Chinese scooter merken: alles wat je moet weten!

Last updated by Kaz on

chinese scooter merken

Chinese fabrikanten/merken zijn in de afgelopen jaren met een flinke opkomst bezig. Kijk maar eens naar de elektrische auto’s; het grootste gedeelte van elektrische auto’s wordt door Chinese fabrikanten gemaakt.

Is dit ook bij scooters het geval? Nou, nog niet in dusdanige mate. Toch is het zo dat ook de Chinese scooter merken flink aan de weg aan het timmeren zijn.

In dit artikel vertellen wij je graag alles over de verschillende Chinese scooter merken. We bespreken onder meer wat de beste Chinese scooter merken zijn, wat de kwaliteit is die zij leveren en wat het verschil is met andere merken.

Zo is het interessant om een vergelijking te maken met bijvoorbeeld Japanse scooter merken en Italiaanse scooter merken.

Beste Chinese scooter merken op een rijtje

Heb je oren naar de aanschaf van een nieuwe scooter? En gaat je voorkeur uit naar bijvoorbeeld een goede elektrische scooter? Dan kom je er al snel achter dat je voor een goede elektrische scooter veel geld moet betalen.

Gelukkig kun je ook voor een goedkope elektrische scooter kiezen. In dat geval kom je al snel uit bij één van de Chinese elektrische scooter merken.

Bij onder meer onderstaande merken kun je goedkoop een (elektrische) scooter kopen:

  • Riva
  • Vespalini
  • Baotian
  • IVA
  • Senzo

Wat valt op bij Chinese scooter merken?

Bij de Chinese scooter merken vallen een paar dingen op. Ten eerste valt op dat de scooters vaak gebaseerd zijn op bekende Europese scooters.

Het merk Vespalini is bijvoorbeeld volledig gebaseerd op de Vespa. Ook andere merken richten zich hoofdzakelijk op bekende Europese scooters.

Ten tweede valt de verkrijgbaarheid op. Als je naar een goede scooterwinkel gaat, kom je meer en meer Chinese scooters tegen.

De verschillende Chinese brommer merken zijn simpelweg aan de weg aan het timmeren. Ze behoren nog niet tot de beste scooter merken, maar dit kan in de toekomst zomaar veranderen.

Ten derde valt de prijsstelling op. Als je voor één van de scooters van bovenstaande merken kiest, geniet je van een scherpe prijsstelling.

Je bepaalt in ieder geval veel minder dan je voor de Europese equivalenten zou moeten doen. Dit is dan ook één van de voornaamste redenen waarom de Chinese scooters steeds populairder worden.

Ten vierde valt de kwaliteit op. De Chinese scooters zijn steeds beter aan het worden, maar zijn nog steeds niet van de gewenste kwaliteit. Hoe dit precies zit, bespreken we graag in het restant van dit artikel.

Chinese scooter merken: wat betaal je voor een Chinese scooter?

Het aanbod van Chinese scooter merken is steeds gevarieerder aan het worden. Zo kun je tegenwoordig voor benzine- en elektrische scooters kiezen. Ongeacht voor welke scooter je kiest, kies je voor een scherpe prijs.

Dit komt vooral doordat de Chinese merken haar kosten laag weten te houden. De merken hebben bijvoorbeeld met extreem lage personeelskosten te maken.

Het personeel krijgt in China simpelweg een stuk minder betaald dan in Europese fabrieken het geval is. Je kunt hier zeker je vraagtekens bij zetten.

Wat je precies voor een Chinese scooter moet betalen, hangt van het soort scooter af. Ook het merk is hier nog bepalend bij. Sommige merken richten zich op de allergoedkoopste scooters, terwijl andere merken net een ‘treetje’ hoger gaan zitten.

Ons advies: bekijk de prijzen van de verschillende Chinese scooters goed. Richt je hierbij echter niet alleen op de prijs. Wat nog veel belangrijker is, is de kwaliteit.

Chinese scooter merken: wat is de kwaliteit van een Chinese scooter?

De kwaliteit van een Chinese scooter is matig tot slecht te noemen. Dit heeft wat ons betreft meerdere oorzaken:

  • De scooters moeten zo goedkoop mogelijk gehouden worden. Dit uit zich onder meer in de keuze voor matige materialen en onderdelen. De bouwkwaliteit is hiermee een stuk minder dan bij Europese merken. De meeste Europese merken gebruiken namelijk wel goede materialen en onderdelen.
  • Er is weinig oog voor duurzaamheid. In China lijkt weinig oog te zijn voor duurzaamheid. Dit uit zich ook in de bouwkwaliteit van de scooters. Men richt zich vooral op het aanbieden van goedkope scooters, waardoor de duurzaamheid volledig uit het oog verloren wordt. Wij weten hierdoor niet hoe lang je überhaupt met een Chinese scooter kunt doen.
  • Er is weinig kennis & ervaring. In China is men nog niet al te lang bezig met het ontwikkelen van scooters. Dit betekent dat er minder kennis en ervaring is. Wel moeten wij opmerken dat China op dit gebied flinke stappen zet. Men is druk bezig om meer kennis op te doen. Ook kijkt men dus heel goed naar de modellen van Europese merken.

Waar kun je Chinese scooters kopen?

Wil je het liefste zo min mogelijk geld aan een scooter uitgeven? Dan is de keuze voor Chinese scooters een logische keuze. Voor de scooters van bovenstaande merken betaal je immers weinig geld.

Maar, waar kun je deze Chinese scooters nou kopen? Wat wij opgemerkt hebben, is dat de verkrijgbaarheid steeds beter wordt.

Van bovenstaande merken kun je bijvoorbeeld meerdere modellen al bij Voordeelscooters.nl kopen. Ook bij andere (grote) aanbieders zien wij de Chinese merken meer en meer in het aanbod terugkomen.

Is de aanschaf van een Chinese scooter aan te raden?

Nee, de aanschaf van een Chinese scooter is niet zozeer aan te raden. Dit heeft met name met de matigheid van de bouwkwaliteit te maken. Ook de verkrijgbaarheid van bijvoorbeeld reserve onderdelen is nog heel matig in ons land.

Het belangrijkste voordeel is uiteraard het voordelige prijskaartje. Dit voordelige prijskaartje moet uiteraard wel ergens vandaan komen.

Dit uit zich duidelijk in de kortere levensduur en de matige kwaliteit. Je moet dan ook niet verbaasd zijn als je Chinese scooter regelmatig met pech stil komt te staan.

Wij raden je daarom aan om voor een scooter van een Europees merk te kiezen. Voor zo’n scooter betaal je meer geld, maar de kwaliteit is vele malen beter. Dat is de extra investering absoluut waard.

Stel je niet al te hoge eisen aan je nieuwe scooter? Dan kun je uiteraard wel voor een goedkoop model van één van de Chinese scooter merken kiezen. Meer over scootermerken- en winkels:

Categorieën: Outdoor