Onewheel: Wat is het & Wat heb je aan dit vervoermiddel?

Last updated by Joni on

Alles over Onewheel XR

Meer en meer mensen kiezen tegenwoordig voor een elektrisch vervoermiddel.

Dit kan een elektrische step zijn, maar ook een elektrisch skateboard en elektrisch longboard hebben aan populariteit gewonnen.

Een ander populair vervoermiddel is de Onewheel. In dit artikel vertellen we je graag alles over dit unieke vervoermiddel.

Wat is een Onewheel?

De Onewheel XR is eigenlijk niks meer dan een wiel met twee voetstukken.

Op deze stukken zet je je voeten neer, waarna de motor ingeschakeld wordt. Je bepaalt nu zelf welke richting je op rijdt.

Je kunt naar voren en naar achteren rijden en (scherpe) bochten maken.

Hoe dit apparaat precies werkt, zie je in onderstaande video:

Uit deze video komen enkele zaken naar voren. Zo is het een feit dat het vrij lastig is om de eerste keer op een Onewheel te rijden.

Je moet je evenwicht behouden en je moet met je eigen veiligheid rekening houden. Ook het stoppen van dit apparaat is vrij lastig, maar met de tip uit bovenstaande video lukt dit ongetwijfeld.

Op een Onewheel voer je eigenlijk een combinatie van drie sporten uit. Het is eigenlijk een combinatie van snowboarden, skaten en surfen.

In bovenstaande video wordt dit prima samengevat: “het is net alsof je op de weg aan het snowboarden bent”.

Belangrijkste kenmerken van de Onewheel XR

Onewheel XR wiel

Het merk Onewheel heeft in de XR variant voor een 750 Watt krachtige motor gezorgd.

Deze motor reageert volledig op de bewegingen die jij maakt. Als je bijvoorbeeld je voet schuin op het bord zet, stopt de motor met werken. Dát zorgt ervoor dat je veilig af kunt stappen.

De bediening van de motor en de Onewheel doe je volledig met je balans. Door middel van je balans geef je gas, maak je bochten en rem je af.

Door de krachtige motor behaal je op de Onewheel een snelheid van wel 30 kilometer per uur. Het bereik is maximaal 29 kilometer; je kunt dus ook relatief grote afstanden afleggen.

Verder valt bij de Onewheel direct het forse wiel op. Doordat het merk Onewheel voor een grote luchtband gekozen heeft, kun je met dit vervoermiddel ook op offroad paden rijden.

Dat is – volgens gebruikers – zelfs het leukste om te doen.

Wat is de wetgeving omtrent een Onewheel?

In 2021 heeft de Officier van Justitie uitspraak gedaan omtrent het rijden op een Onewheel. De rechters hebben hierbij besloten dat het toegestaan is om met een Onewheel op de openbare weg te rijden.

Dit is te danken aan de volgende uitspraak van de rechter: “Een Onewheel wordt niet gezien als een volwaardig voertuig”.

Doordat het geen volwaardig voertuig is, hoeft een Onewheel bijvoorbeeld geen kenteken te hebben.

Dit betekent echter niet dat je zomaar met een Onewheel de weg op mag. De rechters hebben namelijk aangegeven dat een Onewheel verplicht verzekerd moet zijn.

Daarmee kom je direct op een groot probleem uit: geen enkele verzekeraar biedt een verzekering voor een Onewheel aan.

Concreet betekent dit dat je géén gebruik van de openbare weg mag maken met dit elektrische vervoermiddel.

Wat de verzekeraars in de toekomst gaan doen, hangt van tal van factoren af.

Het wordt in ieder geval de hoogste tijd dat verzekeraars met een passende verzekering komen. Meer en meer mensen kiezen immers voor één van de vele elektrische vervoermiddelen.

Hoe snel gaat een Onewheel?

Onewheel XR Balans

De maximale snelheid van de Onewheel XR is 30 kilometer per uur. Dit is ongekend hard, zeker omdat je op slechts één wiel rondrijdt.

Mede hierom zou je volgende tips in acht moeten nemen:

 • Draag altijd bescherming op je knieën en armen. Mocht je op de Onewheel lelijk ten val komen, voorkomen de beschermstukken vervelende blessures.
 • Draag altijd een helm. Het is ook aan te raden om altijd een helm op dit elektrische vervoermiddel te dragen. Zonder helm op dit vervoermiddel stappen is zelfs gevaarlijk te noemen.
 • Draag altijd een bril. Op een Onewheel krijg je – door de snelheid – met de nodige wind in je ogen te maken. Om je ogen hier tegen te beschermen, is het advies om een bril te dragen. Met een bril voorkom je ook nog eens dat insecten je ogen in vliegen.

Wat zijn de voordelen van een Onewheel?

Dat dit elektrische vervoermiddel populair is geworden, is maar al te goed te begrijpen.

Er zijn meerdere redenen waarom veel mensen voor het kopen van dit vervoermiddel kiezen:

 • Erg leuk. Het is één van de leukste vervoermiddelen voor een reis van plek A naar plek B. Je bent actief bezig, je hebt de volledige controle en alles komt aan op je balans.
 • Flinke snelheid & actieradius. Zowel de snelheid als de actieradius zijn indrukwekkend te noemen. Pas na pakweg 29 kilometer hoef je de accu op te laden.
 • Voor tal van ondergronden geschikt. Met de Onewheel kun je prima op een verhard pad rijden, maar je kunt ook voor oneffen paden kiezen.
 • Veilige verlichting. De Onewheel XR is aan de voor- en achterzijde voorzien van duidelijke LED verlichting. Dankzij deze verlichting val je nog beter in het verkeer op.
 • Instelmogelijkheden via de app. Als je besluit om de XR te kopen, kun je een handige app op je telefoon installeren. Met deze app kun je onder meer de agressiviteit van de Onewheel instellen. Je past hiermee de reactie van dit vervoermiddel aan op je ervaring en niveau.

Wat zijn de nadelen van Onewheel?

Spreekt dit unieke vervoermiddel je aan? En wil je zelf ook snowboardend over de weg heen scheuren?

Het is mogelijk met dit apparaat, maar je moet wel met de nodige nadelen rekening houden:

 • Niet legaal in Nederland. Zoals je hierboven reeds hebt kunnen lezen, is dit vervoermiddel in ons land niet legaal. Volgens de rechters moet dit vervoermiddel verplicht verzekerd zijn, maar die mogelijkheid is er niet. Geen enkele verzekeraar biedt een passende verzekering aan.
 • Lastig in gebruik. Het is ook een feit dat de Onewheel lastig te besturen is. Je moet echt de nodige ervaring opdoen, voordat je hiermee langere afstanden af kunt leggen. Ook moet je rekening houden met vervelende valpartijen. Al doende leert men, maar dat gaat bij de Onewheel niet altijd op een fijne manier.
 • Vrij duur. Een ander gekend nadeel is terug te vinden in het prijskaartje. Voor de Onewheel moet je nogal diep in de buidel tasten. Je kunt je hierbij zelfs afvragen of dit vervoermiddel zijn prijskaartje wel waard is.

Is de aanschaf van de Onewheel aan te raden?

Onewheel XR kopen

Vanuit juridisch- en veiligheidsoogpunt is het verstandiger om níet voor de Onewheel te kiezen.

Je kunt dit vervoermiddel niet verzekeren, waardoor je onverzekerd op de weg rijdt. Dit betekent dat je illegaal bezig bent; eventuele schade wordt dus niet vergoed.

Daarnaast is de bediening een lastig nadeel. Het is bijzonder lastig om de Onewheel volledig onder controle te krijgen.

Ook zit een fout in een klein hoekje; één moment van onbalans kan al voor een vervelende valpartij zorgen.

Verder moet je ook nog met het prijskaartje rekening houden. Voor de Onewheel XR moet je bijvoorbeeld een bedrag van 1999 euro betalen.

We kunnen niet anders stellen dan dit echt een fors prijskaartje is. Het klopt dat je een uniek vervoermiddel tot je beschikking krijgt, maar er zijn betere opties.

In onze ogen kies je beter voor een elektrische eenwieler. Een elektrische eenwieler is makkelijker te besturen, is veiliger en is ook een stuk betaalbaarder.

Daarbovenop komt ook nog dat je uit meerdere elektrische eenwielers kunt kiezen. Je kunt hierdoor altijd voor een eenwieler kiezen die binnen je budget past. En op je wensen aansluit.

Moraal van het verhaal: de Onewheel XR is een interessant vervoermiddel, maar het kent de nodige haken en ogen. Mocht je per sé zo’n vervoermiddel willen hebben, is een elektrische eenwieler de betere optie.


Meer elektrische voertuigen:


Categorieën: Outdoor

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *