Thuis virtueel fietsen? Bekijk de mogelijkheden!
Goed nieuws: Je hoeft de deur niet meer uit om van het uitzicht te genieten! Met virtueel fietsen rijd je namelijk langs de mooiste routes over de hele wereld.
Ook kun je racen, klasjes volgen of samen fietsen. En dit alles vanuit je eigen huis!
Met trainingsapps heb je namelijk de mogelijkheid om van je training een virtuele ervaring te maken. Hoe dit alles werkt? Dat leggen we je hier uitgebreid uit.
Verschillende mogelijkheden om virtueel te fietsen
Virtual spinning
Je kunt thuis op je eigen spinningfiets leuke virtuele routes afleggen. Hierdoor blijf je jezelf uitdagen om nét iets harder te gaan. Spinnen is namelijk over het algemeen intensiever dan een training op de hometrainer.
De kunst is om hard te trappen, en de weerstand zo hoog mogelijk te zetten. Iemand die wel eens op een spinfiets heeft gezeten, weet het al: Je zweet je kapot!
Met virtual spinning vind je de motivatie die je nodig hebt om alles uit je lichaam te halen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor virtueel wielrennen.
Op een spinningfiets met Zwift kun je rondfietsen in Frankrijk of Londen. Bij Kinomap kun je weer routes in Italië afleggen. De keuze is enorm!
Misschien ben je juist zo’n fan van de spinklasjes op de sportschool. Hier wordt je door een trainer keihard gepusht om sneller te gaan.
Ondertussen staat er harde muziek op die je in de juiste mentaliteit brengt. Ook dit is virtueel mogelijk. Je kunt namelijk vanuit je huis klasjes volgen. Er zijn zelfs live events waar je thuis aan kunt meedoen.
Je kunt een spinningfiets met scherm overwegen als je virtueel wilt fietsen. Dit is echter geen benodigdheid. Je kunt je fiets namelijk ook koppelen aan je televisie of tablet. Zo kun je virtueel spinnen waar je maar wilt.
Virtueel fietsen op een hometrainer
De hometrainer is misschien wel het meest voorkomende fitnessapparaat om thuis te hebben staan. Waarom ook niet: Ze zijn lekker compact, effectief en makkelijk te gebruiken.
Er is echter één probleem: het kan een beetje eentonig zijn. Daarom is virtual reality fietsen juist zo’n uitkomst voor de hometrainer.
Op een hometrainer heb je een rechte houding, iets wat minder doet denken aan competitief fietsen. Het wordt voornamelijk gebruikt door mensen die willen afvallen of hun conditie willen verbeteren. Ook voor ouderen is de hometrainer een goed apparaat.
Je belast namelijk je gewrichten niet zo op een hometrainer. De beweging zorgt bovendien voor flexibiliteit en bevordert de bloedsomloop.
Wil je vanuit je eigen huis de wijk verkennen? Of ergens in Brazilië gedropt worden om te kijken hoe het daar is? Sommige hometrainer trainingsapps maken gebruik van Google Streetview.
Je kunt dus werkelijk waar overal ter wereld rond fietsen. Liever vrienden maken tijdens je training? Dan kan een hometrainer met Zwift een goede uitkomst zijn.
Een work-out op de hometrainer is een stuk leuker als je kunt fietsen met beeldscherm. Je kunt gaan voor een hometrainer met scherm, of je tv of tablet gebruiken. Hoe groter je scherm is, hoe meer je kunt genieten van de virtuele ervaring.
Virtueel touren op je eigen (race)fiets
Het weer is niet altijd geschikt voor een fietstocht in de buitenlucht. In dat geval kun je gebruik maken van een fietstrainer. Je plaatst je eigen fiets in dit apparaat, waarna deze voor weerstand kan zorgen.
Daardoor heb je de mogelijkheid om binnenshuis een virtuele fietstocht te maken. En dit op je eigen fiets, die al perfect is ingesteld op jouw behoeften.
In de fietstrainer zit ook een computer die je prestaties bijhoudt. Daardoor zijn ze compatibel met trainingsapps. Virtual indoor fietsen is een geweldig alternatief in de wintermaanden. Je hoeft niet bang te zijn dat je conditie achteruit gaat in het laagseizoen.
Virtual indoor fietsen maakt je ervaring op de fietstrainer nog beter. Je fietst namelijk toe naar een doel, en hebt dus nog steeds een eindstreep.
Op die manier rijd je net zo gemotiveerd en intensief thuis als je buiten zou doen. Je kunt racen, lange afstanden afleggen of in een ploeg rijden. Alles op je eigen vertrouwde fiets!
Fietstrainers hebben over het algemeen geen ingebouwd scherm. Je kunt daarom gebruik maken van je smart tv of je tablet. Hierop kun je de mooiste routes volgen.
Met welke apps kun je virtueel fietsen?
Door de populariteit van virtueel fietsen zijn er veel trainingsapps ontwikkeld. Er komen bovendien steeds meer bij. We kunnen ze helaas niet allemaal bespreken. Hieronder zetten we daarom een beschrijving neer van de meest populaire trainingsapps.
Zwift
Zwift is misschien wel de populairste app voor virtueel fietsen. Hier rijd je rond in geanimeerde werelden. Je kunt zelfs meedoen aan races of in een echte ploeg rijden.
Het leuke aan Zwift is dan ook hoe interactief het is. Het is mogelijk om te chatten met andere gebruikers, en je prestaties te laten zien. Voor de competitieve fietsers is dit dus heel aantrekkelijk!
Kinomap
Bij Kinomap rijdt je langs echte routes. Er zijn video’s opgenomen van maar liefst 70.000 km aan wegen. Je hebt dus een levensechte ervaring tijdens je training. Het leuke is dat je anderen ook kunt uitnodigen voor een fietstocht.
Op die manier fiets je met vrienden of familieleden langs de meest prachtige landschappen. Liever een race? Ook dat is mogelijk.
iFit
iFit laat je zelf op Google Maps je eigen route kiezen. Met Google Streetview fiets je vervolgens virtueel langs je favoriete plekjes. Natuurlijk zijn er ook andere programma’s die je kunt uitproberen.
iFit heeft trainingsprogramma’s voor elk niveau. Wil je fitnessdoelen behalen? Dan kun je in deze app je traject uitstippelen.
iConsole+
Fietsen met beeldscherm heeft helaas vaak een prijskaartje. De app iConsole+ is echter gratis te downloaden en gebruiken. Hier kun je kiezen uit prachtige fietsroutes over de hele wereld.
Ook kun je kiezen uit verschillende trainingsprogramma’s. Deze kunnen je helpen je fitness goals te behalen. De app houdt al je prestaties bij, zodat je je voortgang kunt tracken.
Overige benodigdheden
Heb je al een spinfiets, hometrainer of fietstrainer thuis staan? Check dan of deze compatibel is met trainingsapps. Oudere modellen hebben misschien niet de mogelijkheid om verbinding met de app te maken.
Dit is belangrijk, omdat de app toegang moet krijgen tot de fietscomputer. Op die manier kan je weerstand worden aangepast aan de hand van de route die je aflegt. Fiets je een virtuele berg op? Dan zul je automatisch harder moeten trappen.
Naast een scherm (ingebouwd of los) is er niet veel meer dat je nodig hebt. Virtueel fietsen kun je ook doen met een VR bril, maar dit is optioneel.
Met een bril is de virtuele ervaring nog realistischer. Sommige mensen vinden het echter niet prettig om van de wereld afgesloten te zijn. Je kunt namelijk niet meer reageren op dingen in de ‘echte wereld’.
Je kunt de trainingsapp alleen koppelen met een smart tv. Deze heeft namelijk bluetooth verbinding nodig. Alleen zo kan de app beelden naar het scherm sturen.
Wil je virtueel fietsen met je tablet? Zorg er dan voor dat je hometrainer een tablethouder heeft. Op die manier blijft het scherm stabiel en recht.
Ook kun je een hartmonitor met bluetooth verbinding aanschaffen. Deze kan nauwkeurig je hartslag meten. De data die de trainingsapp verzamelt is daardoor nog preciezer.
Meer virtuele trainingsopties: