Afvallen met de hometrainer? Schema & Ervaringen 

Last updated by Joni on

Afvallen met een hometrainer Tips

Als je op zoek bent naar een fitnessapparaat waarmee je ook nog eens kunt afvallen, dan is de hometrainer een zeer geschikte optie.

De hometrainer vind je niet alleen in de sportschool, ook kun je ervoor kiezen om het apparaat thuis aan te schaffen.

Vanuit het comfort van je eigen huis, fiets je terwijl je calorieën verbrandt. Klinkt dit niet ideaal? 

In dit artikel lees je hoe je precies kunt afvallen met de hometrainer en vind je een hometrainer trainingsschema dat je kunt aanhouden tijdens het trainen.

Dit trainingsschema helpt je bij het verliezen van gewicht. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder. 

Hoe kun je afvallen met de hometrainer?

hometrainer-voor-zware-mensen

De hometrainer is een geschikt apparaat om mee af te vallen. Het voordeel is voornamelijk dat het fitnessapparaat voor iedereen geschikt is. Het is toegankelijk en ook nog eens eenvoudig te gebruiken. 

Bij het verliezen van gewicht komt veel meer kijken dan alleen sporten. Om af te kunnen vallen, is het belangrijk dat je meer calorieën gaat verbranden dan je binnenkrijgt.

Het verbranden van calorieën doe je niet alleen maar door te sporten. Tijdens het lopen in huis en zelfs wanneer je rust, is het lichaam bezig om calorieën te verbranden.

Dit is doorgaans niet genoeg om van af te vallen. Het is belangrijk om erbij te gaan sporten en ook dien je te letten op je voeding. 

Met de hometrainer verbrand je iets minder calorieën dan wanneer je op de crosstrainer wilt afvallen of op de loopband wilt afvallen.

Het is echter zo dat het trainen op de hometrainer ervoor zorgt dat je spieren minder worden belast. Dit betekent dan ook dat er minder kans is op blessures. Beperkingen zullen hierdoor minder snel optreden en je kunt langduriger trainen.  

Als je op zoek bent naar een geschikte hometrainer om mee af te kunnen vallen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. 

Weerstand

Trainen met weerstand helpt goed bij het afvallen. De training wordt hierdoor intensiever en je zult daarom meer energie verbruiken.

De meeste hometrainers beschikken over meerdere weerstandsniveaus. Kijk daarom goed naar de hoeveelheid weerstandsniveaus en of deze handmatig of elektrisch te verstellen zijn.

Door de weerstand te verstellen, trap je namelijk lichter of zwaarder. 

Hartslagmeting

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om je hartslag goed in de gaten te houden. Wanneer je traint op 60 tot 70 procent van je maximale hartslag, begin je met het verbranden van vet.

Het is daarom noodzakelijk dat de hometrainer een hartslagmeting bevat. Niet alle hometrainers hebben deze mogelijkheid en daarom is het belangrijk om hier goed naar te kijken. 

Trainingsmogelijkheden

Tunturi hometrainer interactief

Welke trainingsmogelijkheden zijn er allemaal? In bepaalde gevallen kun je de hometrainer aansluiten op verschillende interactieve apps.

Deze apps maken het trainen nóg leuker en hierdoor zul je het misschien ook wel makkelijker volhouden

Calorieën verbranden op de hometrainer

Een veelgestelde vraag is hoeveel calorieën je nu precies verbrandt op de hometrainer. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: dit is afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren die meespelen zijn je lichaamsgewicht en de duur van de training. Iemand van 60 kilogram verbrandt gemiddeld gezien 105 calorieën in 15 minuten. Een persoon van 100 kilogram verbrandt in 15 minuten maar liefst 175 calorieën.

Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van de snelheid die je fietst. Fiets je met een lage snelheid? Dan verbrand je minder calorieën dan wanneer je op hoog tempo fietst.

Hometrainer afvallen schema

Hometrainer-cardio-apparaat-voor-vetverbranding

Nu je weet dat de hometrainer een geschikt apparaat is om mee af te kunnen vallen, vraag je jezelf vast af hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Er zijn verschillende soorten trainingen die je kunt volgen. Een manier die goed werkt om calorieën te kunnen verbranden én ook nog eens je uithoudingsvermogen en conditie te trainen, is de intervaltraining.

Met een interval training deel je de training op in periodes waarin je traint met hoge en lage intensiteit. 

Ben je benieuwd naar de manier waarop je het beste kunt trainen om af te kunnen vallen? We hebben een hometrainer schema voor je opgesteld.

In het schema vind je de afkorting RPM. Dit staat voor ‘Rotaties Per Minuut’. Dit kun je zelf eenvoudig instellen op de hometrainer.

Ook zie je in het schema altijd een warming-up en een cooling-down staan. Een warming-up en een cooling-down zijn noodzakelijk, zodat jouw lichaam de training rustig op- en af kan bouwen.

Houd dit dan ook altijd aan, zodat je je lichaam niet overbelast. 

Hometrainer interval schema om af te vallen:

 • 0-5 minuten: warming-up (40 RPM)
 • 5-10 minuten: versnellen (80 RPM)
 • 10-12 minuten: versnellen (100 RPM)
 • 12-14 minuten: vertragen (60 RPM)
 • 14-18 minuten: versnellen (80 RPM)
 • 18-21 minuten: versnellen (100 RPM)
 • 21-24 minuten: vertragen (60 RPM)
 • 24-28 minuten: versnellen (80 RPM)
 • 28-30 minuten: versnellen (100 RPM)
 • 30-31 minuten: vertragen (60 RPM)
 • 32-40 minuten: cooling-down (40 RPM)

Wil je liever eerst beginnen met een duurtraining? Een duurtraining betekent dat de intensiteit gedurende de training op hetzelfde niveau blijft. Als je net begint met trainen op de hometrainer, is dit een uitstekende optie. 

Hometrainer duurtraining schema om af te vallen:

 • 5-10 minuten: warming-up (comfortabel tempo)
 • 20 minuten: trainen op 60 procent van je maximale hartslag
 • 5-10 minuten: cooling-down (comfortabel tempo) 

Bovenstaande schema’s zijn goed om aan te houden als je wilt afvallen met de hometrainer. Het is echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren.

Forceer jezelf niet en kijk wat jij aankunt. Belangrijk is vooral om de trainingen rustig op te bouwen. Naarmate de tijd vordert, kun je meer aan en kun je ervoor kiezen om de training te verzwaren.

Tip: Bekijk nog meer hometrainer trainingsschema’s

Afvallen bij je buik met een hometrainer

Veel mensen willen voornamelijk vet verliezen rondom de buik. Het verliezen van vet rondom de buik wordt niet altijd als even makkelijk beschouwd. Vaak is dit één van de laatste plekken waar het vet verdwijnt.

Uit onderzoek blijkt dat teveel buikvet de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Teveel buikvet zou namelijk ook kunnen zorgen voor een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en een hoge bloedsuikerspiegel.

Dit zijn dan ook redenen waarom veel mensen graag van hun buikvet af willen komen. 

Kun je met de hometrainer afvallen rondom de buik? Het antwoord is: ja. Het lichaam verbrandt tijdens het sporten vet. Dit gebeurt door de vetreserves op te nemen en deze om te zetten in energie.

Dit geldt ook voor de vetreserves die rondom de buik liggen. Belangrijk is echter wel dat er op de juiste manier wordt getraind en op de voeding wordt gelet. 

Ervaringen afvallen met een hometrainer

hometrainers-voor-zware-mensen

Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen als het gaat om afvallen met de hometrainer?

Als je gaat zoeken naar ervaringen, dan kom je al gauw uit op verhalen van mensen die positieve ervaringen hebben met de hometrainer.

Zo wordt er aangegeven dat 85 procent van de mensen die de hometrainer gebruiken om af te kunnen vallen, positief zijn over dit fitnessapparaat. 

Op een forum wordt door een gebruiker van de hometrainer gezegd: ‘Ik ben een aantal jaar geleden 20 kilo afgevallen door gezond te eten en iedere dag 20-30 minuten te fietsen op de hometrainer. Je valt er dus wel degelijk mee af.’

Het is daarom ook niet voor niets dat je in de sportschool veel mensen ziet trainen op de hometrainer. Door het apparaat op een juiste manier te gebruiken, zul je zeker vet verbranden. 

Conclusie

De hometrainer is een toegankelijk apparaat om mee af te kunnen vallen. Je vindt hometrainers in de sportschool, maar je kunt er ook voor kiezen om er een voor thuis aan te schaffen.

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat de hometrainer beschikt over de juiste weerstandsniveaus en een hartslagmeter. Hierdoor haal je het beste uit de training en zul je zeker resultaten boeken. 

Afvallen gebeurt echter niet zomaar. Let daarom goed op je voeding en train met regelmaat.

Een intervaltraining is ideaal om af te kunnen vallen. Je wisselt de intensiteit van de training continu af en hierdoor ontwikkel je ook nog eens uithoudingsvermogen en verbetert je conditie.

Ben je hier nog niet helemaal aan toe? Kies dan voor een duurtraining. Tijdens een duurtraining train je continu met dezelfde intensiteit.

Door op de hometrainer te sporten, kun je vet verliezen op allerlei verschillende plekken. Ook het opgeslagen vet rondom je buik, kun je kwijtraken door intensief te trainen.

Voor veel mensen zorgt het fietsen ervoor dat ze uiteindelijk kilo’s verliezen. Dit is natuurlijk wel in combinatie met het eten van de juiste voeding en het volgen van een gezonde leefstijl.

Al met al kan er worden gesteld dat de hometrainer een zeer geschikt apparaat is om mee af te kunnen vallen.Misschien ook interessant:


Categorieën: Fitness