Wat is de actieradius van een elektrische scooter?

Last updated by Kaz on

actieradius elektrische scooter

Heb je interesse in de aanschaf van een elektrische scooter? Dan zou je goed op de actieradius moeten letten.

Vergelijk van de scooters de actieradius, zodat je óók op dit gebied de juiste keuze kunt maken.

Zoveel km kun je rijden op een volle e-scooter accu

Met een e-scooter kun je gemiddeld 50 kilometer op één accu rijden. Maar, let wel op: dit gaat om een gemiddelde. Er zijn ook scooters waar je slechts 20 kilometer per acculading mee kunt rijden.

Maar, er zijn ook scooters die een actieradius van wel 80 kilometer hebben.

Factoren van invloed op de actieradius van e-scooters

Wil je graag een elektrische scooter met grote actieradius hebben? Dan moet je goed zoeken. Lang niet alle e-scooters hebben een even grote actieradius. Dit komt onder meer door de technologische beperkingen.

Het is erg lastig om een krachtige én kleine accu te ontwikkelen. De accu’s die een gigantische actieradius aanbieden, zijn simpelweg te groot voor een e-scooter.

Maar, je kunt eventueel wel voor een elektrische scooter met een actieradius van 200 km kiezen. Dit is een scooter met twee accu’s, waardoor de e-scooter onwijs veel loopt.

Bij de koop van een e-scooter moet je dus goed op de actieradius letten. Als je de e-scooter eenmaal hebt, is dit een ook belangrijk aandachtspunt. Er zijn namelijk meerdere zaken die de actieradius van een e-scooter bepalen.

De kwaliteit

De kwaliteit van de e-scooter én accu is bepalend voor de actieradius. Kies je voor een scooter van één van de beste scooter merken?

Dan ben je van een krachtige accu met de juiste technologie verzekerd. Dat houdt in dat je met deze scooters vaak van een grotere actieradius verzekerd bent.

Het soort e-scooter

Ook het soort e-scooter is bepalend. Kies je voor bijvoorbeeld een driewiel scooter? Dan ligt het verbruik veelal anders dan bij een ‘normale’ tweewiel scooter. Dit heeft onder meer met de weerstand te maken die de banden ondervinden.

Gewicht op e-scooter

Heb je een eenpersoons– of tweepersoons elektrische scooter? Laatstgenoemde verbruikt meer energie, indien je hier met z’n tweeën op plaatsneemt. Des te hoger het gewicht op de e-scooter is, des te meer energie de scooter verbruikt.

Rijstijl

Geef je altijd vol gas met je e-scooter? Of bouw je de snelheid netjes op en rijd je een stuk beheerster? Dit is ook van grote invloed op de actieradius. De mensen die rustiger op een e-scooter rijden, genieten meer kilometer van één acculading.

Dit is overigens niet iets dat alleen voor een e-scooter geldt. Kijk je bijvoorbeeld naar de actieradius van een elektrische step of elektrische auto?

Dan zie je ook dat de rijstijl hier van grote invloed op is. Als je een zo’n klein mogelijke actieradius wilt hebben, is het zaak om alleen maar vol gas te geven.

Weersomstandigheden

Wist je dat ook de weersomstandigheden van invloed zijn op de e-scooter actieradius? Ja, zeker. Op de dagen dat het lekker warm is, verbruikt de accu een stuk minder energie.

Rijd je echter in de koude wintermaanden op een e-scooter? Dan merk je dit overduidelijk aan de actieradius. De accu is in staat om een stuk minder efficiënt te werken, waardoor de actieradius een stuk minder gunstig uitvalt.

Actieradius van een e-scooter vs. andere elektrische voertuigen

Tussen een e-scooter en andere elektrische voertuigen is het lastig om een vergelijking te maken. Dit heeft onder meer met de accugrootte te maken.

In een e-scooter is de accu groter dan in een e-step. De actieradius van een e-scooter is hierdoor (bijna) altijd groter. Daarentegen is de accu in een e-scooter een stuk kleiner dan in een elektrische auto. Een elektrische auto heeft hierdoor een veel groter bereik.

Het is dan ook lastig om deze vergelijking eerlijk te maken. Je kunt daarom het beste puur naar je eigen wensen kijken. En sluit een e-scooter het beste op jouw wensen aan?

Dan kun je het beste naar een geschikte e-scooter op zoek gaan. Je moet hierbij uiteraard wel goed op de actieradius letten.


Meer over elektrische scooters:


Categorieën: Outdoor