FitBike Race Magnetic Basic: De beste keuze voor jou? (Review)

Last updated by Kaz on

fitbike race magnetic basic

Op een spinbike train je op een intensieve en zware manier. Is dat precies wat je wilt, maar heb je nog geen ervaring met een spinbike? Dan is de kans groot dat je bij de FitBike Race Magnetic Basic uitkomt.

Dit lijkt namelijk een prima spinningfiets voor de beginnende thuissporter te zijn.

Is de aanschaf van deze spinbike daadwerkelijk aan te raden? Je leest het in deze FitBike Race Magnetic Basic review.

In deze review delen de spinbike-experts van Tech Meester graag hun bevindingen over deze spinbike.

De belangrijkste specificaties van de FitBike Race Magnetic Basic

Fitbike-Race-magnetic-basic-spinningbike

Heb je interesse in de aanschaf van een spinbike voor thuis? Dan doe je er verstandig aan om meerdere spinbikes goed te bekijken. Hier helpen wij je graag een handje bij. Zo vind je op onze website al een artikel over de beste spinningfietsen van dit moment.

Verder informeren wij je graag zo uitgebreid mogelijk over verschillende spinbikes. Dit hebben we eerder al bij de FitBike Race Magnetic Home en de FitBike Race Magnetic Pro gedaan. In déze review ligt de focus dus op de FitBike Race Magnetic Basic.

Om tussen deze variant en de hierboven genoemde spinbikes de juiste vergelijking te maken, moet je goed naar de specificaties kijken.

De belangrijkste specificaties van de FitBike Race Magnetic Basic vind je alvast hier:

  • Gewicht van de spinbike: 44 kilogram
  • Gewicht van het vliegwiel: 20 kilogram
  • Maximaal belastbaar gewicht: 115 kilogram
  • Soort weerstandsysteem: magnetische weerstand
  • Afmetingen: 112 bij 52 bij 132 centimeter


De belangrijkste voordelen van de FitBike Race Magnetic Basic

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het ‘basismodel’ uit de lijn van FitBike. Die term vinden wij echter niet helemaal terecht.

Wij hebben namelijk opgemerkt dat dit een prima spinbike voor de beginnende thuissporter is. Dat komt onder meer door onderstaande voordelen.

Ergonomisch

Eén van de grootste voordelen van de FitBike Race Magnetic Basic is de ergonomie. Zo is het mogelijk om het stuur op de centimeter nauwkeurig te verstellen.

Wil je je zitpositie aanpassen? Ook dat is nauwkeurig mogelijk bij de FitBike Race Magnetic Basic. Je kunt het stuur zowel verticaal als horizontaal verstellen. Tot op de centimeter nauwkeurig.

Ook de trappers zijn slim/handig vormgegeven. De trappers beschikken over handige riempjes, waarmee je je voeten vast kunt zetten. Tijdens het fietsen schieten je voeten hierdoor niet van de pedalen af.

Prima weerstandsysteem

Bij elke spinbike zou je direct naar het weerstandsysteem moeten kijken. Dat hebben wij ook bij de FitBike Race Magnetic Basic gedaan. En daar werden we direct blij van.

Deze spinbike beschikt namelijk over een magnetisch weerstandsysteem. Dit houdt onder meer in dat je de weerstand nauwkeurig in kunt stellen.

Ook houdt dit in dat het weerstandsysteem amper lawaai maakt. Dat is bij bijvoorbeeld een weerstandsysteem met een blokje een compleet ander verhaal.

Dit weerstandsysteem werkt geweldig in combinatie met het vliegwiel. Het vliegwiel is met een gewicht van 20 kilogram aardig zwaar, waardoor je de weerstand lekker op kunt voeren. Heerlijk als je intensief wilt trainen.

Wil je het weerstandniveau tijdens het fietsen aanpassen? Dat is mogelijk. Met alle dank aan de knop. De knop vind je onder de trainingscomputer en is snel/makkelijk te bedienen. Je houdt hierdoor moeiteloos de controle over de weerstand.

Prima trainingscomputer

De FitBike Race Magnetic Basic is van een prima trainingscomputer voorzien. Wat wij hierbij erg sterk vinden, is de eenvoud. Deze trainingscomputer doet wat ‘ie moet doen, zonder verder al te veel poespas.

Je hebt hierdoor snel deze trainingscomputer onder de knie. Ook zie je op deze trainingscomputer precies wat je wilt zien. Je ziet tal van waarden staan, waaronder de afstand, snelheid, tijd en omwentelingen per minuut.

Makkelijk te monteren

Als je de FitBike Race Magnetic Basic koopt, krijg je hem grotendeels voorgemonteerd geleverd. Je moet ‘m alleen nog even in elkaar zetten, maar dat is een kleine moeite. De montage verloopt namelijk super simpel.

Daarbij is het ook ideaal dat de spinbike eenvoudig vormgegeven is. Er zitten weinig extra onderdelen op de fiets, waardoor er ook weinig aan kapot kan gaan. FitBike heeft ook nog een verstevigd frame gekozen, waardoor de fiets zo stevig als een huis staat.

Fluisterstil trainen

Op de FitBike Race Magnetic Basic kun je op de gewenste manier trainen. Dit doe je ook nog eens fluisterstil. Zoals hierboven al aangegeven, is dit te danken aan het magnetische weerstandsysteem.

Ook de V-snaar doet hier nog een schepje bovenop. Deze snaar drijft deze fiets fluisterstil aan, waardoor je ook ’s ochtends vroeg nog kunt trainen. Of ’s avonds laat.

De belangrijkste nadelen van de FitBike Race Magnetic Basic

Wij zijn behoorlijk enthousiast over de FitBike Race Magnetic Basic. Het is een prima spinningfiets voor de beginnende thuissporter, maar je moet ook met een paar aandachtspunten rekening houden.

Niet compatibel met fitnessapps

Wil je nog leuker en interactiever trainen op een spinbike? Dan heb je een spinningfiets met bluetooth ontvanger nodig, zoals de FitBike Race 4. Op die spinbike kun je bijvoorbeeld gebruik van Zwift maken.

Op de FitBike Race Magnetic Basic is dit jammer genoeg niet mogelijk. Deze spinningfiets heeft geen bluetooth ontvanger, waardoor je géén gebruik van fitnessapps kunt maken. Dit beperkt uiteraard de trainingsmogelijkheden enigszins.

Geen hartslagfunctie

Als je intensief traint, moet je altijd je hartslag monitoren. Je moet namelijk niet met je hartslag in de kritieke zone terechtkomen.

Spijtig genoeg beschikt de FitBike Race Magnetic Basic niet over een hartslagfunctie. Dit betekent dat je tijdens het fietsen geen zicht op je actuele hartslag hebt. Dit hadden wij liever anders gezien.

Geen SPD-pedalen

Eerder in deze FitBike Race Magnetic Basic review spraken we over de handige riempjes van de pedalen. Die riempjes vinden wij inderdaad handig, maar dit geldt in mindere mate voor de pedalen.

Het zijn namelijk geen SPD-pedalen, waardoor je met deze pedalen minder kracht over kunt brengen.

Wat SPD-pedalen zijn? Dit zijn pedalen waarin je je schoenen vast moet klikken. Vervolgens kun je zowel een duwende als trekkende beweging met je voeten maken; dit komt je trainingsprestaties alleen maar ten goede.

Spijtig genoeg is dit niet mogelijk op de FitBike Race Magnetic Basic.

Voor wie is de FitBike Race Magnetic Basic geschikt?

De FitBike Race Magnetic Basic is wat ons betreft voor twee groepen geschikt:

  • De onervaren thuissporter. Wil je graag thuis op een spinbike trainen, maar heb je hier nog geen ervaring mee? Dan is dit een prima spinbike voor je, mede door de eenvoud van het apparaat.
  • De iets ervaren thuissporter. Heb je wel al ervaring, maar wil je gewoon op een recreatieve manier op je spinbike kunnen trainen? Ook dan is de FitBike Race Magnetic Basic een prima optie voor je.

Wat zeggen andere gebruikers over de FitBike Race Magnetic Basic?

Voor deze FitBike Race Magnetic Basic review hebben wij ons op onze eigen bevindingen gericht. Ook hebben we met een schuin oog naar de ervaringen van andere gebruikers gekeken.

Daaruit bleek al snel dat de meeste gebruikers weglopen met deze spinbike. Zij roemen de algehele prijs-kwaliteitverhouding, de handige samenstelling en de ergonomie.

Ook de trainingscomputer en het weerstandsysteem kunnen op veel lovende woorden rekenen.

Eigenlijk zijn de meeste ervaringen positief tot heel positief. De negatieve ervaringen die wij gevonden hebben, lijken afkomstig te zijn van mensen die een miskoop hebben gedaan.

Met andere woorden: zij hebben een spinbike gekocht die eigenlijk niet op hun situatie/wensen aansluit.

Wat kost de FitBike Race Magnetic Basic?

De adviesprijs van de FitBike Race Magnetic Basic ligt rond de 350 euro. Dit vinden wij een meer dan prima prijskaartje, zeker met het oog op de kwaliteit. FitBike weet als geen ander hoe ze kwaliteit moeten leveren.

Tip: check de prijzen bij meerdere aanbieders. Vaak stunten zij regelmatig met een fikse aanbieding op de FitBike Race Magnetic Basic.

Eindconclusie: is de FitBike Race Magnetic Basic een aanrader?

Ja, de FitBike Race Magnetic Basic is zeker een aanrader. Met name als je nog weinig ervaring op een spinbike hebt, sluit deze variant prima op je wensen aan. Met name de eenvoud valt bij deze spinbike op.

Ook de ergonomie vinden wij een groot pluspunt. Je stelt de FitBike Race Magnetic Basic moeiteloos naar wens in, waarna je op de gewenste manier kunt trainen. Door het zware vliegwiel kun je de weerstand ook nog aardig opvijzelen.


Alternatieven

Sluit de FitBike Race Magnetic Basic niet helemaal op je wensen aan? Kijk dan eens naar deze modellen van FitBike:

  • FitBike Race 4: de FitBike Race 4 is ideaal als je interactief wilt trainen. Deze spinbike is namelijk compatibel met zo’n beetje alle mogelijke fitnessapps.
  • FitBike Race Pro: deze spinbike is geschikt voor de (semi)professionele sporter. Deze spinbike is meer geschikt voor de intensievere trainingen, beschikt over SPD-pedalen en is nog een stuk robuuster uitgevoerd.
  • FitBike Race Home: de FitBike Race Magnetic Basic en de FitBike Race Home lijken behoorlijk op elkaar. Het belangrijkste verschil is de robuustheid. De Home variant is iets zwaarder uitgevoerd, waardoor de spinbike nog steviger staat. Ook is het bij de Home variant mogelijk om andere pedalen te bevestigen, terwijl dit bij de FitBike Race Magnetic Basic onmogelijk is.


Meer van FitBike:


Categorieën: Fitness