Afvallen met de crosstrainer? Zo doe je dat!

Last updated by Joni on

Afvallen op een crosstrainer

Wil jij graag afvallen? Kies dan voor de crosstrainer. De crosstrainer is een populair apparaat om zowel thuis als in de sportschool te gebruiken.

Met dit apparaat train je heel je lichaam, doordat je natuurlijke en soepele bewegingen maakt tijdens het trainen. Daarnaast zit er geen leeftijd aan gebonden, het apparaat is voor iedereen geschikt. 

In dit artikel lees je hoe je precies kunt afvallen met de crosstrainer.

We hebben daarbij een crosstrainer trainingsschema voor je opgesteld en ook zullen we het hebben over de ervaringen van anderen als het gaat om het verliezen van gewicht met de crosstrainer. 

Hoe kun je afvallen met de crosstrainer?

crosstrainer-thuis

Wist je dat je met de crosstrainer effectief resultaten kunt behalen als het gaat om het verliezen van gewicht? De crosstrainer is een zeer geschikt fitnessapparaat om kilo’s mee te kunnen verliezen.

Natuurlijk val je niet alleen af door te trainen, ook zul je op je voeding moeten letten en je leefstijl wellicht wat aan moeten passen. 

Met de crosstrainer kun je gemiddeld gezien wel 500 calorieën per uur verbranden. Dit is heel wat meer dan wanneer je bijvoorbeeld wilt gaan afvallen op de loopband.

De crosstrainer is namelijk een apparaat waar je erg intensief op kunt trainen. Let tijdens het afvallen goed op de calorieën die je per dag binnenkrijgt en hoeveel je er verbrandt.

De crosstrainer is eenvoudig te gebruiken. Je hoeft er geen ervaring mee te hebben om op een eenvoudige manier te kunnen trainen. Daarnaast is het ook geschikt voor de ervaren sporters.

Het zorgt ervoor dat je niet alleen aan je conditie werkt, ook train je veel verschillende spiergroepen. Zo vergroot je de kracht in je benen en train je de armspieren. 

Je kunt de crosstrainer op de volgende twee manieren gebruiken om mee af te vallen.

Afvallen met de crosstrainer door hartslagtraining

Tijdens het trainen is het belangrijk om je hartslag op een bepaald niveau te krijgen. Een juiste hartslag zal ervoor zorgen dat je lichaam het opgeslagen vet om zal zetten in verbranding.

Met een hartslagmeter kun je precies zien of je traint op het juiste niveau. Eerst kijk je naar je maximale hartfrequentie. Als je deze weet, kun je je leeftijd aftrekken van de maximale hartfrequentie.

Stel dat je 30 jaar bent en jouw maximale hartfrequentie 220 is, dan kun je de volgende formule berekenen:

220 – 30 = 190 

Je zult dus 190 hartslagen per minuut moeten behalen om op conditie te kunnen trainen. Wil je afvallen met de crosstrainer? Zorg er dan voor dat je op 60 procent hiervan traint. Neem 60 procent van 190 en op deze uitkomst kun je trainen om af te vallen. 

De hartslag ligt een stuk lager dan je maximaal aankunt. Dit is echter de beste manier om vet te kunnen verbranden, omdat je lichaam op deze manier het opgeslagen vet beter kan verbranden. 

Afvallen met de crosstrainer door middel van HIIT-training

Een goede manier om af te kunnen vallen op de crosstrainer is door HIIT-training te doen. HIIT-training staat voor High Intensity Interval Training.

Naast het feit dat je bezig bent met vetverbranding, werk je ook aan je conditie en spierversterking. Tijdens een HIIT-training wissel je het trainen op lage en hoge intensiteit met elkaar af.

Je kunt de intensiteit veranderen door de weerstand op de crosstrainer aan te passen. Je haalt daardoor het maximale uit jezelf en laat je lichaam even rusten door op een lager tempo verder te gaan.

Dit is echter niet genoeg om je lichaam helemaal tot rust te laten komen, want voor je het weet verwissel je de trainingsstand weer naar een hoge intensiteit.

Hierdoor blijft je lichaam actief en worden er heel wat calorieën verbrandt. HIIT-training kun je gebruiken op de crosstrainer, maar ook als je op de loopband wilt afvallen kun je deze vorm van trainen inzetten. 

Crosstrainer schema afvallen

trainingsschema-crosstrainer-vrouw

Crosstrainer trainingsschema’s zijn een fijn handvat om op een effectieve manier af te kunnen vallen.

Het is echter belangrijk dat je trainingen regelmatig afwisselt en ook eens aan krachttraining doet. Krachttrainingen kun je zowel thuis als in de sportschool eenvoudig uitvoeren.

Wil je weten welk crosstrainer trainingsschema je kunt volgen om af te vallen? We hebben er een voor je opgesteld. 

Trainingsschema HIIT-training afvallen crosstrainer

  • 5 minuten warming-up: Train 5 minuten op comfortabel niveau om je lichaam op te laten warmen. 
  • 1 minuut lage intensiteit: Train 1 minuut op lage intensiteit. 
  • 30 seconden hoge intensiteit: Train 30 seconden op zeer hoge intensiteit. 
  • 1 minuut lage intensiteit: Train 1 minuut op lage intensiteit. 
  • 8-18 minuten herhaling: Herhaal deze oefening. 
  • 5 minuten cooling-down: Train 5 minuten op comfortabel niveau om je lichaam af te laten koelen. 

Belangrijk is dat je minimaal 3 keer per week traint om af te kunnen vallen. Probeer deze trainingsdagen te verspreiden over de week, zodat je lichaam in de tussentijd genoeg rust ervaart.

Hierdoor voorkom je dat je je spieren overbelast en heb je minder kans op blessures. 

Crosstrainer en buikvet verbranden

De crosstrainer staat erom bekend een geschikt apparaat te zijn om buikvet mee te kunnen verbranden.

In het dagelijkse leven hoor je veel mensen praten over het buikje waar zij graag vanaf zouden willen komen. Laat de crosstrainer nou net het ideale apparaat hiervoor zijn.

Door met regelmaat en volgens het juiste schema te trainen, zul je vet verbranden op alle plekken van je lichaam. Ook buikvet zal uiteindelijk verdwijnen. 

Wist je dat je met de crosstrainer ook je buikspieren traint? Dit kan ervoor zorgen dat je buik strakker en sterker aan zal voelen.

In combinatie met het verbranden van vet en een goed voedingspatroon, kun je zeker goede resultaten behalen als het gaat om het verbranden van buikvet op de crosstrainer. 

Ervaringen afvallen crosstrainer

Crosstrainer-schema-afvallen

Veel mensen hebben baat gehad bij de crosstrainer. Het fitnessapparaat staat er namelijk bekend om zeer goed te werken als je calorieën wilt verbranden.

Je gebruikt heel je lichaam tijdens het trainen en dit zorgt voor positieve resultaten.

Door andere gebruikers wordt er positief gesproken over de resultaten die het apparaat te weeg kunnen brengen.

Zo wordt er door een blogger gezegd: ‘In het verleden heb ik de crosstrainer dus vooral gebruikt om op gewicht te blijven. Ik ben ervan overtuigd dat de crosstrainer ook prima geschikt is om overtollig vet te verbranden, zolang je het maar combineert met een gezond voedingspatroon. Uiteindelijk is het mij zelfs gelukt om van mijn ‘buikje’ af te komen.’

Zoals je kunt lezen, heeft ook deze gebruiker er baat bij om de crosstrainer te gebruiken. Voeding is hierbij ook een essentieel onderdeel als je graag wilt afvallen met de crosstrainer. 

Crosstrainer kopen om af te vallen? Hier let je op

Je kunt ervoor kiezen om te trainen in de sportschool, maar ook thuis is de crosstrainer ideaal.

Wil jij een crosstrainer kopen met als doel om af te vallen? Er zijn dan een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

Weerstandsniveaus

crosstrainer weerstand instellen

De weerstandniveaus zijn erg belangrijk als je effectief wilt trainen. Door meer of minder weerstand toe te passen, kun je de intensiteit van je training aanpassen.

Veel crosstrainers beschikken over een magnetisch weerstandssysteem. Dit zorgt voor vloeiende bewegingen die zorgen voor de beste weerstand. 

Hartslagmeter

Bevat de crosstrainer een hartslagmeter? Of kan deze extern worden toegevoegd? De hartslagmeter is belangrijk als je wilt trainen op 60 procent van je maximale hartfrequentie.

Kijk daarom altijd wat de opties zijn. 

Stabiliteit en comfort

crosstrainer test

Er is niets vervelender dan een fitnessapparaat dat niet stabiel staat en oncomfortabel aanvoelt. Op een comfortabele crosstrainer houdt je de trainingen uiteindelijk langer vol.

Het is daarom goed om te kijken naar het comfort en de stabiliteit van het apparaat.

Heb jij een hoger gewicht? Er zijn genoeg crosstrainers voor zware mensen beschikbaar. Deze hebben een hoger draaggewicht en staan daardoor steviger op de grond. 

Conclusie

Wil je graag afvallen met een crosstrainer? De crosstrainer is een goede keuze als je graag overtollig vet wil verbranden.

Door op de juiste manier te trainen, een gezond voedingspatroon aan te houden en ook aan je leefstijl te denken kun je behoorlijke resultaten behalen.  Je kunt ervoor kiezen om op twee manieren te trainen op de crosstrainer.

Je kunt ervoor kiezen om met een hartslagmeter te trainen, zodat je op 60 procent van je maximale hartslagfrequentie kunt trainen. Of je kiest voor een HIIT-training met afwisseling in intensiteit. Dit zorgt niet alleen voor het verbranden van vet, ook versterk je hiermee je spieren en werk je aan je conditie. 

Wil je zelf een crosstrainer aanschaffen voor thuis? Zorg ervoor dat de crosstrainer over de juiste weerstandsniveaus beschikt.

Kijk daarnaast ook of er een hartslagmeter aanwezig is en of deze eventueel toegevoegd zou kunnen worden. Zo meet je precies op welk niveau je traint.

En tot slot? Een crosstrainer dient ook comfortabel te zijn. Zo houd jij de trainingen straks langer vol en boek je de beste resultaten als het gaat om het verbranden van calorieën op de crosstrainer.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Fitness