Elektrische Tomos kopen? Alles wat je moet weten!

Last updated by Kaz on

elektrische tomos

Heb je vroeger op de welbekende Tomos gereden? Grote kans dat je nog met weemoed terugdenkt aan deze geweldige bromfiets.

Een Tomos is door de jaren heen vrij uniek geworden, waardoor je ze jammer genoeg vrij weinig meer in het straatbeeld tegenkomt.

Bijkomend nadeel: het van origine Sloveense brommermerk is in 2018 failliet gegaan.

Er is niet zozeer een doorstart gemaakt, maar meerdere merken zijn zich wel op de Tomos brommers gaan richten.

Zij hebben zich hierbij voornamelijk op een elektrische Tomos brommer gericht.

In dit artikel vertellen we je alles over de elektrische snorfiets van Tomos. Het is hierbij in ieder geval goed om te weten dat deze snorfietsen officiële niet van het merk Tomos zin.

Dat merk bestaat immers niet meer.

Wat is een elektrische Tomos?

Een elektrische Tomos is een compacte bromfiets. Deze bromfiets kenmerkt zich niet alleen door het compacte formaat, maar ook door de uiterlijke vormgeving.

De Tomos elektrisch is bijvoorbeeld van de welbekende spaakwielen voorzien. Ook is de Tomos elektrisch van de welbekende ronde koplamp voorzien.

We kunnen dus stellen dat dit een elektrische retro scooter is. Maar, het is niet zomaar een elektrische scooter. Deze e-scooter combineert namelijk een retro design met de nieuwste technologieën.

Hierdoor ben je in staat om op een elektrische snorfiets van Tomos lange afstanden af te leggen, zonder hierbij enige vorm van uitlaatgassen uit te stoten.

Eigenlijk brengt een Tomos elektrische snorfiets het beste van twee werelden bij elkaar:

  • Het prachtige design van vroeger. Als je naar een snorfiets van vroeger kijkt, is de kans groot dat je een glimlach op je gezicht krijgt. De snorfietsen van weleer werden op een unieke en fraaie manier uitgevoerd. Dit design is eigenlijk niet meer van deze tijd, maar bij een Tomos elektrische snorfiets geniet je juist van een prachtig design. Het oudere design is namelijk met moderne elementen gecombineerd.
  • Je geniet van de voordelen van een elektrische scooter. Dit betekent onder meer dat je op een fijne manier van plek A naar plek B kunt rijden. Dit doe je goedkoop, doe je zonder enig lawaai en doe je zonder uitlaatgassen uit te stoten. Een elektrische scooter is daarmee volledig van deze tijd.

Verschillende modellen

Bestaat er één elektrische Tomos? Nee, dat is niet het geval. Als je nu op zoek naar een elektrische Tomos gaat, kom je al snel meerdere modellen tegen.

Het is hierbij goed om te weten dat deze modellen niet door het merk Tomos zelf uitgegeven zijn. Zoals hierboven al aangegeven, is dat merk officieel failliet gegaan.

Maar, het merk Tomos is eigenlijk tot een soort scooter uitgegroeid. Als je het over een Tomos hebt, weten met name oudere mensen precies wat je hiermee bedoeld.

Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een maxi cosi. De naam van dit product is ook bij iedereen bekend, maar wist je dat Maxi Cosi eigenlijk het merk is van dit babyproduct? Dat is bij Tomos precies hetzelfde.

Waarom voor een elektrische Tomos kiezen?

Het is om meerdere redenen aan te raden om voor een elektrische Tomos te kiezen:

  • De scooter valt direct op. Als je voor een Tomos elektrisch kiest, weet je zeker dat je scooter direct opvalt. Overal waar je komt en rijdt, kijken mensen naar je scooter. Dit geldt dan met name voor de oudere mensen, aangezien die met de Tomos snorfietsen opgegroeid zijn.
  • Hypermoderne technologie. De beste scooter merken voorzien de huidige e-scooters uiteraard van de beste technologieën. Dit betekent dat je op een elektrische Tomos ook van de beste, hypermoderne technologie verzekerd bent.
  • Keuze uit meerdere modellen. Zoals we hierboven al omschreven hebben, heb je uit meerdere modellen de keuze. Je kunt hierdoor je wensen prima op een rijtje zetten en vervolgens gericht op zoek naar de beste elektrische Tomos gaan.
  • Prima te manoeuvreren. Eén van de kenmerken van een elektrische Tomos is de compactheid. Deze scooters zijn erg smal en kort uitgevoerd, waardoor je hier perfect mee kunt manoeuvreren. Zeker als je met je nieuwe e-scooter voornamelijk in drukke steden wilt rijden, sluit een elektrische Tomos perfect op je wensen aan.
  • Opvallende koplamp. Bij de oudere Tomos snorfietsen viel de koplamp direct op. De verschillende scooter merken kiezen ervoor om deze koplamp ook bij de huidige e-scooters aan te brengen. Alleen dit al is volgens ons een voordeel. De koplamp is namelijk een lust voor het oog en geeft ook nog eens voldoende licht af.

Waarom níet voor een elektrische Tomos kiezen?

Zijn er ook redenen om een elektrische Tomos links te laten liggen? Ja, zeker.

Bij zo’n elektrische scooter moet je goed met deze nadelen rekening houden:

  • Het moet maar net je stijl zijn. Het is goed om te weten dat een elektrische Tomos een absoluut stijlicoon is. Dit is het echter vooral onder de mensen die met een Tomos opgegroeid zijn. Met name de jeugd heeft hier weinig weet van, waardoor zo’n scooter mogelijk niet aansluit op je wensen. Het moet simpelweg maar net je wens zijn.
  • Het is niet de goedkoopste optie. Als je een goedkope elektrische scooter wilt kopen, kun je beter voor een andere variant kiezen. Deze retro scooters zijn relatief prijzig uitgevoerd, waardoor het niet voor iedereen de beste optie is.
  • Je moet rekening met de dunne banden houden. Een kenmerk van een elektrische Tomos is de breedte van de banden. De banden zijn erg smal uitgevoerd, net zoals dit vroeger werd gedaan. Je geniet hierdoor van minder rolweerstand, maar tegelijkertijd ook van minder grip. Met name als het glad op de weg is, vormen deze dunne banden een nadeel van de e-scooter.

Waar te koop?

Heb je interesse om een elektrische Tomos aan te schaffen? Ons advies is om goed je wensen op een rijtje te zetten en de elektrische scooter vervolgens bij een specialist te kopen.

De beste specialisten hebben wij alvast voor je verzameld en op een rijtje gezet:


Meer over e-scooters:


Categorieën: Outdoor