FitBike Race Magnetic Pro: Review & Ervaring

Last updated by Simon on

Fitbike-Race-Magnetic-Pro-Getest

Na anderhalf jaar gebruik te hebben gemaakt van de FitBike Race 2, wilde ik wat meer. De Race 2 heeft me veel plezier opgeleverd, maar naarmate ik fanatieker werd, ging ik het een en ander missen.

De upgrade heb ik gevonden in de Magnetic Pro. Ook deze spinning bike is van het merk FitBike.

Wat de voordelen en nadelen van deze fiets zijn, en hoe deze mij bevallen is, ontdek je in deze review.

De eigenschappen van de Magnetic Pro

FitBike-Race-Magnetic-Pro-Spinningfiets

Er zitten veel verschillen tussen de FitBike Race Magnetic Pro en de degelijke maar simpele spinningfiets waar ik op begonnen ben.

Een van de overeenkomsten is echter de aandrijving. Deze wordt verzorgd door een V-belt. Het grootste voordeel van een V-belt ten opzichte van een ketting is het geluid. Een V-belt is een stuk stiller.

Dat deze spinningfiets het woord ‘Pro’ in de naam draagt, blijkt wel uit het maximale vermogen dat deze fiets aankan. Dat is 600 watt.

Geloof me maar, daar moet je behoorlijk hard voor kunnen trappen. In een sprint is het mogelijk, maar tenzij je Wout van Aert heet ga je dit geen minuut volhouden.

Het eigen gewicht van de Magnetic Pro is 61 kilogram. Daarmee beschik je over een heel stabiel cardioapparaat.

Aan het maximaal belastbare gewicht van 150 kilogram zie je dat de spinningfiets uit goede en sterke materialen bestaat.


Het vliegwiel

Vliegwiel-Fitbike-Race-Magnetic-Pro

Een van de belangrijkste onderdelen van een spinningfiets is het vliegwiel. Het vliegwiel van de Magnetic Pro heeft een gewicht van 22 kilogram.

Dit is een mooi gewicht en geeft je de zekerheid dat de Magnetic Pro tijdens stevige inspanningen de nodige stabiliteit behoudt. Een zwaar vliegwiel zorgt eveneens voor een fijne trapbeweging.

De weerstand wordt bij de FitBike Race Magnetic Pro geregeld door middel van magneten.

Magnetische weerstand is ideaal. Het werkt goed en bovendien zorgt het ervoor dat de indoor fiets tijdens het trainen lekker stil is, zeker in combinatie met de V-belt.

Als je tijdens het spinnen de weerstand wilt veranderen, regel je dat met een draaiknop. Dit werkt eenvoudig en goed.

Eindelijk klikpedalen

Klikpedalen-Fitbike-Magnetic-Pro

Spinning op gewone schoenen die vastzitten in toeclips gaat prima hoor. Maar tijdens beklimmingen wanneer ik voor langere tijd op de trappers stond, begonnen de bandjes vervelend aan te voelen.

Het was alsof ze zich een weg in mijn schoen probeerden te boren. Dat was natuurlijk niet zo, maar comfortabel voelde het niet aan.

Tot mijn grote vreugde heb je bij de Magnetic Pro de keuze tussen je gewone schoenen in de toeclips of fietsschoenen in SPD-pedalen.

Spinning gaat het een stuk soepeler als je voeten vastzitten in het pedaal. Je kunt beter aan de pedalen trekken.

Nadelen FitBike Race Magnetic Pro

Het was niet allemaal harmonie in mijn huwelijk met de Magnetic Pro. Wat mij betreft ontbreken er twee toch wel belangrijke zaken aan deze spinning bike. Gelukkig is één daarvan snel op te lossen.

Nadelen: 

  • Geen hartslagmeter
  • Geen wattagemeter
  • Geen trainingscomputer

Eerlijk gezegd vind ik het uitermate teleurstellend dat de FitBike Race Magnetic Pro geen hartslagmeting heeft.

Iedere serieuze wielrenner kan niet zonder twee gegevens. Dat zijn je hartslag en het aantal wattage dat je wegtrapt. De Magnetic Pro heeft geen hartslagmeting en geen wattagemeter.

Voor een spinningfiets voor zowel thuisgebruik als professioneel gebruik een behoorlijk minpunt. De hartslag heb ik in het begin opgelost door een horloge te gebruiken.

Dit was te doen, maar zeker niet ideaal. Je wilt je hartslaggegevens gewoon op het display zien staan.

Over dat display gesproken. Dat is er niet. Zelf heb ik dat minder als een probleem ervaren, omdat je voor ongeveer 50 euro de FitBike trainingscomputer koopt.

Die kreeg ik na twee weken gebruik te hebben gemaakt van de spinning bike. Op de computer zie je relevante gegevens, zoals tijd, afstand, RPM, hartslag en snelheid. Maar helaas geen wattage.

Die trainingscomputer is prima. Alleen vind ik het een beetje sneu dat je deze erbij moet kopen. Je betaalt veel geld voor een spinningfiets. Dan mag daar best standaard een trainingscomputer op zitten.

Trainingsmogelijkheden Magnetic Pro

Trainen-op-Fitbike-race-magnetic-pro

Trainen op de Magnetic Pro is qua pure fietsbeleving een pretje. Het trappen gaat soepel, de weerstand is eenvoudig te verstellen en je kunt een comfortabele houding aannemen.

Als je voor het eerst op een spinning fiets stapt, zal je best wat last van je zitbotjes krijgen.

Sowieso is het slim om altijd een fietsbroek te dragen. Maar verder went het snel. En daar helpt het ontwerp van de Magnetic Pro ook wel een handje bij.

Je kunt zowel het zadel als het stuur verstellen, waardoor je vanzelf jouw favoriete houding aan kunt nemen. Neem hier goed de tijd voor, om rug- en nekklachten te voorkomen.

Virtueel spinnen

Tijdens mijn testperiode op de FitBike Magnetic Pro heb ik nog iets anders uitgetest. Er zijn meerdere aanbieders van virtuele spinninglessen.

Tijdens die lessen word je meegenomen op allerlei uitdagende parcoursen, terwijl je klimmen en sprinten afwisselt.

Voor mij is dit van grote toegevoegde waarde geweest. De spinning sessies werden hierdoor echte trainingen.

Het is met de Magnetic Pro niet mogelijk om te rijden met Zwift. Virtuele spinning lessen zijn een mooie vervanger. Het ene moment rijd je door de Ardennen, terwijl je volgende training zomaar in de Franse Alpen kan zijn.

Andere spinning bikes van FitBike

Fitbike-Race-magnetic-basic-spinningbike

De FitBike Race Magnetic Pro is het pronkstuk uit deze serie van het merk FitBike.

Behalve de Pro heb je verder onder meer de FitBike Race Magnetic Basic. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, het instapmodel. Kwalitatief gezien is dit een goede spinning bike.

Wat ik persoonlijk vreemd vind, en heel fijn voor de bezitters van de Magnetic Basic, is dat er hier wel standaard een trainingscomputer op zit.

Verder heeft deze fiets een vliegwiel van 20 kilogram, wat prima is. In vergelijking met de Magnetic Pro heeft de Basic geen SPD-pedalen.

Verder kan je nog kiezen voor de FitBike Race Magnetic Home. Deze zit qua prijs en eigenschappen tussen de Basic en Pro in.

En ook deze wordt weer met trainingscomputer geleverd. Het verschil met de Pro zit hem in het lichtere gewicht van de fiets en het lagere maximaal belastbare gewicht.

Alle drie zijn het uitstekende spinning fietsen, waarbij qua pure kwaliteiten de Magnetic Pro de beste is.

Conclusie: is de Magnetic Pro het geld waard?

De FitBike Race Magnetic Pro is het geld zeker waard. Het is een kwalitatief erg goede spinningfiets.

Je zit er comfortabel op, het fietsen verloopt soepel en de fiets is stabiel en stevig. Ik heb deze spinning bike maar twee maanden uitgetest, en daardoor uiteraard geen slijtage gemerkt.

Gezien het gewicht van de fiets en de ervaringen van anderen, hoef je niet bang te zijn dat je na een jaar weer in de winkel staat. Bovendien zit er 2 jaar garantie op de onderdelen en levenslange garantie op het frame.

Zelf heb ik deze spinning bike uiteindelijk niet gekocht. Het ontbreken van in eerste instantie een trainingscomputer en ook een wattagemeter gaf voor mij de doorslag.

Voor mij is het hopen dat ik in de toekomst een spinningfiets tegenkom die dezelfde fietskwaliteiten als de FitBike Race Magnetic Pro heeft.Veelgestelde vragen

Voor wie is deze spinningfiets geschikt?

De Race Magnetic Pro is bedoelt voor de regelmatige en zelfs dagelijkse thuissporters. Ook kan hij gebruikt worden voor (semi)professioneel gebruik. Uiteraard kunnen ook beginners gebruik maken van deze spinningfiets. Echter voldoet een wat minder luxe model ook voor de meeste beginners.

Wat zijn de beste alternatieven voor de FitBike Race Magnetic Pro?

Wat het beste alternatief is, hangt af van je budget, je wensen en hoe vaak je de spinningbike gaat gebruiken. Hieronder vind je de links van enkele goede alternatieven.


Meer van Fitbike:


Categorieën: Fitness