Elektrische fiets met terugtraprem – Alles wat je moet weten

Last updated by Kaz on

Elektrische fiets met terugtraprem

Bij een kinderfiets is het gebruikelijk dat deze met terugtraprem uitgevoerd wordt, maar hoe zit dat bij een e-bike? Bestaan er elektrische fietsen met terugtraprem?

Is een dergelijk remsysteem veilig? Of is het beter om te kiezen voor een e-bike met ‘normaal’ remsysteem?

Bestaan er elektrische fietsen met terugtraprem?

Ja, er bestaan zeker e-bikes met terugtraprem. Het aanbod hiervan is niet super uitgebreid, maar je kunt uit meerdere e-bikes met dit remsysteem kiezen.

Zo’n e-bike is zonder handremmen uitgevoerd, waardoor je alle kracht met je benen moet zetten. Door je trappers naar achteren te draaien, komt je fiets tot stilstand. Net zoals je dit vroeger deed op je kinderfiets.

Is een terugtraprem op een e-bike veilig?

Over de veiligheid van een terugtraprem op een e-bike kan gediscussieerd worden. Dit heeft onder meer te maken met de maximale snelheid van een elektrische fiets.

Als je op een elektrische fiets 40 kilometer per uur fietst, is een terugtraprem niet ideaal. Dit komt vooral doordat het lastig is om de ‘rem druk’ te doseren. Maak je gebruik van normale remmen aan het stuur? Dan kun je de kracht van remmen een stuk beter doseren.

Neemt niet weg dat je met een terugtraprem snel tot stilstand kan komen. Door je volledige gewicht op de trappers te richten, oefen je de nodige kracht uit op de rem. Dat zorgt ervoor dat je snel tot stilstand komt, maar dit is dus wel erg lastig te doseren.

Wel moet je goed met het volgende rekening houden: een terugtraprem werkt alleen op het achterwiel van een e-bike. Een normaal remsysteem laat beide wielen afremmen, waardoor dat een stuk veiliger is.

Dit is ook één van de voornaamste redenen waarom er weinig e-bikes met terugtraprem aangeboden worden.

Voor wie is een elektrische fiets met terugtraprem geschikt?

Dat er toch elektrische fiets merken zijn die een e-bike met terugtraprem aanbieden, is niet zonder reden. Nee, een fiets met terugtraprem is voor bepaalde mensen een geschenk uit de hemel.

Hoe dat zit? Nou, stel dat je weinig kracht meer in je armen hebt. Dan komt de terugtraprem maar al te goed van pas, aangezien je met je handen zelf niet meer de remmen aan het stuur kunt bedienen.

Heb je op dit moment last van andere medische klachten? Ook dan lijkt een elektrische fiets met terugtraprem aan te raden te zijn.

Heb je moeite om op je fiets te klimmen? Kies dan voor een elektrische fiets met terugtraprem en lage instap. Daarmee vang je twee vliegen in één klap.

Bestaat er ook een elektrische fiets met terugtraprem voor een kind? Deze lijken op dit moment nog niet te bestaan. Je kunt uit veel soorten elektrische kinderfietsen kiezen, maar de terugtraprem zien we nog niet al te vaak voorbij komen.

Wat zijn de voordelen van een terugtraprem?

  • Je kunt snel tot stilstand komen. Dit komt doordat je je gehele gewicht op het remsysteem uit kunt oefenen.
  • Het systeem is goedkoop en eenvoudig. Doordat het systeem vrij eenvoudig is, is het voor merken goedkoop om dit systeem op hun fietsen te verwerken. Dit zorgt ervoor dat de verkoopprijs van een e-bike met terugtraprem relatief laag ligt.
  • Je hebt dit remmen al op jonge leeftijd aangeleerd. Nagenoeg elke kinderfiets is van een terugtraprem voorzien, waardoor je dit remmen al op jonge leeftijd aangeleerd hebt.

Wat zijn de nadelen van een terugtraprem?

  • Alleen het achterwiel wordt afgeremd. Dit zorgt ervoor dat het achterwiel kan slippen, indien je volle kracht zet op de terugtraprem. Dit is niet alleen onprettig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Zeker als je een lichtgewicht elektrische fiets hebt, is de verplaatsing van massa te groot.
  • Het is lastig om de rem kracht te doseren. De ervaring leert dat je met je handen veel beter de rem kracht kunt doseren.
  • Het remmen heeft even tijd nodig. Draai je opeens vol je trappers naar achteren? Dan wordt de terugtraprem ingeschakeld, maar je e-bike heeft heel even tijd nodig om dit door te hebben. Het exacte remmoment vindt hierdoor nét iets later plaats.

Welke merken bieden een elektrische fiets met terugtraprem aan?

Merken als Gazelle, Flyer en Bergamont bieden (of boden) e-bikes met terugtraprem aan. Merken als Sparta en Stella doen dit niet (meer).

Heb je op dit moment een e-bike van één van deze merken? En wil je graag het remsysteem ombouwen naar een terugtraprem?

Dit zou technisch mogelijk moeten zijn, maar laat dit wel door een specialist doen. Ga in ieder geval nooit zelf rommelen met de remmen – en daarmee de veiligheid – van je e-bike.

Waar op letten bij een elektrische fiets met terugtraprem?

Ga je voor een elektrische fiets met terugtraprem? Zorg er dan voor dat je je rijgedrag hierop aanpast. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je tijdig remt, omdat het remsysteem heel even nodig heeft om de motor en wielen af te remmen.

Daarnaast moet je oppassen met het verplaatsen van je gewicht op de trappers. Als je dit heel abrupt doet, is de verplaatsing van de massa op de fiets te groot. Dit zorgt ervoor dat je achterwiel slipt, waardoor je mogelijk lelijk ten val kunt komen.

Tot slot moet je rekening houden met het aanbod. Als je per sé een e-bike met terugtraprem wilt hebben, heb je simpelweg niet al te veel te kiezen. Je kunt uit slechts een handjevol fietsen kiezen.

Wat zijn betere remsystemen voor op een e-bike?

Op een e-bike zijn schijfremmen de beste keuze. Met deze remmen sta je het snelste stil, waarbij deze kortere remweg de veiligheid alleen maar ten goede komt. Wel moet je bij schijfremmen rekening houden met bepaald onderhoud.

Wil je geen omkijken naar het onderhoud hebben? Dan lijkt de keuze voor trommelremmen een goede keuze te zijn.

De keuze voor een terugtraprem is dus niet ideaal. Het remmen kost enige tijd, je achterwiel kan gaan slippen en het systeem komt simpelweg niet al te veel voor.

Waar kun je een elektrische fiets met terugtraprem kopen?

Heb je de wens om een elektrische fiets met terugtraprem aan te schaffen? Dat doe je veilig en voordelig bij onderstaande aanbieders:


Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor