Sym Mio 50: Het kopen waard? (Review)

Last updated by Kaz on

sym mio 50 review

Al in 2004 werd de Mio scooter door het merk Sym uitgebracht. Sinds dat moment is de Mio uitgegroeid tot de best verkochte scooter van het merk.

Het merk is bovendien regelmatig met een nieuw model op de proppen gekomen. Het meest recente model draagt de naam ‘M50’.

In deze Sym Mio 50 review vertellen wij je graag alles uitgebreid en eerlijk over deze scooter.

Sym Mio 50 in het kort

De Sym Mio 50, ook wel Sym 50i genoemd, is één van de beste benzine scooters. Daar kunnen én willen we niet omheen draaien. Deze scooter is ideaal voor in het (drukke) stadsverkeer, biedt prima rijeigenschappen en is relatief betaalbaar.

Het merk Sym heeft bovendien een compact design weten te combineren met voldoende opbergruimte. Al met al is de Sym Mio 50 uniek in zijn soort!

👍 Voordelen van de Sym Mio 50

 • Zeer zuinige verbrandingsmotor
 • Compacte afmetingen = ideaal voor in de stad
 • Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Duidelijk digitaal dashboard
 • Voor veel mensen geschikt
 • In 2 varianten te verkrijgen: 25 km/u en 45 km/u

👎 Nadelen van de Sym Mio 50

 • Geen elektrische scooter
 • Niet het meest moderne design


Verschillende uitvoeringen van de Sym Mio 50

De Sym Mio is door de jaren heen het best verkochte model van Sym geworden. Logisch ook; dit model spreekt veel mensen aan.

Dit komt niet alleen door de algehele samenstelling, maar ook doordat Sym met 2 uitvoeringen op de proppen is gekomen:

 • 25 kilometer per uur. Je kunt de Sym Mio 50i als snorfiets kopen. In dat geval is de maximale snelheid 25 km/u, waardoor je iets langer over langere afstanden doet. Lange tijd was het voordeel dat je op een snorfiets geen helm hoefde te dragen, maar daar is nu géén sprake meer van sinds de wetswijziging. Desalniettemin kan de Mio 50i in de snorfiets uitvoering interessant voor je zijn.
 • 45 kilometer per uur. Het is ook mogelijk om de Sym Mio 50i als bromfiets te kopen. Op deze bromfiets kun (en mag) je maximaal 45 kilometer per uur rijden. Ideaal voor de langere afstanden. Uiteraard is het ook een verplichting om een helm te dragen.
 • Verschillende kleuren. Je hebt bij de Sym Mio 50 ook nog de keuze uit verschillende kleuren. Op het moment van schrijven van deze review kun je uit de kleuren Nardo Grijs, Wit, Blauw en Matgrijs kiezen.
 • Sym Mio 50i Premium. Sym is ook nog met de Premium variant van deze scooter op de proppen gekomen. Deze scooter is mooier om te zien, mede door de aanwezigheid van een windscherm en zitrekje achterop.

De belangrijkste specificaties van de Sym Mio 50 uitgelicht

Heb je meerdere benzine scooters op je verlanglijstje staan? Kijk dan vooral goed naar de specificaties van de verschillende scooters. Dit hebben wij alvast bij de Sym Mio 50 voor je gedaan.

Motor: 4-takt Euro 5 motor

De Mio 50 is door Sym van een 4-takt Euro 5 motor voorzien. Dat het een Euro 5 motor is, geeft aan dat het een vrij nieuwe motor is. Dit zorgt onder meer voor een laag brandstofverbruik.

Jammer genoeg doet Sym zelf geen uitspraken over het brandstofverbruik. Het enige dat online te lezen valt, is dat je van een ‘lager energieverbruik geniet’.

Volgens Voordeelscooters.nl kun je uitgaan van een verbruik van 1 liter op 50 kilometer. Dat is zo’n beetje het gemiddelde voor een Euro 5 motor.

Overigens wordt de Mio 50 in 2 motorvarianten geleverd. De motor van de 25 km/h uitvoering draait maximaal 6000 toeren per minuut.

De motor van de 45 km/h uitvoering draait daarentegen maximaal 8000 toeren per minuut. Dat is ook direct de verklaring voor de aanzienlijk hogere maximale snelheid.

Grote tankinhoud

De Mio 50 heeft een tankinhoud van 5,2 liter. Als we van het verbruik van 1:50 uitgaan, kun je dus ruim 250 km op één volle tank rijden. Dat is aanzienlijk, niet waar?

Wat wij ook erg handig vinden, is de tankdop. De tankdop zit namelijk met een kabeltje vast aan de scooter zelf. Bij het tanken is dit erg handig; je kunt hierdoor de tankdop gewoon aan de scooter laten hangen.

Je kunt hierdoor niet je tankdop bij het tanken vergeten. Dat is een veelgehoord ‘probleem’ bij met name oudere scooters.

10 inch wielen

De Sym Mio 50i beschikt over wielen met inchmaat 10. Dit geldt zowel voor de voor- als voor de achterwielen. Door deze wielen geniet je in ieder geval van de nodige voordelen:

 • Comfortabele rijeigenschappen. De 10 inch wielen zorgen voor het gewenste comfort tijdens het rijden. Onder meer als je over drempels heenrijdt, merk je hier weinig tot niks van.
 • Goed te manoeuvreren. Een groot voordeel van de Sym Mio 50 is terug te vinden in de compacte afmetingen. Juist door deze afmetingen is dit een prima scooter voor in de drukkere gebieden. Hier doen de 10 inch wielen nog een schepje bovenop. Deze wielmaat stelt je namelijk in staat om perfect te manoeuvreren.

👍 Nadere blik op de belangrijkste voordelen van de Sym Mio 50

Eerder in deze Sym Mio 50 review hebben wij de belangrijkste voordelen opgesomd. Enkele van deze voordelen hebben we hierboven al besproken, maar nog lang niet alle.

Vandaar dat wij hieronder de belangrijkste voordelen graag nader toelichten.

Compacte afmetingen

De Sym Mio 50 is 1,76 meter lang, 69,5 centimeter breed en 1,05 centimeter hoog. Door deze afmetingen is het een relatief kleine scooter.

Hij is hierdoor uiterst geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld een drukke stad. Ook maakt dit het manoeuvreren op deze scooter een stuk eenvoudiger.

Overigens geniet je bij deze scooter ook nog van een aangename zithoogte: 76,5 centimeter. Dit maakt de Mio 50 voor veel mensen geschikt, waarover later meer.

Uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding

Op de website van Sym is een adviesprijs van €2698 euro te vinden. Dit bedrag vinden wij reuze meevallen, met name op het oog op bovenstaande voordelen.

Tevens zijn wij over de kwaliteit van deze scooter erg te spreken. Aan alles is te merken dat Sym dit model al sinds 2004 aanbiedt.

Het model is geweldig doorontwikkeld, voldoet aan de strengste kwaliteitseisen en gaat – bij normaal gebruik – erg lang mee.

Duidelijk digitaal dashboard

Tijdens het rijden wil je uiteraard weten hoe hard je rijdt. Ook wil je makkelijk kunnen zien of je knipperlicht eventueel nog aanstaat. En je bent uiteraard ook wel eens benieuwd naar de inhoud van de tank.

Gelukkig is de Mio 50i van een duidelijk digitaal dashboard voorzien.

Op dit – opvallend grote – display lees je alle relevante informatie moeiteloos af. Het display is ook nog op een fijne manier verlicht.

Voor veel mensen geschikt

Wij hebben opgemerkt dat de Sym Mio 50 voor veel mensen geschikt is. Dit heeft meerdere redenen:

 • Zithoogte van 76,5 centimeter. Door de zithoogte van 76,5 is deze scooter ook voor langere mensen geschikt. Alleen als je vrij klein bent, kan deze relatief hoge zithoogte een probleempje vormen.
 • Betaalbaar. We kunnen ook stellen dat de Sym Mio 50i een relatief betaalbare scooter is. Dit maakt ‘m dan ook haalbaar voor een grote groep mensen.

👎 Nadere blik op de belangrijkste nadelen van de Sym Mio 50

De Sym Mio 50 wordt vaak verkocht en staat bijzonder goed aangeschreven. Ondanks dat moet je ook met een paar belangrijke nadelen rekening houden.

Niet het mooiste design

Wij zijn van mening dat de Sym Mio 50 een vrij ouderwetse scooter is om te zien. Hij heeft bijvoorbeeld geen stoere of onderscheidende kleurstelling.

Ook is de gehele body relatief ouderwets uitgevoerd. Wij hadden liever een iets vlottere scooter qua design gezien.

Geen elektrische scooter

In deze tijden is het vrij opmerkelijk dat een merk als Sym nog een benzine scooter aanbiedt. Veel andere merken zijn immers al overgestapt op elektrische varianten.

Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Een elektrische scooter is simpelweg veel meer van deze tijd. En ook van de toekomst. We hadden daarom liever gezien dat de Sym Mio 50 een elektrische scooter zou zijn.

Dat had ook nog aanzienlijk kosten gescheeld op de langer termijn. Gezien de relatief forse brandstofprijzen is het relatief prijzig om op een benzine scooter rond te rijden.

Dit is bij een elektrische scooter een ander verhaal, zeker als je thuis bijvoorbeeld zonnepanelen hebt liggen.

Voor wie is de Sym Mio 50 geschikt?

De Sym Mio 50 is wat ons betreft voor veel mensen geschikt. Dit heeft onder meer met de actieradius van pakweg 250 kilometer te maken. Je bent hierdoor in staat om op deze scooter lange afstanden te leggen.

Uiteraard moet je je scooter in dat geval wel regelmatig tanken, maar dat hoort nu eenmaal bij een benzine scooter.

Daarnaast vinden wij dit een relatief betaalbare scooter. Dát maakt de Sym Mio 50i ook voor veel mensen geschikt.

Wat zeggen andere mensen over de Sym Mio 50?

Online zijn her en der beoordelingen over de Sym Mio 50 te vinden. Het lastige is alleen dat het om een relatief nieuw model gaat; het aantal reviews valt hierdoor enigszins tegen.

Dit heeft ons doen besluiten om deze beoordelingen niet in deze Sym Mio 50 review op te nemen. Als er eenmaal online veel reviews staan, verwerken wij deze alsnog in deze review.

Onze conclusie over de Sym Mio 50

Als je een benzine scooter wilt hebben, is de Sym Mio 50 één van de beste opties. Deze scooter biedt fijne rijeigenschappen, is opvallend compact en is van een uiterst zuinige motor voorzien.

Je geniet bovendien van fijne extra’s, waaronder het digitale dashboard. Besef wel goed dat een elektrische scooter van Sym meer van deze tijd is.Meer scooter reviews:


Categorieën: Outdoor