Dit zijn de grootste voordelen van de trilplaat!

Last updated by Kaz on

trilplaat voordelen

Een trilplaat (ook wel powerplate genoemd), is een geweldige investering voor iedereen die het kan gebruiken.

Het is namelijk goed voor de doorbloeding, gaat een hoge bloeddruk tegen, helpt je bij gewichtsverlies en meer.

De trillingen van een trilplaat veroorzaken sterk verhoogde niveaus van spiercontractie.

Ze dwingen je spieren daarnaast herhaaldelijk en afwisselend samen te trekken voor verbeterde spierkracht, balans en coördinatie.

Dit apparaat wordt onder andere gebruikt tijdens yoga- en pilateslessen en andere sporttrainingen.

Maar steeds meer mensen halen tegenwoordig een trilplaat in huis om te genieten van alle fysieke en mentale voordelen die het biedt.

Waar is een trilplaat goed voor?

Ben jij nog aan het twijfelen over de aankoop van een trilplaat? Wij zijn hier om je een handje te helpen bij je beslissing. We hebben hieronder de belangrijkste voordelen van een trilplaat voor je op een rijtje gezet:

Het versterkt de botten en spieren

Tijdens normale vormen van lichaamsbeweging trekken je spieren één of twee keer per seconde samen. Trainen op een trilplaat zorgt er echter voor dat je spieren maar liefst 30 tot 50 keer per seconde samentrekken.

In tegenstelling tot andere vormen van lichaamsbeweging die slechts op ongeveer 40% van je spiervezels werken, werkt een training op de trilplaat bovendien op maximaal 90% van je spiervezels. Dit helpt je om je spieren te versterken en meer spierweefsel te ontwikkelen.

Het verlicht de klachten van fibromyalgie

Mensen met fibromyalgie hebben chronische wijdverspreide lichaamspijn, vaak met verhoogde vermoeidheid, stijfheid, depressie en slaapproblemen. En ook hierbij kan een trilplaat uitkomst bieden.

De training bestaat in dit geval meestal uit oefeningen waarbij de persoon hurkend op één been op de trilplaat gaat staan.

De trillingen laten het lichaam denken dat het valt, waardoor de spieren tientallen keren per seconde samentrekken en ontspannen. Deze samentrekkingen kunnen pijn bij fibromyalgie verlichten.

Het gaat een te hoge bloeddruk tegen

Veel mensen worstelen met een (te) hoge bloeddruk. Dit verhoogt het risico op een hartaanval, beroerte en meer.

Studies hebben aangetoond dat lichaamstrillingen de bloeddruk kunnen verlagen, vooral bij personen met overgewicht en obesitas. Daarnaast verbetert het de arteriële functie.

Een trilplaat is voor ouderen dan ook top, omdat zij over het algemeen een grotere kans hebben op dit soort aandoeningen. Maar iedereen die kamt met een hoge bloeddruk kan er baat bij hebben.

Heb je een dergelijke aandoening en twijfel of je de trilplaat mag gebruiken? Raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je begint met het gebruiken van een trilplaat.

Het stimuleert de productie van ‘nuttige’ hormonen

Trilplaattraining stimuleert je lichaam om verhoogde niveaus van het menselijk groeihormoon te produceren, wat helpt bij het herstel en de regeneratie van beschadigde spieren, botten en andere weefsels.

Je lichaam zal dankzij de trillingen bovendien ook meer serotonine produceren, het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van geluk en welzijn.

Daarnaast wordt er juist minder cortisol aangemaakt; het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van stress en angst.

Het verbetert de immuunfunctie

De hoge niveaus van spiercontracties die je zult ervaren tijdens een sessie op de powerplate, zullen je lymfeklieren stimuleren. Dit leidt tot een verhoogde lymfestroom door het lichaam en een sterker immuunsysteem.

Het verhoogt het metabolisme

Net als elke andere vorm van lichaamsbeweging verhogen trillingen je stofwisseling. Naarmate je spieren sterker worden gebruiken ze efficiënter brandstof. En naarmate je bloedcirculatie verbetert, krijg je meer energie.

Deze dingen moedigen je lichaam aan om sneller vet en calorieën uit voedsel te verbranden, wat resulteert in een verhoogde stofwisseling. Naarmate je metabolisme toeneemt verbrandt je daarom meer vet, zelfs als je niet aan het trainen bent.

Zitten er ook nadelen aan het gebruik van een trilplaat?

Trilplaten zijn over het algemeen veilig. Ze worden niet geassocieerd met ernstige negatieve effecten. Natuurlijk is het hierin wel essentieel om de apparatuur op de juiste manier te gebruiken. Er zitten echter ook een aantal nadelen aan het gebruik van een trilplaat, en wel deze:

1. Trilplaten zijn niet voor iedereen weggelegd

‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, denk je misschien. En dit is in de meeste gevallen ook waar. Er zijn echter ook mensen die beter ver weg kunnen blijven van trilplaten.

Voor hen kan het namelijk meer kwaad dan goed (hierover later meer). Trilplaten zijn dus niet geschikt voor iedereen.

2. Niet alle trilplaten werken even goed

Sommige trilplaten zijn geweldig, anderen beweren slechts geweldig te zijn. Het is dan ook belangrijk om je, als je een aankoop overweegt, goed in te lezen over alle factoren die goede trilplaten onderscheiden van de minder goede.

  • Zorg ten eerste dat je een trilplaat koopt bij een gerenommeerd bedrijf dat nazorg biedt en een gratis proefperiode mogelijk maakt.
  • Zoek naar apparaten die je een kracht van ten minste 10G en meer kunnen geven. De letter ‘G’ staat voor ‘Gravity’, wat betekent dat apparatuur met 10G een kracht produceert die gelijk is aan 10 keer de zwaartekracht van de aarde.
  • Zorg er bij het kiezen van een powerplate voor dat deze een voldoende frequentiebereik biedt, anders verspil je mogelijk je tijd, moeite en geld. Voor het beste resultaat heb je een frequentie van minimaal 20 tot 30 Hertz nodig.

3. Het kan duizeligheid veroorzaken

Een trilplaat kan in sommige gevallen duizeligheid of misselijkheid veroorzaken. Als je op een trilplaat staat, zorgen de trillingen ervoor dat je lichaam op een precieze manier beweegt. Deze beweging kan ervoor zorgen dat het je gedesoriënteerd raakt en duizelig wordt.

Stop meteen als je duizeligheid of misselijkheid ervaart tijdens het gebruik van een trilplaat. Dit hoort er namelijk NIET bij. Het is bovendien belangrijk om langzaam op te starten wanneer je voor het eerst een trilplaat gebruikt.

Voor wie is een trilplaat geschikt?

Als we de wetenschap moeten geloven, hebben de meeste mensen baat bij het regelmatig gebruik van een trilplaat.

Volgens studies is de trilplaat zowel voor ouderen als jongeren geschikt, evenals voor mensen in verschillende gewichtsklassen. Dat maakt het gebruik van een trilplaat voor vrijwel iedereen een optie.

Voor wie is een trilplaat niet geschikt?

Zoals we hierboven echter zeiden, zijn er bepaalde groepen voor wie een trilplaat juist negatieve effecten kan hebben. Dit omdat trilplaten zorgen voor krachtige lichaamstrillingen, waardoor spieren maar liefst 50 keer meer dan normaal samentrekken.

De volgende groepen kunnen het gebruik van een trilplaat het beste vermijden:

Mensen met cardiovasculaire aandoeningen

Als je een hartaandoening hebt of in het verleden een hartaanval hebt gehad, moeten trilplaten worden vermeden. Dit geldt ook in geval van een beroerte, een pacemaker of een bloedstollingsstoornis.

De intense trillingen kunnen dergelijke aandoeningen namelijk verergeren en je cardiovasculaire systeem onnodig belasten.

Mensen met spier- of botletsel

Als je onlangs een verstuiking of spierscheur hebt opgelopen, kunnen powerplates het herstel ervan vertragen. Verhoogde spiersamentrekkingen als gevolg van intense trillingen kunnen bepaalde blessures bovendien verergeren.

Zwangere vrouwen

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van lichaamstrillingen op de zwangerschap. Om je veiligheid te garanderen, wordt het gebruik van een trilplaat daarom afgeraden als je zwanger bent.

Mensen die platen of pinnen in hun lichaam hebben

Als je een ingreep hebt ondergaan waarbij objecten zoals pinnen of metalen platen zijn aangebracht, zijn trilplaten geen goed idee. Zulke voorwerpen kunnen namelijk losraken door de lichaamstrillingen, waardoor ze van positie kunnen veranderen.

Dit kan op zijn beurt hevige pijn veroorzaken en vereist mogelijk verdere medische ingrepen om ze te herstellen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen bieden trilplaten dus tal van voordelen. Ze zijn goed voor de doorbloeding, maken je spieren sterker, verlichten de klachten van fibromyalgie, gaan een hoge bloeddruk tegen en meer.

Net als bij de meeste ander type fitnessapparatuur, hebben powerplates echter ook bepaalde nadelen. Zo zijn ze niet geschikt voor mensen met hartproblemen, zwangere vrouwen, mensen met spier/botletsel en meer.

Behoor jij niet tot een van de groepen voor wie het gebruik van een trilplaat gevaarlijk kan zijn? Dan kun je met een gerust hart een trilplaat in huis halen en genieten van alle voordelen die dit topapparaat biedt.


Meer over trilplaten:


Categorieën: Sport & Verzorging