Loopband zonder motor – Wat zijn je opties?

Last updated by Kaz on

loopband zonder motor

Wanneer het gaat over een loopband zonder motor, dan spreken we van een mechanische loopband.

De aandrijving is er door manuele inspanning van de gebruiker, het is een loopband zonder stroom. 

Er zijn verschillende soorten loopbanden die mechanisch worden aangedreven. Wil je meer weten over hoe zo’n loopband zonder motor werkt?

En welke voor- of nadelen er zijn? In dit artikel hebben wij het allemaal voor je uitgezocht.

Wat is een mechanische loopband zonder motor?

Je zal vast wel eens in je leven op een loopband hebben gestaan. Dit zijn vandaag de dag vaak grote apparaten met een stekker, beeldscherm en allerlei instellingen. Maar er is ook een alternatief die niet op stroom werkt, een mechanische loopband zonder motor. 

Door het plaatsen van een voet op het voorste deel, duw je als het ware de band naar beneden. Zo ontstaat er een voorwaartse beweging. De snelheid bepaal je door harder te lopen waardoor je meer druk uitoefent op de band. 

De meeste loopbanden zonder motor hebben een weerstandsysteem. Het gekozen level heeft invloed op de kracht die je moet zetten om vooruit te komen. Een zwaarder niveau remt de mechanische loopband harder af.

Verschillende soorten loopbanden zonder motor 

Met alleen de keuze voor een mechanische loopband die niet wordt aangedreven door een motor ben je er nog niet. Er zijn verschillende soorten niet elektrische loopbanden waar je uit kunt kiezen. We hebben de verschillende opties voor je op een rijtje gezet.

Opvouwbare loopband zonder motor

Niet iedereen heeft de ruimte voor een compleet ingerichte fitnessruimte. Maar dat is ook helemaal niet nodig, met een opvouwbare of inklapbare manuele loopband. Zo kunt je na iedere trainingssessie het apparaat weer eenvoudig opbergen.  

Curved loopband zonder motor 

Een loopband zonder stroom heeft vaak een gebogen loopband. Zo’n curved loopband is meestal compact en neemt minder plek in. Ben je specifiek op zoek naar een fitnessapparaat dat weinig plek inneemt? Kijk dan ook eens naar een mini loopband.

Loopband zonder motor met een vaste helling 

De meest ‘straight forward’ loopband zonder motor heeft een vaste helling. Omdat je zonder elektriciteit de loopband manueel in beweging brengt is een helling noodzakelijk. Je duwt bij iedere stap de band in beweging.

Bij een meer luxe versie is de helling aan te passen. Net als het in beweging brengen van de band is dat een manuele handeling. Wat in de praktijk betekent dat je met de hand en soms ook met speciaal gereedschap de hoek van de helling aanpast.

Wandelloopband zonder motor 

Niet iedere mechanische loopband is geschikt om te rennen, we spreken dan van een wandelband zonder motor. Wandelen is minder belastend voor je gewrichten maar nog steeds een prima vorm van cardio.  

Steeds vaker maken mensen gebruik van een sta bureau in combinatie met een bureau loopband. Tijdens het werken achter je laptop een wandeling maken. Een loopband zonder motor leent zich uitermate goed voor wandelen.

Voordelen van een mechanische loopband

Dat elektriciteit zorgt voor meer functies en opties is logisch, dat zullen we ook niet ontkennen. Echter neemt dat niet weg dat de mechanische loopband best wel wat voordelen kent. Daarom hebben we de belangrijkste voordelen in dit artikel gezet.

Sporten zonder stroom verbruik

Het meest voordehand liggende voordeel van niet-elektrische loopbanden is natuurlijk dat ze geen stroom verbruiken. In het kader van kostenbesparing en jouw bijdrage aan het milieu is dat natuurlijk top. 

Uitgevoerd met een micro-inverter heb je een loopband die zichzelf van energie voorziet door jouw inspanning. Zo wek je tijdens het hardlopen stroom op voor bijvoorbeeld een hartslagmeter.

Wanneer je niet afhankelijk bent van stroom heb je ook geen stopcontact nodig. Dit zorgt ervoor dat jij de loopband overal kunt wegzetten.

Natuurlijke loopbeweging

Mechanische loopbanden bewegen alleen wanneer je met de juiste techniek loopt. Hierdoor word jij veel meer in een natuurlijke loopbeweging gedwongen. Wat niet alleen beter is voor je gewrichten, het lijkt daardoor meer op het ‘echte werk’. 

Ben jij iemand die ook graag buiten hardloopt? Dan is een loopband zonder motor vaak het beste alternatief om binnen te trainen. Dit komt vooral door die meer natuurlijke techniek bij het lopen.

Vanaf prijs is lager 

Hoe minder onderdelen er nodig zijn om iets te bouwen des te goedkoper het product kan worden aangeboden. Dit zie je terug bij een loopband zonder motor. De vanaf prijs is een stuk gunstiger dan die van de elektrische tegenhanger. 

Hetzelfde principe is van toepassing op een loopband zonder steun. Het weglaten van de armsteunen bespaard onderdelen. Tegelijkertijd maakt het ontbreken van ondersteuning lopen wel moeilijker. 

Verbrand meer calorieën

Wanneer er geen motor aanwezig is zal je zelf al het werk moeten doen. Het kost hierdoor meer inspanning om de loopband in beweging te houden. Meer inspanning en dus meer calorieën verbranden tijdens jouw work-out.

Nadelen loopband zonder stroom

Wanneer een loopband niet op stroom maar mechanisch werkt zorgt dat wel voor enkele beperkingen. Denk bijvoorbeeld eens al alle luxe die we vandaag de dag gewend zijn. Geïntegreerde televisie of audio systeem is bijvoorbeeld geen optie.

Ook hoef je van een loopband zonder hulpaandrijving geen constant tempo te verwachten. Wat dat betreft is het net als buiten hardlopen. De snelheid zal variëren naarmate jouw inspanning.

Door sommige zal dat gezien worden als voordeel maar wie minder techniek beheerst is een beetje ondersteuning wel prettig. 

Wat is beter: Loopband met of zonder motor?

Het antwoord op de vraag of een loopband met of zonder motor beter is, verschilt per gebruiker. Als beginnend sporter of iemand die minder goed ter been is kan je de hulp van een motor goed gebruiken.

Kijk je graag je favoriete serie tijdens het wandelen? Dan is een mechanische loopband waarschijnlijk niets voor jou.

Iemand die graag (hard)loopt maar dit bij slecht weer liever binnen doet, zal meer voordeel halen uit een loopband met manuele aandrijving. Je loopt met een natuurlijke beweging en spant jezelf meer in.

Over het algemeen zijn de apparaten zonder motor ook minder zwaar, makkelijk te verplaatsen en op te bergen. Voor wie deze punten belangrijk zijn is een loopband zonder motor echt een aanrader. 






Meer loopbanden:


Categorieën: Fitness