Roeitrainer met luchtweerstand kopen? Bekijk de Top 5 beste!

Last updated by Kaz on

roeitrainer met luchtweerstand

Een roeitrainer met luchtweerstand biedt een levensechte roei-ervaring.

Luchtroeiers worden aangedreven door, je raad het al, het verplaatsen van lucht. Roeimachines met luchtweerstand zijn een van de meest populaire soorten roeiers op de markt.

Ze bestaan ​​al sinds de jaren 80. En in feite zijn ze het standaardmodel voor de indoor roeisport.

Ben jij ook op zoek naar een goed roeiapparaat met luchtweerstand? Dan ben je hier op het goede adres.

Hieronder hebben we namelijk de 5 beste roeitrainers met luchtweerstand voor je op een rij gezet.

Vervolgens zullen we uitleggen hoe een roeitrainer met luchtweerstand werkt en wat de voordelen zijn.

De 5 beste roeitrainers met luchtweerstand

Om tot een goede top 5 te komen, hebben wij verschillende aandachtspunten gehanteerd. Hierbij hebben wij gelet op onder andere: duurzaamheid, is de roeitrainer comfortabel, trainingsprogramma’s, draagvermogen en nog veel meer.

Lees snel verder om de top 5 roeitrainers met luchtweerstand te bekijken.

1. NordicTrack – Roeitrainer RW900 met Luchtweerstand en Magnetische Weerstand

De RW900 van Nordic Track is volgens ons het beste roeiapparaat met luchtweerstand. Dit is een roeier voor intensief gebruik, die wordt aangedreven door zowel luchtweerstand als magnetische weerstand. Deze mix zorgt voor een soepele en natuurlijke roeibeweging.

De roeimachine bestaat uit hoogwaardige materialen en kan worden gebruikt tot een gewicht van maximaal 130 kilogram. Het apparaat is daarnaast uitgerust met grote draaibare voetpedalen en zachte, ergonomische handvaten, voor een comfortabel gebruik.

Met deze topper hoeft jij je bovendien geen zorgen te maken over geluidsoverlast. Dankzij het ‘Silent Magnetic Resistence’ systeem wordt het geluidsniveau namelijk beperkt.

Kies uit maar liefst 26 verschillende weerstandsniveaus en 30 ingebouwde trainingsprogramma’s en train er op los!
2. Senz Sports – R5000 Roeimachine met Luchtweerstand

Deze high-end roeitrainer van professionele kwaliteit, is geschikt voor commerciële doeleinden of thuisgebruik.

Het luchtweerstand systeem in combinatie met het ‘FAN Wheel System’ zorgt voor een optimale roeibeleving, waarbij de weerstand opgebouwd wordt wanneer je meer kracht geeft.

Het belastbare gewicht van deze roeitrainer met luchtweerstand is maar liefst 150 kilogram. Dat zorgt ervoor dat dit een van de meest stabiele roeiers van dit moment is, geschikt voor de meest intensieve trainingen.

De R5000 van Senz Sports bevat tien verschillende weerstandniveaus. Maak de opening in de windvangers simpelweg groter of kleiner met de hendel en voila: je stemt de weerstand eenvoudig af op jouw niveau!
3. Finnlo – Aquon Competition Luchtroeier

Ben je op zoek naar een roeitrainer met luchtweerstand die extreem duurzaam is? Dan is de Aquon Competition van het merk Finnlo de perfecte roeier voor jou.

Deze roeimachine van professionele kwaliteit is robuust, duurzaam en voorzien van een ketting- en terugtrek technologie, die zorgt voor een realistische roei-ervaring. Daarnaast is de roeier enorm stabiel en belastbaar tot 150 kilogram.

Het luchtweerstandsysteem van dit apparaat bevat negen verschillende weerstandinstellingen die kunnen worden aangepast aan je eigen niveau.

Hoe hoger de instelling, hoe meer lucht in de turbine stroomt en hoe zwaarder je training wordt. Het apparaat is top voor zowel beginners als pro’s!
4. VirtuFit – Ultimate Pro 2i Roeimachine met Lucht

De Ultimate Pro 2i roeitrainer met luchtweerstand van VirtuFit is de perfecte match voor jou als je een kwalitatief goede roeier wilt kopen voor een scherpe prijs.

Gemaakt met de beste materialen, is het apparaat goed bestand tegen slijtage waardoor hij lang mee gaat; ook bij intensief gebruik. Ja, dit is écht zo. De roeier is namelijk getest door 1.000.000 robotarmen, waarna bleek dat de kwaliteit nog steeds hetzelfde was als voorheen.

Dankzij de transportwielen is de Ultimate Pro 2 bovendien gemakkelijk te verplaatsen. Zo kun je op verschillende plekken trainen. Het handige opklapsysteem zorgt er daarnaast voor dat de machine na gebruik in no time is opgeborgen.
5. Finnlo – AQUON Evolution Roeiapparaat met Luchtweerstand

Last but not least, wederom een roeitrainer van topmerk Finnlo. De AQUON Evolution is de opvolger van de succesvolle Aquon XTR II. Deze mooi vormgegeven luchtroeier biedt alles wat je van een roeimachine verwacht, met een geweldige prijs/kwaliteitverhouding.

Het luchtsysteem van deze roeier van Finnlo zorgt voor een unieke ervaring qua weerstand en trainingsresultaten. Dankzij het ingebouwde magneetsysteem creëer je bovendien extra weerstand; deze wordt automatisch aangepast door de uitgebreide trainingscomputer.

Als kers op de taart heeft deze roeitrainer een kogellagering, een hogere zitpositie voor meer comfort, 3 extra hartslaggestuurde programma’s en een verbeterde roeibeweging. De extra lange rails is bovendien perfect voor lange mensen.
Wat is een roeiapparaat met lucht?

Een roeitrainer met luchtweerstand is een op een ventilator gebaseerde roeier, die lucht gebruikt om weerstand te creëren.

Tijdens het roeien beweegt er lucht over een intern vliegwiel en veroorzaakt weerstand tegen de ventilator. Hoe harder je roeit, hoe zwaarder de luchtweerstand wordt.

Dit type roeimachine werkt dus eigenlijk hetzelfde als een waterroeier, maar beide creëren een andere soort weerstand. Over het algemeen geldt: hoe sneller je roeit, hoe meer luchtweerstand je creëert en dus hoe meer kracht je moet uitoefenen om het vliegwiel te laten draaien.

Zo zit een roeiapparaat met luchtweerstand in elkaar

Om de werking van een luchtroeimachine beter te begrijpen, hebben we hieronder de verschillende delen van het apparaat op een rijtje gezet:

Vliegwiel

Luchtroeiers gebruiken een op een ventilator gebaseerd vliegwiel. Als je aan de hendels trekt, beweegt de lucht rond en over het vliegwiel, waardoor weerstand ontstaat.

Veel van de gegenereerde weerstand die wordt gecreëerd hangt af van je snelheid. Als je meer weerstand wilt, voer je het tempo simpelweg op en andersom. Omdat dit type roeitrainers op deze windsnelheid vertrouwen, zijn er onbeperkte weerstandsniveaus.

Demper

Veel roeimachines met luchtweerstand beschikken over dempers, die je enige handmatige controle geven over hoe de roeislag aanvoelt. Een demper is een verstelbare hendel aan de zijkant van het vliegwiel, die regelt hoeveel lucht er in het wiel terecht komt.

Hogere demperinstellingen openen de behuizing van het vliegwiel, waardoor er meer lucht naar binnen kan. Wanneer het wiel wordt blootgesteld aan meer lucht, moet je dus harder trekken om het te laten draaien.

Monitoren

De monitoren op een roeiapparaat met luchtweerstand zitten vrij eenvoudig in elkaar. Hoewel ze meestal niet zo ingewikkeld zijn op technisch gebied, tonen ze de meest belangrijke statistieken, zoals tijd, snelheid, afstand, slagen per minuut (SPM) en tussentijd.

Sommige machines hebben daarnaast Bluetooth-mogelijkheden en de optie om een hartslagmeter aan te sluiten.

Ingebouwde programmering

De meeste luchtroeiers hebben een ingebouwde programmering, maar dit hangt af van het model.

Zo bestaan er bijvoorbeeld machines met meerdere vooraf ingestelde trainingen en verschillende aangepaste trainingen. Goedkopere modellen hebben mogelijk geen programmering.

Je zult ook veel roeimachines zien die zowel lucht- als magnetische weerstand combineren (net als bij onze beste roeier). Dit type maakt gebruik van de voordelen van beide, zodat je het beste van twee werelden kunt ervaren.

De voordelen van luchtroeiers

Weet je nog niet zeker of een roeimachine met lucht wat voor je is? Misschien kunnen deze voordelen van luchtroeiers je dan over de streep trekken:

  • Ze bieden een breed scala aan weerstand om roeien op het water zo precies mogelijk na te bootsen.
  • De ‘automatische’ weerstand past zich aan je slagfrequentie aan.
  • Ze zijn erg gebruikersvriendelijk.
  • Ze zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
  • Luchtroeiers kennen weinig slijtage waardoor ze enorm duurzaam zijn.

Je zult vast denken: ‘Zitten er dan geen nadelen aan een roeitrainer met luchtweerstand?’. Eigenlijk is het enige nadeel van dit type roeiers dat ze soms wat luidruchtig kunnen zijn. Heb je een gehorig huis? Let hier dan dus extra goed op.  

De verschillen tussen een roeitrainer met luchtweerstand & magnetische- of waterweerstand

Misschien ben je je nog aan het oriënteren en weet je nog niet precies welk type roeier je moet kopen. Dat begrijpen we, dankzij de vele opties op de markt kan de keuze lastig zijn!

Om je nóg een beter beeld te geven, hebben we daarom de verschillen tussen deze drie type roeiers voor je op een rijtje gezet.

Lucht roeimachine versus magnetische roeimachine

Uiteindelijk gaat het vooral om je voorkeur. En in principe zijn er meer overeenkomsten tussen beide type roeiers dan verschillen.

Er zijn echter een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen tussen een roeitrainer met luchtweerstand of magnetische weerstand.

De belangrijkste verschillen om in gedachten te houden zijn dat luchtroeiers over het algemeen veel lawaai maken. Magnetische roeiers zijn vrijwel geruisloos.

Daarnaast is luchtweerstand afhankelijk van hoe hard je roeit, terwijl je bij magnetische weerstand zelf een niveau moet instellen. Je houdt hier dezelfde spanning, ongeacht hoe snel of langzaam je roeit. Het is dus maar net wat je hierin fijn vindt.

Roeitrainer met luchtweerstand versus waterroeier

Ook hier is er geen goed of fout antwoord op welk type beter is. Maar al we het toch over de verschillen hebben: waterroeiers zijn vaak duurder én stiller dan luchtroeiers. Daarnaast zijn ze meestal wat groter en zwaarder.

De meeste roeiapparaten met luchtweerstand hebben meer geavanceerdere en nauwkeurigere monitoren dan roeiers met waterweerstand.

Is het je doel om echt te racen, gegevens te vergelijken en training te maximaliseren? Dan is een roeimachine met lucht waarschijnlijk de beste keuze.

Wil je echter een zo’n geluidloos mogelijk apparaat? Dan kun je in de meeste gevallen beter voor een roeitrainer met waterweerstand kiezen.

Conclusie

Een roeitrainer met luchtweerstand geeft je een levensecht roeigevoel, biedt een soepele bediening en een geweldige weerstand. Hoewel sommige modellen prijzig kunnen zijn, krijg je er veel voor terug. Zo is een luchtroeier enorm duurzaam en gaat daarom lang mee.

Als je de zwaarte van je training graag aanpast aan de mate van kracht die je levert, is een luchtroeier een perfecte optie voor jou.

Hoe harder je trapt, hoe meer weerstand het namelijk biedt. Dit type roeier is bovendien geschikt voor alle niveaus; of je nu een beginnend of gevorderd roeier bent!


Meer roeitrainers:

Categorieën: Fitness