Beste crosstrainer voor thuis kopen? Top 10 uit de test
Wil je graag lekker in beweging komen? Doe je dit het liefste op een crosstrainer? En zou je voor je trainingen liever niet de deur uitgaan?
Dan ligt de oplossing gelukkig binnen handbereik: een crosstrainer voor thuis. Met de beste crosstrainer voor thuis kun je op de gewenste manier je trainingen uitvoeren.
Maar, wat is nou de beste koop? Waar moet je op letten bij het kopen van crosstrainers? En wat is volgens specialisten een goede crosstrainer?
De antwoorden op die vragen vind je in dit artikel.
Wij hebben namelijk een complete beste crosstrainer test aankoop uitgevoerd. Aan de hand van onze bevindingen hebben wij een complete top 10 samen kunnen stellen.
Wat is de beste crosstrainer voor thuis om te kopen?
Op een goede crosstrainer kun je vanuit huis op een aangename manier sporten. Je geniet van veel trainingsmogelijkheden en je hoeft niet bang te zijn voor pottenkijkers.
Voordat het zover is, moet je uiteraard wel op zoek naar de beste crosstrainer gaan. Daarvoor raden wij je aan om onderstaande 10 reviews door te nemen. Met deze reviews achterhaal je wat voor jou de beste crosstrainer voor thuis is.
1. VirtuFit CTR 3.0i Ergometer Crosstrainer
De VirtuFit CTR 3.0i Ergometer Crosstrainer vinden wij de beste crosstrainer voor thuis. Deze crosstrainer kopen is voor veel mensen interessant, mede door het prijskaartje.
Daarnaast biedt deze crosstrainer bijzonder veel trainingsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld uit 32 weerstandsniveaus en 18 trainingsprogramma’s kiezen.
Je stelt deze crosstrainer ook nog helemaal naar wens in. Dat is te danken aan de pedalen die je op 3 standen af kunt stellen. Tijdens het sporten zie je op het LCD display je trainingswaarden naar voren komen.
Tevens is het mogelijk om deze crosstrainer aan je smartphone te koppelen. Daarmee kun je op nog meer manieren trainen.
2. Senz Sports C7000
Heb je niet al te veel ruimte in je woning? Dan is de aanschaf van de Senz Sports C7000 aan te raden.
Deze crosstrainer is bijzonder compact vormgegeven, waardoor je ‘m makkelijk een plekje in je woning geeft. Dankzij de transportwielen kun je deze crosstrainer ook nog makkelijk verplaatsen.
Bij deze crosstrainer heeft Senz Sports voor een front driven vliegwiel gekozen. Deze crosstrainer is hierdoor ook voor professioneel gebruik geschikt.
Je voert natuurlijke bewegingen aan, terwijl het vliegwiel met 12 kilogram ook zwaar genoeg is. Al met al biedt deze compacte crosstrainer veel mogelijkheden voor de fanatieke thuissporter.
3. Flow Fitness Glider DCT2500i
Over de Flow Fitness Glider DCT2500i zijn wij ook enthousiast. Bij deze crosstrainer valt met name de diversiteit qua trainingen op. Je kunt uit 24 trainingsprogramma’s en 16 weerstandsniveaus kiezen.
Ook kun je apps als Kinomap en iConsole gebruiken op/met deze crosstrainer. Met dank aan de bluetoothverbinding.
De gehele samenstelling spreekt ons ook aan. Zo is het display lekker groot uitgevoerd, zijn de voetensteunen verstelbaar en geniet je van een zwaar vliegwiel.
Het vliegwiel is maar liefst 18,5 kilogram zwaar, waardoor deze crosstrainer ook voor intensieve trainingen geschikt is. De tablethouder, bidonhouder en USB-oplader zijn handige toevoegingen.
4. Tunturi Competence C25-F
De Tunturi Competence C25-F vinden wij één van de beste crosstrainers voor thuisgebruik. Dit komt onder meer doordat je deze crosstrainer op meerdere programma’s in kunt stellen.
Ook heb je uit 8 verschillende weerstandsniveaus de keuze. Het trainen is bovendien aangenaam, mede door de multi-grip handvatten.
Op het grote display zie je de trainingswaarden goed naar voren komen. Je monitort hiermee je trainingen, waardoor je gericht aan bijvoorbeeld je conditie kunt werken.
De paslengte is met 50 centimeter ook ideaal te noemen. Je maakt hierdoor lange en gecontroleerde bewegingen. Ook is de Tunturi Competence C25-F voorzien van handsensoren voor de hartslagmeting.
5. VirtuFit iConsole CTR 2.1
Over de crosstrainers van het merk VirtuFit zijn wij erg enthousiast. Dit geldt voor de 3.0i crosstrainer, maar ook voor deze CTR 2.1 crosstrainer.
Deze crosstrainer beschikt over een ergometer, waardoor je nauwkeurig de weerstand in kunt stellen. Je bent hierdoor in staat om de trainingen zo zwaar te maken als je zelf maar wilt.
Dit is ook te danken aan de 24 trainingsprogramma’s. Doordat je uit zoveel trainingen kunt kiezen, is trainen op déze crosstrainer erg gevarieerd.
Je geniet bovendien van een stevig, stabiel en robuust apparaat. Dit blijkt onder meer uit het maximaal belastbare gewicht van 150 kilogram. Dankzij de iConsole module kun je ook nog je smartphone koppelen.
6. Domyos EL540
Wil je je nieuwe crosstrainer op een plek zetten waar geen stopcontact beschikbaar is? Dan raden wij je de Domyos EL540 aan. Dit betreft namelijk een zelfaandrijvende crosstrainer.
Concreet betekent dit dat je voor deze crosstrainer geen stroompunt benodigd hebt. Door zelf bewegingen te maken, drijf je deze crosstrainer aan.
Het vliegwiel is met 9 kilogram zwaar genoeg. Dit stelt je in staat om intensief te trainen, maar ook om vloeiende bewegingen te maken.
Bij deze relatief goedkope crosstrainer heb je bovendien de keuze uit 24 trainingsprogramma’s en 15 weerstandsniveaus. Al met al is dit één van de beste crosstrainers van dit moment.
7. Focus Fitness Fox 3
Ben je graag zo goedkoop mogelijk uit? Dan raden wij je de Focus Fitness Fox 3 van harte aan. Deze crosstrainer is niet alleen goedkoop, maar biedt ook alle gewenste trainingsmogelijkheden.
Dit komt onder meer door het vliegwiel van 7 kilogram, de 18 trainingsprogramma’s en de 16 weerstandsniveaus. Je maakt hiermee elke training naar wens.
De werking van de Focus Fitness Fox 3 is ook prima te noemen. Deze crosstrainer maakt bijvoorbeeld amper geluid, is naar wens te verstellen en beschikt over een duidelijk display.
Dit display is ook nog makkelijk te bedienen en biedt waardevolle informatie. Voor al dit moois betaal je slechts een paar honderd euro!
8. Focus Fitness Senator iPlus
Stel je relatief hoge eisen aan je nieuwe crosstrainer voor thuis? En ben je ook bereid om daar net iets meer geld voor te betalen? Dan raden wij je de Focus Fitness Senator iPlus aan.
Deze crosstrainer stelt je in staat om op de gewenste manier te trainen. Dit komt door het 12 kilogram zware vliegwiel, de iPlus module en de vele trainingsprogramma’s. Dankzij de iPlus module kun je ook crosstrainer apps aan deze crosstrainer koppelen.
Verder vinden wij het ideaal dat het vliegwiel zich aan de voorzijde bevindt. Daardoor maak je lange en vloeiende bewegingen op deze crosstrainer. Ook is de lengtepas hierdoor langer, waardoor je de totale controle tijdens je training behoudt.
9. Flow Fitness Glider DCT2000i
Heb je oren naar de aanschaf van een crosstrainer met vliegwiel aan de achterzijde? Mogelijk sluit de Flow Fitness Glider DCT2000i perfect op je wensen aan.
Deze crosstrainer biedt veel trainingsmogelijkheden, mede door de bluetooth ontvanger. Met dank aan de Smart Wheel bediening stel je deze crosstrainer bovendien snel naar wens in.
Je kunt bij deze crosstrainer uit 24 trainingsprogramma’s kiezen. Ook heb je de keuze uit 16 weerstandsniveaus, waarbij het 18 kilogram zware vliegwiel voor de nodige intensiviteit zorgt.
Het verlichte LCD display draagt bij aan het gebruiksgemak, evenals het feit dat je de pedalen in verschillende standen in kunt stellen.
10. Nautilus E628
Heb je de wens om thuis echt intensief te kunnen trainen? Dan adviseren wij je van harte de Nautilus E628. Dit is geen goedkope crosstrainer, maar hij is wel uiterst geschikt voor de intensieve trainingen.
Dit komt onder meer door de bluetooth verbinding, de 29 trainingsprogramma’s en de 32 weerstandsniveaus.
De vormgeving van deze crosstrainer vinden wij subliem. Hij beschikt bijvoorbeeld over een paslengte van ruim 55 centimeter, terwijl ‘ie ook over 2 displays beschikt.
Dit stelt je in staat om je trainingsprestaties nog beter te monitoren. Deze crosstrainer is geschikt voor mensen tot 160 kilogram.
Hoe koop ik een goede crosstrainer voor thuis?
Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Dat is de manier waarop je de beste crosstrainer voor thuis kunt kiezen. Gelukkig hoef je deze vergelijking niet meer helemaal zelf te maken.
Aan de hand van onze crosstrainer test hebben wij immers bovenstaande 10 crosstrainers al als aanraders aangewezen.
Maar, wat is dan voor jóu de beste crosstrainer voor thuis? Om het antwoord op die vraag te vinden, zijn er tal van aandachtspunten waar je goed op moet letten. Deze aandachtspunten zetten we hieronder graag voor je op een rijtje.
Vliegwiel
Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het vliegwiel.
Ten eerste moet je goed kijken naar de plaatsing van het vliegwiel:
- Front driven crosstrainer. Bij een front driven crosstrainer is sprake van een kortere lengtepas. Je maakt hierdoor een vlakkere beweging, waarbij de beweging een stuk minder belastend is voor je gewrichten.
- Rear driven crosstrainer. Bij een rear driven crosstrainer is sprake van een langere lengtepas. De beweging voelt hierdoor meer als wandelen aan, waardoor je een sportieve beweging maakt. Een rear driven crosstrainer is vaak ook groter/langer dan een front driven crosstrainer.
Ten tweede is het gewicht van het vliegwiel belangrijk. Des te zwaarder het vliegwiel is, des te intensiever je kunt trainen. Een zwaarder vliegwiel zorgt ook voor een natuurlijke beweging. Bepaal daarom goed wat het gewenste gewicht van het vliegwiel moet zijn.
Trainingsmogelijkheden
Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de trainingsmogelijkheden.
Deze mogelijkheden worden door meerdere zaken bepaald:
- Het vliegwiel. Als je voor een crosstrainer met een zwaar(der) vliegwiel gaat, kun je de trainingen intensief voor je maken. Dit betekent dus dat je uit meerdere trainingsmogelijkheden kunt kiezen.
- Aantal programma’s. Ga goed na hoeveel trainingsprogramma’s de crosstrainer aanbiedt. Des te meer programma’s, des te gevarieerder je kunt trainen.
- Aantal weerstandsniveaus. Ook het aantal weerstandsniveaus is van belang voor de manier waarop je op de crosstrainer kunt trainen. Dit gaat overigens hand in hand met de massa van het vliegwiel.
Het blijft niet alleen bij deze zaken. Je moet bijvoorbeeld ook goed naar de connectiviteit kijken, waarover later meer. Ook is het belangrijk om goed naar je persoonlijke voorkeuren te kijken.
Wil je heel intensief kunnen trainen? Of wil je juist op een iets relaxtere manier trainen? De keuze is aan jou. Feit is dat je hier goed de trainingsprogramma’s op af moet stemmen.
Bijkomende tip: let goed op de eventuele aanwezigheid van een ergometer. Als de crosstrainer over een ergometer beschikt, kun je nauwkeurig het wattage instellen.
Dit stelt je in staat om zeer gericht te trainen. Maar, door een ergometer is een crosstrainer ook geschikt voor een revalidatie.
Tip: hou een crosstrainer trainingsschema aan. Met zo’n schema weet je zeker dat je op een duurzame en goede manier traint.
Verder is het aan te raden om van de voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s gebruik te maken. Deze programma’s zijn immers door specialisten opgesteld.
Connectiviteit
Ons advies is om te kiezen voor een crosstrainer met bluetooth ontvanger. Door deze ontvanger kun je gebruik maken van een crosstrainer app. Dit stelt je in staat om leuker, gevarieerder en interactiever te trainen.
Lang niet alle crosstrainers beschikken echter over een bluetooth ontvanger. Kies je voor één van de goedkopere varianten? Dan is de kans klein dat deze crosstrainer een bluetooth ontvanger heeft.
Afmetingen & gewicht
Het is bij een crosstrainer ook belangrijk om naar de samenstelling te kijken. Let hierbij onder meer op de afmetingen. Indien je voor een front driven crosstrainer kiest, is deze in veel gevallen al relatief compact.
Bij een rear driven crosstrainer moet je toch veelal rekening houden met een langere crosstrainer.
Daarnaast moet je goed naar het gewicht kijken.
Hierbij zijn wat ons betreft twee zaken van belang:
- Gewicht van de crosstrainer zelf. Het is wenselijk dat een crosstrainer erg stabiel op de grond staat. Daarvoor is een hoog eigen gewicht van de crosstrainer benodigd. Wil je alleen de crosstrainer in je huis regelmatig verplaatsen? Dan heb je een iets lichtere crosstrainer nodig.
- Maximaal belastbare gewicht. Je moet ook goed naar het maximaal belastbare gewicht kijken. Dit is het maximale gewicht dat door de crosstrainer gedragen kan worden. Je moet daarom goed je lichaamsgewicht afstemmen op dit maximaal belastbare gewicht. Ben je relatief zwaar? Kies dan voor een crosstrainer voor zware mensen.
Inklapbaarheid
Heb je in je woning niet al te veel ruimte? Dan is het interessant om voor een inklapbare crosstrainer te kiezen. Nadat je je training afgerond hebt, kun je deze crosstrainer snel inklappen. Dit stelt je in staat om de crosstrainer beter/makkelijker/compacter op te bergen.
Comfort
Bij een crosstrainer voor thuis moet je ook goed naar het comfort kijken. Het comfort wordt door meerdere zaken bepaald, waaronder de pedalen. Ga goed na hoe groot de pedalen zijn. Ga ook goed na of je de pedalen op meerdere manieren kunt verstellen.
Ook moet je goed naar de mogelijke houding(en) kijken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om op de crosstrainer op een ergonomische manier te trainen?
En ben je in staat om je handen op meerdere manieren op het ‘stuur’ te leggen? In een ideale wereld beschikt een crosstrainer over meerdere handvatten.
Ook is het aan te raden om goed naar de handgrepen zelf te kijken. Bieden de handgrepen bijvoorbeeld een comfortabele greep aan?
Indien de handgrepen een softgrip laag hebben, is het een feestje om hier je handen op te leggen. Lang niet alle crosstrainers hebben dit echter.
Bediening & display
Het is verder belangrijk om naar de bediening te kijken. Op welke manier kun je de crosstrainer bedienen? En welke zaken kun je allemaal instellen, bijvoorbeeld via het display?
Sowieso moet je goed naar het display kijken. Ga goed na hoe groot dit display is en wat je via dit display allemaal kunt doen. Ga ook goed na welke informatie het display biedt en of het display verlicht is.
Lengtepas
In bovenstaande reviews hebben we het vaak over de lengtepas gehad. Dit is de afstand die je met één beweging met de pedalen aflegt. Het is zaak om deze lengtepas af te stemmen op je lichaamslengte.
Daarvoor kun je onderstaande richtlijnen aanhouden:
- Lengte van 1,60 tot 1,75 meter: lengtepas van 35 tot 40 centimeter
- Lengte van 1,75 tot 1,83 meter: lengtepas van 40 tot 51 centimeter
- Langer dan 1,83 meter: lengte van 51 tot 60 centimeter
Gewenste gebruik
Onder aan de streep moet je ook goed over het gewenste gebruik nadenken. Wil je bijvoorbeeld thuis op een recreatieve manier kunnen sporten? Dan hoeft de crosstrainer over niet al te veel bijzonderheden te beschikken.
Wil je thuis op een intensieve – en semiprofessionele – manier kunnen trainen? Dan moet je wel voor een crosstrainer met de nodige extra’s gaan. Die varianten zijn in veel gevallen overigens wel een stuk(je) prijziger.
Prijs & kwaliteit
Tot slot moet je bij een crosstrainer voor thuis goed op de prijs en kwaliteit letten. Hierbij raden wij je aan om sowieso voor een apparaat van een A-merk te gaan. Alleen A-merken zijn in staat om de gewenste kwaliteit te leveren.
Daarbij raden wij je ook aan om goed naar de prijs te kijken. Ga goed na hoeveel geld je idealiter uit wilt geven. Probeer binnen dat budget een geschikte crosstrainer te vinden.
Lukt dat niet? Probeer je budget dan verder op te rekken. Door net iets meer geld uit te geven, koop je een goede crosstrainer voor de lange termijn.
Wat zijn de beste crosstrainer merken?
In onze ogen zijn er geen ‘beste crosstrainer merken’. Zoals hierboven al aangegeven, is het vooral van belang om voor een crosstrainer van een A-merk te kiezen.
De A-merken leveren kwaliteit en voorzien de crosstrainers van handige extra’s. Bovendien maken deze merken gebruik van de beste technologieën. Dat stelt je in staat om op de gewenste – en ergonomische – manier te trainen.
De merken die in dit artikel de revue gepasseerd zijn, zijn in ieder geval A-merken. Dit betekent dat je de crosstrainers van deze merken met een gerust hart kunt kopen.
Beste koop volgens Consumentenbond & Test aankoop
Jammer genoeg is er geen beste crosstrainer door de Consumentenbond uitgeroepen. Hoe dit komt? Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat de Consumentenbond hier (nog) geen onderzoek naar uitgevoerd heeft.
Er zijn wel tal van andere instanties en websites die hier onderzoek naar hebben gedaan. Ons advies is om je vooral op bovenstaande 10 crosstrainers te richten. Ons onderzoek is namelijk door specialisten uitgevoerd. Bij andere websites heb je die zekerheid niet.
Bij welke winkel je crosstrainer kopen?
Wil je graag een goede crosstrainer voor thuis kopen? Doe dit bij een specialist.
De beste online webshops hebben we alvast voor je verzameld:
Alternatieven voor de crosstrainer: