Afvallen met de loopband? Zo werkt het!

Last updated by Joni on

Afvallen op de loopband

Als je graag wil afvallen, dan is de loopband een goede manier om vet te kunnen verbranden.

Een groot voordeel van de loopband is dat je deze niet alleen in de sportschool vindt, ook kun je het apparaat aanschaffen voor thuis.

Dit maakt het trainen nóg toegankelijker en zo kun jij bezig gaan met het verliezen van gewicht.

Hoe werkt het afvallen met de loopband precies? We leggen alles uit in dit artikel. Lees snel verder!

Waarom afvallen met een loopband?

loopband schema afvallen

De loopband is een fitnessapparaat dat zeer geschikt is als je graag wilt afvallen. Het is een toegankelijke en laagdrempelige manier om je doelen te behalen.

Wist je dat wandelen ontzettend goed voor je is? Uit onderzoek blijkt dat dagelijks wandelen zou kunnen helpen bij het verminderen van risico op Alzheimer, angsten en depressies.

Daarnaast train je allerlei verschillende spiergroepen. Denk hierbij aan je beenspieren, buikspieren en zelfs rugspieren.

Kort gezegd is de loopband een ideaal apparaat voor iedereen die wat kilo’s wil verliezen. 

Hoe kun je afvallen met de loopband?

Afvallen met de loopband doe je door te trainen op een bepaald tempo. Dit tempo moet liggen in je vetverbrandingszone.

Je kijkt hierbij eerst naar je maximale hartslagfrequentie. Dit bereken je door je leeftijd van het getal 220 af te trekken.

Stel dat je 50 jaar oud bent, dan kom je uit op het getal 170. Dit is je maximale hartslagfrequentie.

Hier bereken je 60 procent van (102) en dit is uiteindelijk het aantal hartslagen dat je per minuut moet hebben terwijl je traint op de loopband.

Door dit tempo aan te houden, zal je lichaam namelijk vet gaan verbranden. 

Hoe dit werkt tijdens het trainen? We zullen de stappen met je doorlopen.

Stap 1: Kies het juiste tempo

afvallen loopband snelheid

Het tempo is erg belangrijk als je wilt afvallen. Als je weet wat jouw vetverbrandingszone is, kun je een tempo instellen.

Houd er rekening mee dat dit een tempo is waarbij je stevig aan het wandelen bent. Het is echter voor iedereen verschillend welk tempo dit is, omdat iedereen zich in een andere vetverbrandingszone bevindt. 

Je verbrandt calorieën als je lang op hetzelfde tempo loopt, maar je kunt ook kiezen voor HIIT-training. HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit betekent dat je de intensiteit van de training telkens afwisselt.

Op de loopband kun je dit doen door het stevige wandelen continu af te wisselen met hardlopen op hoger tempo.

Ben je benieuwd hoe je dit kunt doen? Train via een loopband schema, zo weet je precies hoe je een interval training kunt verrichten. 

Stap 2: Stel een tijd in

Belangrijk is ook om de juiste tijd in te stellen op de loopband. Het is afhankelijk van verschillende factoren hoe lang je moet lopen om af te kunnen vallen.

Over het algemeen wordt er aangeraden om gemiddeld een half uur per dag te wandelen.

In de eerste 20 minuten is je lichaam bezig om koolhydraten te verbranden. Na ongeveer 20 minuten begint je lichaam met het verbranden van vetreserves.

Wil je zeker weten dat je lichaam bezig is met vet verbranden? Ga dan uit van een uur. Met een lichaamsgewicht van 80 kilogram verbrand je circa 920 calorieën als je een uur op de loopband traint. 

Stap 3: Stel een hellingshoek in

loopband-helling

Iets dat de training een extra dimensie geeft, is het instellen van een hellingshoek. Kijk daarom goed of je beschikt over een loopband met helling.

Het wandelen zal hierdoor intensiever worden en ook ben je nog meer bezig om je kuit- en bilspieren te trainen. 

Loopband afvallen buik

De vraag naar het verliezen van buikvet is groot. Veel mensen hebben last van een ‘buikje’ en willen hier vanaf.

Buikvet brengt namelijk risico’s met zich mee. Zo kan er Diabetes ontstaan, maar ook hart- en vaatziekten kunnen een gevolg zijn van overtollig buikvet.

Kun je buikvet verliezen met de loopband? Over het antwoord kunnen we kort zijn. Het kan zeker, maar het verschilt per persoon hoe snel dit gaat.

Het is genetisch bepaald waar je als eerste afvalt. De ene persoon valt eerder af in het gezicht, terwijl de ander eerder buikvet verliest.

Belangrijk is vooral dat je, naast de dagelijkse trainingen op de loopband, een gezonde leefstijl aanhoudt.

Het trainen op de loopband en het eten van gezonde voeding kan uiteindelijk bijdragen aan het afvallen bij de buik. 

Ervaringen afvallen loopband

loopband-thuis

Al veel mensen hebben positieve resultaten behaald als het gaat om het vet verbranden met de loopband.

Trainen op de loopband is namelijk een toegankelijke manier om gewicht te verliezen en dit zorgt er ook voor dat het langer vol te houden is.

Wil je weten wat voor soort ervaringen mensen allemaal kunnen hebben als het gaat om afvallen met de loopband? 

Dit is hoe anderen afvallen met een loopband ervaren:

  • Sommige mensen zien al gauw resultaat en verliezen gewicht na enkele weken. 
  • Het kan ook zo zijn dat je pas resultaat ziet na enkele maanden. 
  • Sommige mensen zien beter resultaat wanneer zij de trainingen op de loopband combineren met krachttraining. Andere mensen zien het alleen al van het trainen op de loopband. 
  • Het soort loopband waar je op traint, is ook belangrijk. Zo kan een loopband voor zware mensen ervoor zorgen dat je stabieler traint dankzij het hogere draaggewicht. Trainen wordt hierdoor comfortabel en dit zorgt ervoor dat je het langer volhoudt. 

Per persoon verschilt het hoe snel je afvalt en wat er precies werkt. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld ook voor om te gaan afvallen met een crosstrainer of willen liever afvallen met een hometrainer

Conclusie

Vet verbranden op de loopband is iets wat zeker mogelijk is. De loopband is een toegankelijk fitnessapparaat dat je zowel thuis als in de sportschool kunt gebruiken.

Belangrijk is dat je traint in de verbrandingszone. Dit is voor iedereen anders, omdat dit afhankelijk is van je leeftijd.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om HIIT-training te volgen. Een trainingsschema voor de loopband kan hierbij helpen.

Wil je trainen met een hellingshoek? Dit zorgt voor een extra dimensie aan de training. Het lopen wordt zwaarder en je zult meer kracht moeten zetten. 

Iedereen ervaart afvallen met de loopband anders. Dit komt dan ook doordat we allemaal verschillend zijn. Zo verliest de ene persoon eerder buikvet dan de ander en ziet de ene persoon eerder resultaat dan de ander.

Uiteindelijk gaat het erom dat je op de juiste manier traint en ook rekening houdt met andere factoren. Denk hierbij aan je voeding en een gezonde leefstijl.

Al met al kan er worden gesteld dat de loopband een perfect apparaat is als je graag wilt afvallen. Zolang je het maar op de juiste manier doet. 


Misschien ook interessant:


Categorieën: Fitness