen.

Wil je bijvoorbeeld een wijnkoelkast voor in je woning aanschaffen? Dan kun je rekening houden met energieklasse B of C. Maar, de wijnkoelkasten worden ook met energieklasse F en G aangeboden.

Heeft de energieklasse iets met de afmetingen van de koelkast te maken? Je zou denken van wel, maar dat is niet altijd het geval.

Een grote koelkast kan een lagere energieklasse hebben dan een kleine koelkast. Dat bewijzen meerdere koelvriescombinaties en tafelmodel koelkasten in ieder geval duidelijk.

De energieklasse lijkt vooral afhankelijk te zijn van de technologieën.

Is een koelkast bijvoorbeeld van moderne technologieën en veel isolatie voorzien? Dan heb je niet alleen met een stille koelkast te maken, maar ook met een energiezuinige koelkast. Dat is precies wat je wilt, niet waar?

Waarom voor een energiezuinige koelkast kiezen?

Het klinkt als een open deur intrappen, maar dat is niet zozeer het geval. het is absoluut aan te raden om voor een energiezuinige koelkast te kiezen.

Toch zien wij dat veel mensen nog steeds voor de minder energiezuinige koelkasten kiezen. Dat heeft vooral te maken met de prijskaartjes van de zuinige koelkasten. Voor een zuinige koelkast betaal je altijd meer dan voor een onzuinige koelkast.

Ons advies is om juist iets meer geld uit te geven. Door specifiek voor een energiezuinige koelkast te kiezen, geniet je namelijk van meerdere (belangrijke) voordelen:

 • Je bespaart hier veel energie & geld mee. Met een koelkast met energieklasse A kun je op jaarbasis opvallend veel energie besparen. Spreid je dit over de gehele levensduur uit? Dan zie je dat je echt vele energie kunt besparen. Daarmee bespaar je ook nog eens een hoop geld. Over de gehele levensduur genomen kan dit oplopen tot een besparing van méér dan 1000 euro!
 • Beter voor het milieu. Als iedereen voor een zuinige koelkast zou kiezen, zou dit een stuk beter voor het milieu zijn. Als elke koelkast bijvoorbeeld 20% minder energie zou verbruiken, zou het energieverbruik in ons land aanzienlijk afnemen. Kies jij bewust voor een zuinige koelkast? Dan maak je bewust een duurzame keuze. Goed bezig!
 • Het zijn veelal de beste koelkasten. Wat valt je op aan de bovenstaande lijst met beste energiezuinige koelkasten? Juist; al deze koelkasten zijn van de beste merken. Alleen de beste merken zijn in staat om energiezuinige koelkasten te fabriceren, aangezien dit nogal wat bij de ontwikkeling van de koelkasten vraagt. Dit betekent ook dat je van de beste koelkasten verzekerd bent.

Hoe werkt de energieklasse van een koelkast?

Alle koelkasten die aangeboden worden, moeten over een energielabel beschikken. Energieklasse A is hierbij het zuinigst en energieklasse G is het minst zuinig.

Tot 2021 werkte het principe van de energielabels anders. Tot dat moment werden de klassen A+ en A+++ gebruikt. Die klassen zijn inmiddels verdwenen; in plaats daarvoor is de schaal A tot en met G toegepast.

Het bepalen van de energieklasse wordt relatief apart gedaan. Men kijkt hierbij niet alleen naar het energieverbruik, maar ook naar de afmetingen van de koelkast. Het volume van de koelkast is deels bepalend voor de energieklasse.

Juist hierdoor is het mogelijk dat een grote koelkast een betere energieklasse dan een kleine koelkast heeft. Dit is enigszins apart, aangezien de grote koelkast alsnog meer energie verbruikt.

Het is daarom belangrijk om even goed naar het label op/van de koelkast te kijken:

 • Op dit label zie je ten eerste de energieklasse vermeld staan. Dit is dus energieklasse A, B, C, D, E, F of G
 • Op dit label zie je ten tweede het jaarlijkse energieverbruik vermeld staan. Dit is mogelijk een betere indicator, aangezien je hiermee direct inzichtelijk krijgt hoeveel energie de koelkast per jaar verbruikt. Je kunt hierdoor beter een vergelijking tussen bijvoorbeeld een kleine- en grote koelkast maken.

Op dit moment valt één ding op: weinig koelkasten hebben energieklasse A. Dit komt vooral doordat de manier van indelen nogal streng is. De weinige koelkasten die wel over energieklasse A beschikken, voldoen simpelweg aan hele strenge eisen.

Het is de verwachting dat de koelkasten in de komende jaren alleen maar zuiniger worden. Dit heeft uiteraard met de algehele tendens in de maatschappij te maken.

Alles moet duurzamer en energievriendelijker. Daar gaan de fabrikanten van koelkasten dan ook perfect op inspelen!

Hoe kies je de beste energiezuinige koelkast uit?

Het uitkiezen van een energiezuinige koelkast is niet makkelijk. Dit komt onder meer doordat het energielabel lastig te duiden is. Ook komt dit doordat je uit heel veel soorten koelkasten kunt kiezen.

Wij raden je daarom vooral aan om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips vind je relatief makkelijk de meest geschikte zuinige koelkast.

Tip 1: bestudeer goed het energielabel

De energieklasse van een koelkast lees je makkelijk af. Wat mogelijk nog veel belangrijker is, is het jaarlijkse energieverbruik. Dit wordt ook aangegeven op het energielabel, dus bestudeer vooral dit energielabel goed.

Kies je voor een koelkast met een laag energieverbruik? Dan is dat kostentechnisch uiteraard de beste keuze.

Het is hierbij echter lastig om je alleen op de energieklasse te richten. Dat hebben we hierboven al aangegeven; bij het bepalen van de energieklasse wordt ook naar het volume van de koelkast gekeken.

Ons advies is daarom om vooral het gehele energielabel te bestuderen. Dat geeft je alle informatie, waardoor je de juiste keuze voor de juiste zuinige koelkast kunt maken.

Tip 2: bepaal goed wat voor soort koelkast je wilt hebben

Het is ook van belang om goed naar het soort koelkast te kijken. Heb je baat bij een hele grote koelkast? Dan kun je voor een grote koelvriescombinatie of Amerikaanse koelkast kiezen.

Heb je liever een kleine koelkast? Dan kun je voor een kleine koelvriescombinatie of een tafelmodel koelkast kiezen. Stem het soort koelkast af op de volgende punten:

 • Het gewenste gebruik. Hoe wil je precies je nieuwe koelkast gebruiken? Moet het de ‘hoofdkoelkast’ in je woning worden? Of wil je graag een tweede koelkast voor in je schuur aanschaffen? Dit is uiteraard van invloed op het soort koelkast waar je het beste voor kunt kiezen.
 • De grootte van je huishouden. Je hebt ook nog met de grootte van je huishouden te maken. Als je een groot huishouden hebt, heb je een koelkast met een fors volume nodig. Dat is bij kleinere huishoudens uiteraard precies het tegenovergestelde.
 • De plaatsing van de koelkast. Tevens moet je goed naar de plaatsing van de koelkast kijken. Waar wil je precies je nieuwe koelkast neerzetten? En hoeveel ruimte heb je op die plek over voor je nieuwe koelkast? Als je dat weet, weet je ook hoe groot/klein de koelkast moet worden.

Tip 3: bepaal of je een vriesvak nodig hebt

Wil je voor de meest zuinige koelkast gaan? Dan kom je al snel bij een koelvriescombinatie uit. Gekeken naar het volume en de energieklasse lijkt dat simpelweg de meest zuinige koelkast te zijn.

Opvallend, aangezien een vriesvak meer energie nodig lijkt te hebben dan het koelgedeelte.

Enfin, je moet goed bepalen of je wel of geen vriesvak nodig hebt. Dit gaat uiteraard samen met de hierboven gegeven tip. Om tot de juiste soort koelkast te komen, moet je goed nadenken over de aanwezigheid van een vriesvak.

Tip 4: kijk naar de gehele samenstelling van de koelkast

Als je een energiezuinige koelkast wilt kopen, kijk je waarschijnlijk alleen naar het energielabel. Logisch in eerste instantie, maar verlies niet de koelkast zelf uit het oog.

Ons advies is om vooral goed naar de gehele samenstelling van de koelkast te kijken.

Hoe is de koelkast precies ingedeeld qua plateaus en lades? In welke kleur is de koelkast uitgevoerd? Beschikt de koelkast over handige functies, zoals no frost? Is het mogelijk om de koelkast op afstand te bedienen? En welke extra’s heeft de koelkast verder te bieden?

Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je even goed naar moet kijken. Ook als de koelkast een geweldige energieklasse heeft.

Tip 5: investeer in de beste energiezuinige koelkast

Wil je voor de allerbeste energiezuinige koelkast gaan? Dan weet je één ding zeker: je moet hier vrij veel geld aan uitgeven. Dit heeft puur te maken met de energiezuinigheid van zo’n koelkast.

Om deze energiezuinigheid te verkrijgen, moet een fabrikant bepaalde keuzes maken. Die keuzes resulteren in een hogere aanschafprijs.

Durf vooral te investeren. Kies je nú voor de beste energiezuinige koelkast? Dan geniet je hier jarenlang van. Zowel van de koelkast zelf als van de aanzienlijke energiebesparing. En je weet het: des te meer energie de koelkast bespaart, des te meer geld je bespaart!

Is een energiezuinige koelkast een aanrader?

Ja, een energiezuinige koelkast is 100% een aanrader. We kunnen zelfs stellen dat je niet meer om een zuinige koelkast heen kunt.

Deze koelkasten zijn volledig van deze tijd én zijn voor de komende jaren geschikt. Alles moet immers in de maatschappij duurzamer worden.

Voor je portemonnee zelf is een energiezuinige koelkast ook een aanrader. Niet zozeer qua initiële investering, maar wel qua kostenbesparing op de lange termijn. Kies daarom zo snel mogelijk voor één van bovenstaande koelkasten!


Categorieën: Keuken