Wat zijn de grootste elektrische scooter nadelen?

Last updated by Kaz on

nadelen elektrische scooter

De keuze voor een elektrische scooter is tegenwoordig een normale keuze.

Het aanbod is steeds diverser geworden, de scooters zijn steeds beter geworden en het is uiteraard volledig van deze tijd.

Als je nu op een scooter op benzine rondrijdt, word je als het ware raar aangekeken. Bovendien loop je het risico dat je niet meer overal mag rondrijden.

In grotere steden is een verbod op benzine scooters óf is dit verbod aangekondigd.

Het is daarom des te logischer om voor een elektrische scooter te kiezen. De voordelen zijn immers eindeloos.

Tegelijkertijd is het ook zaak om met een paar nadelen rekening te houden. De grootste nadelen van een elektrische scooter vind je hieronder.

De grootste nadelen van een elektrische scooter

Wij raden de aanschaf van een elektrische scooter van harte aan. Met zo’n scooter ben je duurzaam bezig en kun je je makkelijk van plek A naar plek B verplaatsen. De scooter maakt bovendien geen lawaai, waardoor je niemand tot last bent.

Spijtig genoeg is niet alles koek en ei. Als je voor een elektrische scooter kiest óf wilt kiezen, moet je goed met de onderstaande nadelen rekening houden.

Beperkte actieradius

Bij elke elektrische scooter moet je met een beperkte actieradius rekening houden. Concreet houdt dit het volgende in: je kunt niet onbeperkt rondrijden op één acculading.

Bij sommige e-scooters moet je rekening houden met een actieradius van 30 kilometer. Dit betekent dat je op één acculading slechts 30 kilometer rond kunt rijden. Dat betekent dus ook dat je de accu met enige regelmaat op moet laden.

De ontwikkelingen op dit gebied gaan gelukkig wel snel. Het is wachten op het moment dat één van de scootermerken met een krachtigere accu op de markt komt. Die krachtigere accu brengt dan een langere actieradius met zich mee.

Door de beperkte actieradius moet je met meerdere zaken rekening houden:

  • Je moet simpelweg de accu regelmatig opladen. Doe je dit niet? Dan heb je niks aan de elektrische scooter. Dit is hetzelfde als bij je smartphone. Als je je smartphone niet oplaadt, kun je ‘m niet gebruiken.
  • Je kunt geen lange afstanden in één keer afleggen. Wil je bijvoorbeeld een afstand van 50 kilometer in één keer afleggen? Dit is met veel elektrische scooters niet mogelijk. Doordat de actieradius beperkt is, moet je tussentijds de accu opladen. Dat is uiteraard alles behalve fijn.

Met andere woorden: verdiep je even goed in de actieradius van een elektrische scooter. Door je hier even goed in te verdiepen, krijg je een duidelijk(er) beeld van alle (on)mogelijkheden.

Beperkt aanbod

Wil je voor de beste elektrische scooter gaan? Dan heb je met een relatief beperkt aanbod te maken.

In ons land houden slechts een paar merken zich bezig met e-scooters. Mede hierdoor is het aanbod beperkt en heb je niet heel veel om uit te kiezen.

Op het moment dat je een vergelijking gaat maken, merk je bovendien op dat de meeste e-scooters veel op elkaar lijken.

Op dit gebied verwachten we wel de nodige verbeteringen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat meer en meer merken zich op elektrische scooters gaan richten. Als dat uiteindelijk het geval is, heb je over enige tijd een stuk meer keuze.

Wil je toch liever voor de beste elektrische step van dit moment gaan? Dan heb je ondertussen een uitgebreide keuze.

Duur

Wil je een goedkope elektrische scooter kopen? Dan moet je alsnog met een relatief forse investering rekening houden. Daar waar de scooters op benzine steeds goedkoper werden, is daar bij een e-scooter geen sprake van.

Hoe dit komt? Dit heeft meerdere redenen:

  • De ontwikkelingskosten liggen hoog. De scooter merken die zich nu bezig met e-scooters houden, hebben met hoge ontwikkelingskosten te maken. Tal van technologieën moeten uitgeprobeerd worden, waardoor de kosten fors oplopen. Deze kosten worden uiteindelijk doorberekend in de verkoopprijs.
  • Weinig concurrentie. Zoals hierboven al aangegeven, is er op dit moment weinig aanbod qua e-scooters. De merken die wel elektrische scooters aanbieden, zijn hierdoor min of meer in staat om hun eigen prijzen te bepalen. Dat is elk merk sowieso wel, maar er bestaat simpelweg nog geen ‘echte marktprijs’.
  • Dure technologie. Onder aan de streep is het een feit dat de elektrische technologie duur is. Dit blijkt uit het aanbod van e-scooters, maar ook uit het aanbod van elektrische auto’s. Of wil je een elektrische step met zadel kopen? Ook dan moet je met een vrij forse investering rekening houden.

Niet de mooiste designs

Kijk je naar het huidige aanbod van elektrische scooters? Dan valt direct op dat het aanbod relatief beperkt is. Een ander belangrijk aandachtspunt is het design van de elektrische scooters. De meeste e-scooters die uitgebracht zijn, zijn alles behalve fraai.

Dit heeft met de aerodynamica te maken. Bij een e-scooter is het onwijs belangrijk dat de wind op de juiste manier langs de scooter heen waait.

Dit kan alleen voor elkaar gekregen worden met een aerodynamisch design. Bij het ontwerpen van een e-scooter ligt de focus volledig op functionaliteit en niet op de uitstraling. Dit is duidelijk terug te zien in de huidige designs.

Wil je wel graag een fraai elektrische vervoermiddel? Dan kun je beter een e-chopper kopen. Die vervoermiddelen beschikken 9 van de 10 keer wél over een fraai design.

Opladen is niet ideaal

Is de accu van je elektrische scooter leeg? Dan is het de hoogste tijd om de accu op te laden. Bij het opladen van de accu van een e-scooter moet je echter met meerdere nadelen rekening houden.

Ten eerste is de accu niet altijd uitneembaar. Als je een e-scooter zonder uitneembare accu hebt, moet je de scooter altijd naast een stopcontact zetten. Mocht je bijvoorbeeld geen schuur hebben, is dit alles behalve fijn.

Ten tweede heb je te maken met de vermindering van de accucapaciteit. Elke keer als je de accu oplaadt, wordt de capaciteit iets minder.

Dit is niet op de korte termijn te merken, maar wel op de lange termijn. De accu van een e-scooter moet daarom op termijn vervangen worden.

Ten derde heb je met de oplaadtijd te maken. Als je de accu van je e-scooter op wilt laden, moet je hier vaak de nodige uren voor uittrekken. Je kunt het niet vergelijken met het snelladen van een accu.

Mogelijk gaat dit op termijn wel veranderen. Als de technologieën beter worden, kun je in de toekomst mogelijk de accu van een scooter ook middels snelladen opladen.

Ten vierde heb je met forse kosten te maken. De reden hiervoor is tweeledig:

  • Een elektrische scooter heeft veel stroom nodig. Elke keer als je de accu oplaadt, gaat dit gepaard met het nodige stroomverbruik.
  • De energieprijzen liggen hoog. Uiteraard hebben we ook nog met de forse energieprijzen te maken. Het opladen van een e-scooter brengt hierdoor de nodige kosten met zich mee.

Niet op te voeren

Is dit nou een echt nadeel? Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Het is nu eenmaal niet toegestaan om een scooter op te voeren, maar hier kiezen wel veel mensen voor.

Als je echter een e-scooter hebt, heb je deze mogelijkheid sowieso niet. Het is gewoonweg niet mogelijk om een elektrische scooter op te voeren.

Nog niet de beste technologie

minpunten-elektrische-scooter

Het is een feit dat de technologie nog niet ver genoeg ontwikkeld is. Dit betekent dat je bij de huidige e-scooters met meerdere beperkingen te maken krijgt.

De belangrijkste beperkingen hebben we hierboven al benoemd: het opladen duurt lang en de accu gaat niet super lang mee. Het blijft echter niet alleen bij deze beperkingen.

Veel e-scooters rijden namelijk ook niet super comfortabel. Dit is ook één van de punten die in de komende jaren nog doorontwikkeld moet worden.

Hier moeten we wel het volgende aan toevoegen: dit wordt door elk individu anders ervaren. Het is daarom aan te raden om een e-scooter zelf eens uit te proberen.

De toekomst van elektrische scooters

Veel van bovengenoemde nadelen gaan hand in hand met de huidige technologieën. Zodra deze technologieën verbeterd worden, vallen veel nadelen weg. Mede daarom ziet de toekomst van elektrische scooters er rooskleurig uit.

Met het oog op de toekomst is een e-scooter sowieso ideaal te noemen. Met zo’n scooter mag en kun je overal rijden.

Dit komt door het gebrek aan uitlaatgassen, maar ook door het gebrek aan lawaai. Rondrijden op een e-scooter wordt hierdoor als rustgevend ervaren. De toekomst ziet er in ieder geval erg goed uit!


Meer over e-scooters:


Categorieën: Outdoor