Stille loopband voor op kantoor of zolder? Bekijk de Top 3!

Last updated by Kaz on

stille loopband

Wil je je huisgenoten, collega’s of onderburen niet storen als je aan het trainen bent? Dan is een stille loopband een geweldige oplossing.

Deze apparaten zijn ontworpen om zo weinig mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken.

Daarnaast zijn er ook nog manieren om je loopband nog stiller te maken. Lees er hieronder alles over!

3x stille loopband

1. Flow Fitness DTM400i

De Flow Fitness heeft een motor van 2,5 pk. Deze is bijna geluidloos, en zal dus geen overlast veroorzaken. Daarnaast is het ook nog eens een zeer prettige loopband.

Het loopvlak heeft een afmeting van 130 x 49 cm. Dit is zelfs groot genoeg voor de langste mensen onder ons. Verder kun je gebruikmaken van 12 trainingsprogramma’s.

Via Bluetooth kun je je telefoon met de loopband verbinden. Hierdoor kun je je eigen muziek afspelen tijdens je training. Ook kun je gratis de Fitshow app downloaden na je aankoop.

Hierop stel je je trainingen en je voortgang in. De Flow Fitness heeft een maximumsnelheid van 14 km/u. Het apparaat is bovendien inklapbaar.

👍 Voordelen:

  • Inklapbaar
  • Ruim loopvlak
  • 12 trainingsprogramma’s
2. VirtuFit Totally Foldable TR-50i

VirtuFit-Totally-Foldable-TR-50i-mini-loopband

De VirtuFit is een handige en draagbare loopband. Deze maakt ook nog eens geen lawaai! Dat maakt het een geweldig model om mee te nemen naar kantoor.

Ook in een appartement is deze makkelijk te gebruiken. Hij veroorzaakt namelijk geen geluidsoverlast. Daarnaast is hij compleet op te vouwen. De VirtuFit neemt dus bijna geen ruimte in beslag.

De motor van de VirtuFit Totally Foldable heeft een piekvermogen van 2 pk. De maximumsnelheid die je kunt rennen is 12 km/u.

Ook kun je kiezen tussen 1 van de 12 trainingsprogramma’s. Op het touchscreen is dit makkelijk in te stellen. Deze loopband is voorzien van een noodstop.

👍 Voordelen:

  • Inklapbaar en compact
  • Inclusief noodstop
  • 12 trainingsprogramma’s
3. Sole Fitness F63

Wil je een stille loopband die ook nog eens heel krachtig is? Dan ben je hier op het goede adres. Het dempingssysteem zorgt er namelijk voor dat trillingen en andere geluiden minder hoorbaar zijn.

Het zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je gewrichten minder belast worden. De motor heeft een piekvermogen van 3,5 pk. De maximumsnelheid is 20 km/u.

Met de Sole Fitness kun je intensieve trainingen doen. Dit is mede mogelijk door de hellingsniveaus. Je kunt met een druk op de knop een helling van maximaal 15 graden instellen. Deze loopband is compatibel met fitness apps als Zwift en Kinomap.

👍 Voordelen:

  • Inklapbaar
  • Met helling
  • Dempingssysteem
Factoren die invloed hebben op het geluid van een loopband

Motor

Hoe groter de motor van je loopband, hoe meer geluid deze zal produceren. Veel mensen hebben geen last van dit zoemende geluid.

Als je dat wel hebt, is het slim om een motor met een piekvermogen van maximaal 2,5 pk te kiezen. Deze motor is niet ontzettend sterk, en zal dus niet veel geluid maken.

Dit betekent waarschijnlijk ook dat je een lagere maximumsnelheid zal hebben op je apparaat. Voor een wandelband is dit echter geen probleem.

Olie

De band van je loopband draait ontelbaar vaak rond tijdens je training. Het is dan ook geen verrassing dat deze af en toe wat olie nodig heeft. Zorg er daarom voor dat je regelmatig wat onderhoud pleegt. Dit voorkomt schade in de toekomst, en houd je loopband lekker stil.

Demping

Sommige loopbanden hebben een dempingssysteem. Dit betekent dat als je neerkomt op je voeten, je een klein beetje inzakt. De impact van je stappen is daardoor niet zo groot.

Als gevolg maakt het minder geluid wanneer je aan het rennen bent. Als je op zolder op de loopband staat, klinkt het beneden dus niet alsof je een klompendans doet.

De demping is bovendien prettig voor je gewrichten. Omdat de impact lager is, staat er minder druk op je heupen en knieën. Win-win dus!

Hoe voorkom je geluidsoverlast?

Hoe stil je hardloopband ook is, er zal altijd een beetje geluid geproduceerd worden. Dit kun je echter zelf vrij makkelijk beperken.

Zet je loopband als het kan op een harde ondergrond. De trillingen van het apparaat worden zo niet door de grond golven.

Dit is natuurlijk een stuk moeilijker als je in een appartement woont of een sportruimte op zolder hebt. In dat geval kun je een mat gebruiken die deze trillingen opvangt. De demping van de mat zorgt ervoor dat het geluid niet door de onderburen gehoord kan worden.

Heb je een loopband onder je bureau? Dan is een geluiddempende mat ook een goede oplossing. Deze loopbanden zijn iets minder stevig, en kunnen daarom wat luider zijn. Door een matje stoor je je collega’s niet meer.

Probeer de loopband ook regelmatig te oliën. Niet alleen lost dit geluidsoverlast op, het zorgt er ook voor dat je apparaat langer meegaat.

Mijn loopband maakt plotseling lawaai, wat nu?

Er zijn verschillende redenen waarom je loopband opeens iets meer geluid maakt. Dit heeft grotendeels met onderhoud te maken.

Band

Als de band van je apparaat meer geluid maakt, kan dit betekenen dat deze aangepast moet worden. Deze kan na een poosje namelijk te los gaan zitten. Dit kan piepende geluiden opleveren.

Een reden dat je band losraakt, is onder andere dat deze niet op een platte ondergrond staat. De bolling zorgt voor een lichte rekking.

In de handleiding staat hoe je de band kunt verstellen. De band moet namelijk niet zo strak zitten dat het teveel wrijving met het apparaat oplevert. Je kunt de band eventueel insmeren aan de onderkant om dit te voorkomen.

Motor

Na verloop van tijd kan er stof in de motor van je loopband gaan zitten. Dit is niet raar. Elektriciteit trekt namelijk stof en andere viezigheid aan.

Een verstopte motor kan dan ook rare geluiden gaan maken als deze niet regelmatig schoon wordt gemaakt. In de handleiding van je apparaat zie je hoe je dit kunt doen.

Als je de loopband op een mat plaatst, kan er niet zoveel stof bij de motor komen. Zet het apparaat dan ook niet op een stoffige vloer of tapijt.

Andere onderdelen

Er zijn veel kleine onderdelen van een loopband die kapot kunnen gaan. Deze kunnen in contact komen met de band of de motor. Daardoor ontstaat er een irritant geluid. Het is mogelijk dat je de band moet verwijderen om de oorzaak te vinden.

Komt het geluid uit het scherm van je loopband? Dan heeft deze een technisch probleem. Wellicht kun je in de handleiding vinden hoe je de computer kunt resetten. Zo niet, is het verstandig om de fabrikant te raadplegen.


Meer loopbanden:


Categorieën: Fitness