Wat is het beste fitness apparaat voor thuis?

Last updated by Kaz on

beste fitness apparaat voor thuis

Voor je gezondheid is het goed om regelmatig in beweging te komen. Als je dit graag vanuit eigen huis wilt doen, heb je hiervoor de keuze uit meerdere trainingsapparaten.

Maar, wat is nou het beste fitness apparaat voor thuis voor jóu? In dit artikel vind je een top 10 van de beste fitnessapparaten voor thuis.

Dit zijn de 10 beste fitnessapparaten voor thuis

Om meerdere redenen is het aan te raden om voor het beste fitnessapparaat voor thuis te kiezen. Met dit apparaat kom je in beweging, verbrand je calorieën en werk je ook nog aan je uithoudingsvermogen.

Wat je precies met het fitnessapparaat kunt doen, hangt van het soort fitnessapparaat af.

Wij raden je daarom graag het volgende aan:

  • Denk goed na over je wensen met betrekking tot het beste sport apparaat voor thuis. Waar wil je dit apparaat precies voor gebruiken? Wat zijn je trainingsdoelen? En op welke manier kom je het liefste in beweging?
  • Bekijk onderstaande trainingsapparaten voor thuis. Nadat je je wensen op een rijtje hebt gezet, is het aan te raden om onderstaande trainingsapparaten te bekijken. Dit zijn volgens ons, en vele andere experts, de beste sportapparaten voor thuis.

Hometrainer

Een hometrainer is volgens ons het beste fitness apparaat voor thuis. Dit apparaat is op een fijne manier te gebruiken, is voor veel mensen geschikt en is ook voor meerdere trainingsdoelen geschikt.

Wil je bijvoorbeeld afvallen? Dat is op een hometrainer mogelijk. Of wil je aan je uithoudingsvermogen/conditie werken? Ook dat is op een hometrainer mogelijk.

Op een hometrainer kun je ook nog eens meerdere spieren trainen. Je kunt hierbij aan je beenspieren denken, maar ook aan de spieren in je billen. Verder is het fijn dat je tijdens het fietsen ook nog heerlijk kunt ontspannen.

Tijdens het fietsen op een hometrainer kun je bijvoorbeeld naar televisie of Netflix kijken. Ook kun je lekker naar je favoriete muziek luisteren. Dit is al helemaal het geval als je kiest voor een hometrainer met rugleuning.

Heb je op dit moment lichamelijke klachten? Of ben je bijvoorbeeld al wat ouder? In beide gevallen is een hometrainer ook uiterst geschikt voor je.

Op dit fitness apparaat voor thuis is namelijk geen sprake van lichamelijke belasting. Dit betekent onder meer dat je niet bang voor blessures hoeft te zijn. En kies je voor een hometrainer met lage instap? Dan stap je ook nog eens makkelijk de fiets op en af.

Al met al is een home het beste fitnessapparaat voor thuis. Met dit beste fitness apparaat train je op een duurzame en veelzijdige manier. Wel moet je er rekening mee houden dat het trainen op een hometrainer enigszins eentonig kan worden.

Je maakt immers continu dezelfde beweging in dezelfde omgeving. Ook moet je er rekening mee houden dat je op een hometrainer relatief weinig calorieën verbrandt.




Hardloopband

Ben je meer liefhebber van het maken van een rennende/lopende beweging? Dan is het aan te raden om voor een hardloopband te kiezen. Op een loopband maak je een rennende (of wandelende) beweging, waardoor je van meerdere voordelen geniet.

Zo is dit één van de beste cardio apparaten om af te vallen. Op een loopband kun je behoorlijk veel calorieën verbranden, maar ook aan je uithoudingsvermogen werken. Dit is dan ook één van de meest complete fitness apparaten voor thuis.

Je hebt bovendien de keuze uit meerdere hardloopbanden. Zo zijn er varianten waarbij je de hellingshoek in kunt stellen, waardoor je de training nog zwaarder voor jezelf kunt maken.

Een loopband biedt bovendien de gewenste demping, waardoor de kans op blessures een stuk kleiner is. Verder heb je bij veel loopbanden de keuze uit meerdere trainingsprogramma’s. Dat stelt je in staat om gericht naar een bepaald doel toe te werken.

Heb je op dit moment al slechte knieën of enkels? Dan is een loopband niet de beste optie. Ten opzichte van bijvoorbeeld een hometrainer heb je namelijk met een stuk meer schokbelasting te maken.

Indien je van een hardloopband thuis gebruik wilt maken, zou je daarom ook in goed schoeisel moeten investeren.




Roeitrainer

Fitnessapparatuur voor thuis wordt in meerdere varianten aangeboden. Zo kun je ook voor een roeitrainer kiezen.

Op dit apparaat maak je een roeiende beweging, net zoals je in een ‘normale’ roeiboot doet. Als je dit al eens gedaan hebt, weet je als geen ander dat dit behoorlijk pittig is.

Een groot voordeel van een roeitrainer is dat je gericht spiermassa op kunt bouwen. Ondertussen werk je ook nog aan je uithoudingsvermogen en maak je een niet-belastende beweging. Daarvoor is het wel heel belangrijk dat je de juiste roeitechniek onder de knie krijgt.

Kun je op een roeitrainer veel calorieën verbranden? Ja, absoluut. Uit onderzoek blijkt dat je tijdens een half uurtje trainen wel 400 calorieën kunt verbranden.

Ook voor het afvalproces is een roeitrainer een geweldige aanvulling. Tijdens het trainen geniet je ook nog van een realistisch gevoel, indien je kiest voor een variant met waterweerstand.

Zoals hierboven al aangegeven; je moet de juiste techniek aanleren. Indien je op de roeitrainer een verkeerde houding aanneemt, is dit bijzonder schadelijk voor je lichaam.

Daarnaast moet je rekening houden met de vrij forse afmetingen van een roeitrainer. Je hebt voor dit alles in 1 fitnessapparaat dus de nodige ruimte in je woning nodig. Maar goed, op dit fitnessapparaat ben je wel in staat om aan je gehele lichaam (en conditie) te werken.




Crosstrainer

Op een crosstrainer maak je een soort van lopende beweging. Bij deze beweging is het ook de bedoeling dat je je armen mee laat bewegen. Daarvoor beschikt een crosstrainer over twee hendels.

Met een crosstrainer kun je veel calorieën verbranden. Je kunt in een uurtje tijd zo’n 700 á 800 calorieën verbranden. Daarbij train je ook nog eens je gehele lichaam.

Je benen komen immers in beweging, terwijl dit ook voor je bovenlichaam geldt. Onbewust train je ook nog je middel, je bilspieren en je rugspieren.

De belasting op een crosstrainer is bovendien miniem. Als je lichamelijke klachten hebt, is een crosstrainer dus één van de beste fitnessapparaten voor thuis.

Daarbovenop komt dat een crosstrainer vrij simpel in gebruik is. Als je de beweging eenmaal onder de knie hebt, voelt het erg natuurlijk aan.

Wel kan het trainen op een crosstrainer eentonig worden. Tevens moet je met rekening met de vrij forse afmetingen houden. Veel crosstrainers zijn groter uitgevoerd dan bijvoorbeeld een loopband of hometrainer.




Spinningbike

Wil je het trainen thuis echt intensief maken? Dan is het aan te raden om eens naar een spinningbike te kijken.

Op een spinfiets kun je zeer intensief trainen, mede doordat je de weerstand naar eigen wens kunt verhogen. Door de weerstand aanzienlijk te verhogen, geniet je van een vrij pittige training.

De beweging die je maakt, kun je vergelijken met de beweging die je op een hometrainer maakt. Ook op een spinfiets moet je namelijk de trappende beweging maken. Maar, tussen een spinbike en hometrainer bestaan wel grote verschillen.

Zo is een spinbike meer geschikt voor het intensievere werk. Een hometrainer is daarentegen meer voor het recreatieve gebruik geschikt, mede door het comfort.

Op een hometrainer zit je aangenamer, mede doordat je rechterop zit. Ook moet je bij een spinbike met een relatief hard en klein zadel rekening houden.

Met een spinningfiets kun je in ieder geval alle kanten op. Zo’n fiets leent zich uitermate voor het verbranden van calorieën, voor het trainen van je beenspieren en voor het verbeteren van je conditie.

Wel moet je rekening houden met de kans op zadelpijn, met overmatig zweetgebruik en met een behoorlijke investering.




Stepapparaat

Op een stepapparaat, ook wel stepper genoemd, maak je een steppende beweging. Met deze beweging train je je beenspieren, werk je aan je bilspieren en werk je aan je conditie. De beweging die je op de stepper maakt, is te vergelijken met traplopen.

Op dit moment kun je uit meerdere stepapparaten kiezen. Hierbij kun je aan een mini stepper, swing stepper en crosstrainer stepper denken. Doordat je deze keuze hebt, ben je altijd in staat om een geschikte stepper voor thuisgebruik uit te kiezen.

Op een stepapparaat werk je gericht aan je spieren. Je traint meerdere spieren in je benen en billen, waarbij je ook nog aan je conditie werkt.

Verder is het fijn dat je voor een stepapparaat niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Dit is eigenlijk het goedkoopste soort fitnessapparaat voor thuis.

Daarnaast neemt een stepper amper ruimte in beslag. Zeker als je in je woning niet al teveel ruimte hebt, is dit een geschikt sportapparaat.

Houd er wel rekening mee dat het trainen op een stepper niet super uitdagend is. Alleen als je voor één van de meest uitgebreide apparaten kiest, kun je de trainingen echt pittig voor jezelf maken.




Trilplaat

Kun je sporten zonder zelf in beweging te komen? Ja, dit is zeker mogelijk. Door op een trilplaat te staan, train je op een vrij simpele manier je lichaam.

De plaat trilt aanzienlijk, waardoor je lichaam uit balans raakt. Je spieren komen vervolgens in actie om dit te herstellen. Op díe manier train je je spieren, bijvoorbeeld in je benen.

Op de trilplaat zelf kun je vervolgens ook oefeningen uitvoeren. Zo kun je squats uitvoeren, terwijl ook veel mensen met een weerstandsband op een trilplaat trainen.

Houd er wel rekening mee dat een trilapparaat niet voor iedereen geschikt is. Als je last van je rug of knieën hebt, moet je vooral niet op zo’n trilapparaat gaan staan.

Belangrijk voordeel is wel het gezondheidseffect. Door op een trilplaat te staan, wordt de doorbloeding in je lichaam verbeterd. Dit zorgt voor onder meer een strakkere en mooiere huid. Ook voorkom je hiermee de kans op ziekten.




Krachtstation

Wil je je gehele lichaam thuis kunnen trainen? En wil je vooral met krachttraining aan de slag gaan? Dan ben je het beste uit met een krachtstation. Zoals de naam van dit fitnessapparaat voor thuis al aangeeft, kun je hiermee voornamelijk kracht trainen.

Wat een groot voordeel is, is de veelzijdigheid. Je kunt je gehele lichaam trainen en meerdere oefeningen uitvoeren. Daarbij is het ook een voordeel dat een krachtstation relatief compact is. Hij neemt hierdoor niet overdreven veel ruimte in beslag.

Wel moet je met een vrij forse investering rekening houden. Zeker als je voor één van de betere krachtstations gaat, moet je diep in de buidel tasten.

Daarentegen is het wel een feit dat je geen andere apparaten meer hebt. Ook is het eigenlijk niet meer nodig om in losse gewichten te investeren.




Airbike

Spreekt een hometrainer en spinningfiets je grotendeels aan? Heb je alleen het idee dat deze fitnessapparaten niet helemaal op je wensen aansluiten? Dan is een airbike mogelijk de betere keuze voor je.

Op een air bike kun je binnen 20 minuten een volledige workout uitvoeren. Hierbij train je niet alleen je benen, maar ook je bovenlichaam.

Je werkt gericht aan de spiermassa, maar ook aan je conditie. Met name voor de HIIT trainingen (High Intensity Interval Training) is een airbike geschikt.

Wel moet je voor een airbike vrij diep in de buidel tasten. Lang niet voor iedereen is een airbike daarom weggelegd. Heb je niet zozeer de wens om intensief te kunnen trainen?

Dan ben je beter uit met één van de andere fitnessapparaten. Overigens moet je ook met het nodige geluid maken. Het voorwiel laat veel lucht in beweging komen; dat hoor je overduidelijk.




Recumbent bike

Tot slot is ook een recumbent bike aan te raden. Als je het woordje recumbent vrij vertaald, kom je uit op ‘achterover leunen’. Dat is precies wat je op zo’n fiets doet.

Dit is eigenlijk een ligfiets, waarop je op een aangename manier kunt trainen. De beweging die je maakt, is gelijk aan de beweging die je op een hometrainer maakt.

Ten opzichte van een hometrainer geniet je echter van meer comfort. Zo beschikken eigenlijk alle recumbent bikes over een rugleuning. Je kunt hierdoor heerlijk achteroverleunen en je benen het werk laten doen.

Op een recumbent bike beweeg je zonder enige vorm van belasting. Dit apparaat is dan ook geschikt voor bijvoorbeeld een revalidatie. Tevens is recumbent bike ideaal voor oudere mensen.

In beweging komen en van het nodige comfort genieten. Dat is precies wat je op een recumbent bike kunt doen. Houd er wel rekening mee dat de meeste recumbent bikes behoorlijk veel ruimte in beslag nemen.

Een ander aandachtspunt is het prijskaartje. Over het algemeen is een recumbent bike een stuk duurder dan een normale hometrainer.




Conclusie

Met de informatie uit dit artikel weten wij zeker dat je een goede afweging kunt maken voor het beste fitness apparaat voor thuis.

Houd hierbij rekening met jouw wensen en behoeften, maar ook met eventuele blessures en beperkingen. Op deze manier vind jij jouw perfecte match!



Categorieën: Fitness