Financial Lease voor particulieren: bestaat dat?

Last updated by Kaz on

financial lease particulier

Wil je als particulier een auto leasen? Dan heb je hier meerdere mogelijkheden voor. Maar, bestaat er ook zoiets als financial lease voor een particulier? Ja, dat bestaat sinds enige tijd.

Lange tijd was het alleen mogelijk om financial lease als ondernemer af te sluiten. Daar is echter verandering ingekomen, waardoor je als particulier plots meer mogelijkheden hebt.

Wat is financial lease particulier precies?

Financial lease is een vorm van leasing waarbij je als gebruiker ook eigenaar wordt van het geleasede bedrijfsmiddel. Je gaat als het ware een lening aan, waarna je de auto mag gebruiken.

Aan het einde van de looptijd is de auto jouw eigendom, terwijl dit bij bijvoorbeeld private lease niet het geval is.

Moet je als particulier nog aan bepaalde eisen voldoen? Dat hangt volledig van de leaseaanbieder/kredietverstrekker af. Het hangt volledig af van de voorwaarden die door die partij gesteld worden.

Wat zijn de voordelen van particuliere financial lease?

 • Je bent na de leaseperiode eigenaar van de auto. Nadat het leasecontract afgelopen is, ben je de eigenaar van de auto. Dit betekent dat je na het leasecontract de auto kunt verkopen. Dat is dus een groot financieel voordeel.
 • Je kunt zelf de auto uitkiezen. Bij private lease ben je veelal gebonden aan het aanbod van de leasemaatschappijen. Bij financial lease heb je op dit vlak veel meer mogelijkheden en vrijheid. Zo kun je ook voor een financial lease particulier occasion gaan.
 • Je hoeft geen grote investering te doen. Het is bij financial lease uiteraard niet noodzakelijk om zelf een grote investering te doen. Het enige dat je moet doen, is maandelijks een vast bedrag terug betalen aan de kredietverstrekker.
 • Veel mogelijkheden qua terugbetaling. Bij financial lease privé heb je de nodige mogelijkheden qua terugbetaling. Bij deze vorm van leasing kun je bijvoorbeeld ook met een slottermijn werken. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd nog een bepaald bedrag aan de kredietverstrekker moet betalen. Nadat je dat hebt gedaan, ben je economisch eigenaar van de auto.

Over het algemeen kun je redelijk snel in een financial lease auto privé rijden. Dit betekent dat dit ook een interessante optie kan zijn als je met spoed een auto nodig hebt.

Wat zijn de nadelen van particuliere financial lease?

 • BKR toetsing en registratie. Bij het aangaan van een financial lease contract is er sprake van een BKR toetsing en registratie. Dit is bijvoorbeeld van grote invloed op het aanvragen van een hypotheek. Kun je ook een financial lease zonder BKR toetsing als particulier krijgen? Ja, dat is op zich mogelijk, maar je sluit dan een leasecontract bij een minder bekende partij af. Dat brengt uiteraard andere risico’s met zich mee.
 • Je hebt geen zekerheid qua kosten. Bij financial lease heb je geen zekerheid qua kosten. Je betaalt een vast bedrag aan de kredietverstrekker, maar voor onderhoud en reparaties moet je zelf opdraaien. Als je een beetje pech hebt, kan een auto financial leasen als particulier behoorlijk duur worden. Dit is echter de afweging die je voor jezelf moet maken.
 • Je loopt het restwaarde risico. Bij private lease heb je niks van doen met een restwaarde risico. De auto gaat aan het einde van de looptijd terug naar de leasemaatschappij. Als juist op dat moment de occasionprijzen bijvoorbeeld aanzienlijk gedaald zijn, is dat het risico van de leasemaatschappij. Bij financial lease loop je dit restwaarde risico zelf.

Voor wie is financial lease interessant?

In de basis is financial lease voor startende ondernemers uiterst interessant. Zij kunnen een nieuwe auto leasen, zonder hierbij zelf een flink bedrag op te hoeven hoesten.

En nadat de looptijd afgelopen is, zijn ze ook nog eens eigenaar van de auto.

Voor particulieren kan financial lease ook interessant zijn. Dit is het geval als je niet zelf een flinke investering wilt doen.

Wil je aan het einde van de looptijd ook eigenaar van de auto zijn? Dan is financial lease een betere optie dan private lease.

Voorwaarden financial lease particulier

Spreekt financial lease als particulier je aan? Dan is het belangrijk om goed naar de voorwaarden van financial lease als particulier te kijken.

Het is sowieso belangrijk om goed naar het exacte aanbod te kijken. Bij veel aanbieders is het namelijk niet mogelijk om een financial lease contract als particulier af te sluiten.

Is dit wel mogelijk bij een bepaalde aanbieder? Let dan goed op onder meer onderstaande punten:

 • Looptijd en eventueel kilometrage. Uiteraard moet je goed kijken naar de duur van het leasecontract. Bij veel aanbieders heb je op dit gebied de nodige mogelijkheden. Ga ook goed na wat je over een eventueel kilometrage afspreekt met de aanbieder.
 • Bedrag per maand. Je moet ook afspreken maken over het te betalen bedrag per maand. Hierbij kun je ook afspraken maken over een eventueel slottermijn. Voor zowel jou als voor de kredietverstrekker kan een slottermijn interessant zijn.

Overigens moet je als particulier ook aan bepaalde eisen voldoen. Zo stellen veel kredietverstrekkers de eis dat je een inkomensgarantie aan kunt bieden.

Dit is een beetje te vergelijken met de garantie die je nodig hebt bij het afsluiten van een hypotheek.

Financial lease of private lease; wat is de betere keuze?

Wil je als particulier in een nieuwe auto of occasion rijden? En zie je het niet zitten om hier zelf duizenden tot tienduizenden euro’s aan uit te geven?

Dan is het verstandig om voor financial- of private lease te kiezen. Beide vormen van leasing brengen absoluut voordelen met zich mee.

Maar, het is niet zo dat beide opties voor jou interessant zijn. Dit hangt vooral van je situatie, je wensen en je budget af. Graag zetten we daarom beide leasingsvormen uitgebreid voor je op een rijtje.

Kosten

Bij private lease ben je van één vast maandbedrag verzekerd. Indien je een private lease contract afsluit, hoef je niet bang te zijn voor kosten voor onderhoud en/of reparatie. De kosten hiervoor zitten al opgenomen in het maandbedrag dat je moet betalen.

Bij financial lease zit dit anders. Je betaalt maandelijks een bedrag aan de kredietverstrekker terug, maar dat is alleen een afbetaling voor de auto zelf.

De kosten voor onderhoud en reparatie komen dus op je eigen bordje terecht. Wat je precies aan financial lease als particulier kwijt bent, is hierdoor lastig aan te geven.

Wil je het zo goedkoop mogelijk houden? Dan is private lease de betere optie. Dat is zeker het geval als je voor een goedkope private lease auto kiest.

Of wil je graag duurzaam rijden? Dan kies je het beste voor een goedkope private lease elektrische auto

Eigendom

Ook op het gebied van eigendom is een belangrijk verschil aanwezig. Bij financial lease ben jij aan het einde van de looptijd eigenaar van de auto.

Aan de ene kant betekent dit dat je het restwaarde risico loopt. Mocht je auto door de jaren heen fors minder waard geworden zijn, kun je ‘m niet meer voor de hoofdprijs verkopen.

Bij private lease loopt de leasemaatschappij dat risico. Aan het einde van de looptijd lever je als particulier de private lease auto immers weer in bij de leasemaatschappij.

Aan de andere kant is financial lease op dit gebied uiterst interessant. Je betaalt immers maandelijks geld aan de kredietverstrekker, waarna je hiervoor in ruil de auto als jouw bezit krijgt.

Dat is bij private lease niet het geval. Daarbij gooi je het geld als het ware in de put; je hebt aan het einde van de looptijd immers niks in eigen bezit.

Aanbod

Op het gebied van aanbod zijn ook grote verschillen zichtbaar. Het is goed om te weten dat het aanbod van financial lease voor particulieren vrij beperkt is. Je kunt bij niet al te veel partijen terecht die financial lease aan particulieren aanbieden.

Bij private lease is dat een compleet ander verhaal. Bij tal van aanbieders, waaronder ANWB, kun je momenteel uit veel private lease aanbieders kiezen. Je bent hierdoor in staat om een goede vergelijking te maken.

Ook ben je hierdoor in staat om de kosten zo laag mogelijk voor jezelf te houden. Dat doe je onder meer door op een interessante private lease deal te wachten.

Soort auto

Wat voor soort auto wil je leasen? Bij financial lease heb je op dit gebied meer mogelijkheden. Dit komt onder meer doordat je uit allerlei soorten auto’s kunt kiezen.

Bij private lease ben je daarentegen gebonden aan het huidige aanbod.

Bij private lease zie je voornamelijk kleinere auto’s in het aanbod naar voren komen. Dat zijn auto’s die qua samenstelling en prijsstelling het beste bij private lease passen. Bij financial lease heb je veel meer mogelijkheden.

Zo kun je in principe voor elke te koop staande auto een financial lease contract afsluiten. Dit doe je voor nieuwe auto’s, maar uiteraard ook voor occasions.

Tips voor het afsluiten van een financial lease contract als particulier

Wil je graag een auto financial leasen als particulier? Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, geniet je in dat geval van de nodige voordelen.

Het is echter ook belangrijk dat je met een paar aandachtspunten rekening moet houden. Om de beste financial lease deal als particulier af te sluiten, wijzen wij je graag op onderstaande tips:

 • Kijk heel goed naar je situatie. Het is onwijs belangrijk om goed naar je huidige situatie te kijken. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn een hypotheek afsluiten? Dan is het niet verstandig om nu voor financial lease te kiezen. Veel leasemaatschappijen toetsen dit namelijk bij de BKR, waardoor je maximale hypotheekbedrag aanzienlijk daalt. Dit is overigens in veel gevallen bij private lease ook het geval.
 • Bepaal goed wat voor auto je wilt leasen. Ben je van plan om een oudere auto financial te leasen? Zorg dan voor een grote financiële buffer. Bij financial lease draai je immers zelf op voor de onderhouds- en reparatiekosten. Het is daarom van belang om goed te bepalen wat voor auto je wilt leasen. En om hierbij goed rekening met je budget te houden.
 • Treed in overleg met de dealer. Heb je een interessante auto bij een dealer zien staan? Dan is het vooral aan te raden om in overleg met de dealer te treden. De kans is vrij groot dat de dealer een vorm van financial lease aan kan bieden. Doe daarbij uiteraard wel goed navraag naar de voorwaarden en dergelijke.

Financial lease voor een particulier: interessant of niet?

Of financial lease voor een particulier interessant is, hangt vooral van de situatie af. Wij raden je daarom aan goed naar je situatie en je wensen te kijken.

Op basis daarvan kun je de juiste keuze tussen financial- en private lease maken. Het is in ieder geval veelzeggend dat financial lease zo populair geworden is.


Meer over lease auto’s:


Categorieën: Outdoor