Moet een opblaasbare jacuzzi altijd aanstaan?
Heb je net een opblaasbare jacuzzi gekocht? Of ben je dat van plan? Dan wil je waarschijnlijk weten of je hem altijd moet laten aanstaan of niet. Het antwoord daarop is: ja.
En dat is natuurlijk niet zomaar. We vertellen je hier waarom dit noodzakelijk is. En of er eventueel uitzonderingen zijn!
Waarom moet een opblaasbare jacuzzi altijd aanstaan?
Een opblaasbare jacuzzi moet in de meeste gevallen altijd aanstaan. Dat is voornamelijk voor hygiënische redenen. Als je je jacuzzi uitzet en vol water laat staan, hopen bacteriën zich op. En dat is allesbehalve gezond. Je kunt er zelfs serieus ziek van worden.
Maar er is nog een andere reden. Je jacuzzi elke keer uitzetten, kost namelijk veel meer energie. Want het water moet helemaal opnieuw opgewarmd worden. Dat betekent dus dat je geld bespaart door je jacuzzi altijd aan te laten staan.
Opblaasbare jacuzzi laten aanstaan: Hoeveel kost dat?
Waarschijnlijk vraag jij je af of je je niet blauw betaalt aan een jacuzzi. Dat is logisch, want elektriciteit is niet goedkoop. Maar eigenlijk valt dat allemaal best mee. Meestal kost het je zelfs meer om hem opnieuw te verwarmen. Dat vergt namelijk meer energie.
Wat kost het dan om je jacuzzi te laten aanstaan? Een exacte prijs kleven op de energiekosten van een opblaasbare jacuzzi is onmogelijk.
Gemiddeld kun je echter rekenen op een prijs van zo’n 40 tot 60 euro per maand. Dat komt neer op ongeveer 1,50 euro per dag. In de winter gaan die kosten wel omhoog. Want dan moet de pomp harder werken.
Soms is het beter om je jacuzzi wél uit te zetten
In sommige gevallen kun je je opblaasbare jacuzzi beter wel uitzetten. Dat is bijvoorbeeld het geval als je hem voor een lange tijd niet gebruikt. Of als je hem niet vaak gebruikt. Wij geven je hieronder een rekenvoorbeeldje. Zo kun je bepalen of je je jacuzzi het best uitzet of niet.
Rekenvoorbeeld
Het volledig opwarmen van je opblaasbare spa kost zo’n 6 euro per keer. Als je je jacuzzi aan laat staan, betaal je tussen de 40 en 60 euro per maand. Om het makkelijk te maken, nemen we een gemiddelde van 50 euro.
We zien dan dat je je jacuzzi beter uitzet als je hem 8 keer of minder per maand gebruikt (8 keer 6 euro = 48 euro). Dan heb je natuurlijk nog altijd het hygiëne-probleem om rekening mee te houden.
Tips om te besparen op het energieverbruik van je jacuzzi
Hoewel het niet zo heel duur is om je jacuzzi aan te laten, is het toch fijn om geld te besparen. Daarom geven we je enkele handige tips.
De eerste tip: gebruik altijd een afdekzeil. Zo kan er geen warmte ontsnappen en moet je jacuzzi niet zoveel energie verbruiken.
Daarnaast is het een goed idee om je jacuzzi uit de wind te plaatsen. Wind koelt het water namelijk af. Bovendien is het niet zo prettig om in de wind te zitten.
Als laatste tip: gebruik het grondzeil dat je bij je jacuzzi krijgt. Het zorgt voor een goede isolatie en houdt het water langer warm. Als je er geen grondzeil bijkrijgt, kun je het apart kopen. Zeker doen, want het scheel heel wat.
Conclusie
In de meeste gevallen is het een goed idee om je jacuzzi voortdurend aan te laten. Maar als je hem niet vaak gebruikt (minder dan 8 keer per maand), doe je hem beter uit. Er zijn ook enkele manieren om geld te besparen op het energieverbruik van je jacuzzi.
Zo is het belangrijk om hem altijd goed af te dekken. Daarnaast dien je het grondzeil eronder te leggen voor een goede isolatie. Als laatste is het belangrijk om hem uit de wind te plaatsen.
Wil jij een jacuzzi aanschaffen? Klik dan hieronder voor het beste aanbod:
Meer over jacuzzi’s:
- Goedkope jacuzzi
- Jacuzzi winterproof maken
- Jacuzzi inbouwen of ingraven
- Opblaasbare jacuzzi 1 persoon
- Opblaasbare jacuzzi 2 personen
- Opblaasbare jacuzzi 4 personen
- Opblaasbare jacuzzi met verlichting