Elektrische step in Duitsland: Kopen, Huren & Regels

Last updated by Kaz on

elektrische step duitsland

Wil je één van de Duitse steden op een leuke manier ontdekken? Eén van de beste mogelijkheden die je hiervoor hebt, is om een e-step te huren.

Hoe je een elektrische step in Duitsland kunt huren, bespreken we graag in dit artikel. Ook vertellen we je meer over het kopen van een elektrische step in Duitsland!

Een e-step huren in Duitsland

Het is vrij gebruikelijk om een elektrische step in Duitsland te huren. Deze steps kun je in nagenoeg alle grote steden huren, waaronder Aken, Frankfurt, Berlijn en Dortmund.

Dat je in veel steden een e-step kunt huren, heeft met de wetgeving te maken. Sinds 2019 is het namelijk toegestaan om met een e-step door een stad heen te rijden.

De voorwaarden die hieraan gesteld worden, zijn duidelijk:

 • De minimumleeftijd voor het besturen van een e-step is 14 jaar oud
 • Je moet met de elektrische step niet op de stoep of in voetgangersgebieden rijden
 • Met een e-step in Duitsland moet je op het fietspad rijden. Is er geen fietspad? Dan maak je gebruik van de rijbaan.

Voor het huren van een e-step in een Duitse stad heb je alleen een app nodig. je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Lime of Bird.

Zo’n app download je op je smartphone, waarna je met je smartphone de step kunt ontgrendelen. Na het ontgrendelen kun je op de step wegrijden. De app meet automatisch hoeveel kilometer je rijdt en rekent dit via je creditcard af.

Elektrische step in Duitsland kopen

Wil je graag voor eigen gebruik een nieuwe e-step kopen? Het kan interessant zijn om dit in Duitsland te doen.

Dit heeft met twee redenen te maken:

 • Veel producten, waaronder e-steps, zijn goedkoper in Duitsland. Dit komt onder meer doordat men in Duitsland met andere BTW percentages werkt. Ook zijn er meerdere aanbieders in Duitsland die regelmatig met kortingen stunten.
 • Je hebt uit nog veel meer esteps de keuze. Doordat Duitsland zo’n reusachtig land is, heb je uit veel e-steps en aanbieders de keuze. Je kunt dus een prima vergelijking voor jezelf maken en de gewenste elektrische step aanschaffen.

Het is echter niet per definitie goedkoper om een e-step in Duitsland te kopen. Dit hangt onder meer van het soort step, het merk en de prijsstelling in ons land af.

Feit is wel dat je in Duitsland uit veel meer elektrische steps kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor een elektrische step met zitje een elektrische step die legaal voor op de openbare weg is.

Houd daarvoor ook de wetgeving in ons land goed in de gaten. Vanaf 2023 gaat in ons land namelijk het nodige veranderen.

Hoe dit komt? Dit heeft met de wet- en regelgeving in Duitsland te maken. Sinds 2019 is het toegestaan om op een elektrische step in Duitsland te rijden, maar e-steps moeten daarbij wel aan specifieke eisen voldoen.

Regels in Duitsland

Wil je graag met een e-step één van de Duitse steden ontdekken? Download de app van bijvoorbeeld Bird of Lime op je app en ontkoppel direct één van de e-steps die op straat staat.

Met deze e-step moet je je vervolgens aan enkele eisen houden:

 • Je moet minimaal 14 jaar oud zijn
 • Het voertuig moet verzekerd zijn, een geldige verzekeringssticker hebben en het elektrische deelstep bedrijf moet een bedrijfsvergunning hebben
 • Je mag alleen op het fietspad of op de weg rijden. Als je op de weg moet rijden, moet je dit uiterst rechts doen
 • De elektrische step moet over verlichting beschikken
 • De e-step moet over een (veilig) remsysteem beschikken
 • De maximale snelheid op een e-step in Duitsland is 20 kilometer per uur

Om van een e-step in Duitsland gebruik te maken, hoef je niet per sé een rijbewijs te hebben. Ook is het niet nodig om een helm te dragen. De e-steps beschikken ook niet over een kenteken in Duitsland.

Mogelijke veranderingen in de regels

Let wel op: dit zijn de regels zoals deze medio 2022 gelden. Sinds 2019 zijn de e-steps gelegaliseerd in Duitsland, maar dat is allemaal niet zonder slag of stoot gegaan.

Er zijn namelijk veel partijen die kritiek hebben op de besluitvorming om de e-steps in (grote) steden toe te laten.

In de wet is daarom een passage opgenomen dat men de regels altijd nog terug kan trekken. Het is dus goed mogelijk dat in bijvoorbeeld 2023 of 2024 de regels aangepast worden. Of dat de legalisering helemaal teruggedraaid wordt.

Waar de weerstand van Duitsers vandaan komt? Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de deelsteps overal in steden achtergelaten worden.

De steden worden hierdoor een rommeltje en uiteraard komt dit ook de veiligheid niet ten goede. Ook hebben tegenstanders commentaar op de algehele veiligheid van een e-step.

Meer e-steps:

Categorieën: Outdoor