Platte boiler kopen? Bekijk de Top 7

Last updated by Kaz on

platte boiler

Niet elk huis is even groot. Niet elk huis heeft hierdoor voldoende ruimte voor een grote, nieuwe boiler. Herken je deze situatie? Richt je pijlen dan eens op een platte boiler.

Zoals de naam al zegt, neemt zo’n boiler een stuk minder ruimte in beslag. Wij hebben alvast de beste platte boilers voor je verzameld in dit artikel.

Je kunt bijvoorbeeld voor een platte boiler van 30 liter of voor een platte boiler van 100 liter kiezen. Dit is uiteraard een gigantisch verschil.

Graag nemen we je in dit artikel daarom op sleeptouw door de wondere wereld van de platte boilers.

De 7 beste platte boilers

Bekijk de top 7 direct hieronder en lees verderop in het artikel alles wat je moet weten over de voor- en nadelen, voor wie dit een geschikte optie kan zijn en wat de beste keuze is voor jou.

 1. Tesy elektrische boiler 10 liter Close Up
 2. Tesy elektrische boiler 15 liter Close In
 3. Thermex IF 80 V
 4. TTulpe Smart Master 50
 5. Thermex ID 50 H
 6. Thermex IF 30 V
 7. TTulpe Smart Master 30

Uit onze top 7 blijkt onder meer dat je voldoende keuze hebt. Tegelijkertijd blijkt ook dat de platte boilers grote verschillen onderling kennen. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de inhoud van de boiler.

Je komt het allemaal te weten in dit artikel, dus lees snel verder!

Wat is een platte boiler precies?

Een platte boiler is een boiler met unieke vormgeving. Hij is bijzonder plat vormgegeven, waardoor je ‘m makkelijk aan een muur op kunt hangen. Je doet dit zelfs aan een muur waar je regelmatig langs moet lopen.

Het is wel lastig om exact de afmetingen van een platte boiler te duiden. Dat wat de een als een platte boiler beschouwt, wordt door een ander als absoluut niet plat beschouwt.

Kies je voor één van bovenstaande platte boilers? Dan ben je er zeker van dat je ‘m erg makkelijk een plekje in je woning geeft. Met alle dank aan de compacte afmetingen van de platte boiler.

Verschillende soorten platte boilers

platte elektrische boilers

Spreekt het principe van een platte boiler je aan? Als je je zoektocht naar de beste platte boiler aftrapt, merk je al direct dat je uit veel soorten kunt kiezen.

Dit is vooral aan de volgende 2 aspecten te danken:

1. Vorm van de boiler

Een platte boiler is dus altijd plat. Dat is één van de weinige zekerheden met betrekking tot de vorm van de boiler. Wat de afmetingen zijn, is bijvoorbeeld per boiler verschillend.

Ook de vorm van de boiler is niet altijd hetzelfde, getuige deze twee vormen:

 • Verticale boiler. Een verticale boiler is meer dan hoog dan breed. Je hangt ‘m hierdoor eenvoudig op krappe plekjes neer, zolang je maar voldoende ruimte de hoogte in hebt.
 • Horizontale boiler. Een horizontale boiler is meer breed dan hoog. Op de plekken waarbij je met weinig ruimte in de hoogte te maken hebt, is dit de beste optie. Uiteraard heb je wel voldoende ruimte in de breedte nodig.

2. Exacte inhoud

Hoeveel water heb je per uur nodig? Op basis van het antwoord op deze vraag kun je bepalen wat de juiste inhoud van je nieuwe boiler is. Indien je voor een platte boiler wilt gaan, heb je in ieder geval uit voldoende soorten inhoud de keuze.

Zo kun je prima voor een keukenboiler van 10 liter of 15 liter gaan. In je keuken heb je niet altijd evenveel ruimte, waardoor zo’n platte boiler uitkomst biedt.

Heb je echter een grote, volwaardige boiler nodig? Dan kun je het beste kiezen voor een platte boiler 100 liter.

Heb je een nóg grotere boiler nodig? Een platte boiler van 200 liter vind je eigenlijk niet terug. Doordat de boiler altijd plat qua vorm is, zijn er grenzen wat betreft de maximale inhoud.

Ons advies: stem goed de exacte inhoud af op je huishouden. Mogelijk sluit een elektrische boiler van 80 liter prima op je wensen aan. Mocht dit het geval zijn, kun je gericht kijken naar een platte boiler van 80 liter.

👍 Wat zijn de voordelen?

platte keukenboiler

De zoektocht naar een nieuwe boiler gaat gepaard met veel uitzoekwerk. Je hebt bijvoorbeeld met de inhoud van de boiler te maken, maar dus ook met het soort boiler.

Indien je voor een platte boiler kiest, geniet je in ieder geval van veel voordelen:

 • De boiler is op veel plekken op te hangen. Heb je een vrij smalle gang in je woning? Zelfs in zo’n gang kun je prima een platte boiler (laten) plaatsen. Doordat zo’n boiler bijzonder plat is, neemt ‘ie weinig ruimte in beslag aan de muur. Dit maakt een platte boiler voor in veel huizen uiterst geschikt!
 • Je geniet van een korte opwarmtijd. Kies je voor een platte boiler? Dan kies je in veel gevallen voor een boiler met twee losse tanks. Door deze twee losse tanks geniet je van meerdere voordelen. Eén van de voordelen is een korte opwarmtijd. Net nadat je de kraan opengedaan hebt, geniet je al van warm water.
 • De efficiency van een platte boiler is erg hoog. De meeste platte boilers zijn dus van 2 losse tanks voorzien. Je geniet hiermee niet alleen van een korte opwarmtijd, maar ook van een hoog rendement. Bij zo’n boiler is simpelweg sprake van weinig warmteverlies. Dit merk je onder meer aan de hoogte van je uiteindelijke gas-, energie- en/of waterrekening.
 • Je hebt uit veel modellen de keuze. Een ander voordeel is terug te vinden in het diverse aanbod. Zoals hierboven al besproken, is elke platte boiler op zijn eigen manier uniek. Zo heb je ook nog de keuze uit een ronde- en vierkante platte boiler. Voor in elke situatie vind je hierdoor wel een geschikte platte boiler.

👎 Wat zijn de nadelen?

Is het dan voor iedereen én in elke situatie aan te raden om voor een platte boiler te kiezen? Nee, dat is ook niet het geval.

Bij een platte boiler moet je namelijk met een paar aandachtspunten rekening houden:

 • De inhoud is relatief beperkt. Er bestaat op dit moment geen geschikte platte boiler van 200 liter. Dit komt puur doordat de diepte van zo’n boiler tegenvalt. Door deze beperkte inhoud is een platte boiler ook niet voor elk huishouden geschikt. Als je veel warm water in een kort tijdsbestek nodig hebt, heb je niet al te veel aan een platte boiler.
 • Je moet relatief veel geld betalen. Een ander kenmerk van een platte boiler is het relatief forse prijskaartje. Doordat zo’n boiler een toch wel unieke vormgeving heeft, liggen de fabricatiekosten blijkbaar relatief hoog. Het gevolg hiervan is dat een ‘normale’ boiler in veel gevallen goedkoper is dan een platte boiler.

Voor wie is een platte boiler geschikt?

platte elektrische boiler

In onze ogen is een platte boiler voor veel huishoudens geschikt. Tegelijkertijd is een platte boiler zeker niet voor alle huishoudens geschikt. Dit heeft vooral met de beperkte inhoud te maken. Als je een groot huishouden hebt, heb je eigenlijk niks aan een platte boiler.

Ben je voor in je keuken op zoek naar een geschikte boiler? Dan is een platte boiler juist wel ideaal. Zo kun je voor een platte boiler van 10- of 15 liter kiezen.

Een dergelijke boiler is lekker compact en hierdoor eenvoudig in je keuken weg te werken. De inhoud van 10- of 15 liter is voor het ‘normale keukenwerk’ ook afdoende.

Ook als je een klein huis hebt, is een platte boiler ideaal. Zo’n boiler neemt simpelweg weinig ruimte aan de muur in beslag. Als je zolder bijvoorbeeld al helemaal volstaat, is dit ideaal.

Heb je wel voldoende ruimte? Dan kun je alsnog prima voor een platte boiler kiezen. Met zo’n boiler hoef je niet bang te zijn dat je hier lelijk je hoofd of schouder tegen aanstoot. Dit is vooral een voordeel bij relatief smalle gangen of smallere oppervlakten.

Platte boiler vs. een normale boiler: Wat is de beste keuze?

platte close in boiler

Een platte boiler is absoluut een interessante optie. Dat geldt echter ook voor de ‘normale’ boilers. Hieronder verstaan wij de boilers die iets dieper zijn, waardoor ze een forsere inhoud hebben.

Wat de beste keuze is, hangt vooral van je situatie af:

 • Waar wil je de nieuwe boiler ophangen? Wil je de nieuwe boiler bijvoorbeeld in je keuken ophangen? Dan heb je zeker baat bij een platte boiler. Wil je ‘m aan een grote muur op zolder ophangen? Dan hoef je niet per sé voor een platte boiler te kiezen.
 • Hoeveel liter moet de inhoud van de boiler zijn? Met name als er veel vraag tegelijkertijd naar warm water is, is een normale boiler de betere keuze. Zo’n boiler is een stuk dieper, waardoor de totale inhoud een stuk forser is.

Wij raden je vooral aan om goed naar je situatie en voorkeuren te kijken. Wat hierbij ook belangrijk is, is om alvast te bepalen waar je de boiler op wilt hangen. Bekijk de ruimte aldaar en bepaal of een platte boiler wel of geen uitkomst voor je is.

Wil je een platte boiler kopen? Kies dan vooral voor een platte boiler van een A-merk. Het aanbod is jammer genoeg nog relatief beperkt, waardoor je al snel bij de betere merken uitkomt.

De merken TTulpe, Thermex en Tesy zijn hier de beste voorbeelden van.Meer boilers:


Categorieën: Huishouden