Lichtgewicht scooter kopen? De top 5 lichtste scooters!

Last updated by Kaz on

lichtgewicht scooter

Heb je het idee dat je een zware scooter lastig onder controle kunt houden? Of heb je het idee dat je met een zware scooter minder goed kunt manoeuvreren?

In beide gevallen is het aan te raden om een lichtgewicht scooter te kopen. In dit artikel vertellen wij je alles over de beste lichtgewicht scooters van dit moment.

Wat is licht voor een scooter?

Een lichtgewicht scooter weegt tussen de 50 en 80 kilogram. Het lastige is alleen dat bij veel webshops of aanbieders het gewicht van een scooter niet benoemd wordt. Het is – mede daardoor – lastig om een goede vergelijking te maken.

Als je een lichte scooter wilt kopen, raden wij je een lichtgewicht elektrische scooter aan. Een goede elektrische scooter weegt relatief veel, mede door het accupakket.

Er zijn echter merken die het voor elkaar krijgen om lichte elektrische scooters aan te bieden. Daar lees je hieronder meer over.

De beste lichtgewicht scooters

Wil je een kleine lichte scooter kopen? Dan raden wij je onderstaande 5 scooters aan. Per scooter hebben we alvast benoemd met welk gewicht je rekening kunt houden:

 1. IVA E-GO S2 (gewicht: 51 kilogram exclusief accu): beste lichtgewicht scooter
 2. Senzo Balance (gewicht: 60 kilogram): beste kleine lichte scooter
 3. IVA E-GO S4 (gewicht: 57 kilogram exclusief accu): beste lichte scooter met flinke actieradius
 4. IVA E-GO S3 (gewicht: 64 kilogram): beste goedkope lichte scooter
 5. Senzo Urban (gewicht: 82 kilogram): beste lichte benzine scooter

Lichte scooters: dit moet je weten

Als je een nieuwe scooter wilt kopen, zijn er tal van punten waar je goed op moet letten. Dat is al helemaal het geval als je een lichtgewicht scooter wilt kopen.

Wij raden je vooral aan om onderstaande aandachtspunten te letten.

Grote verschillen tussen elektrische- en benzine scooters

Het is allereerst zaak om een keuze tussen elektrische en benzine scooters te maken.

De keuze voor een elektrische scooter is gezien de huidige tijd de meest logische keuze. De gehele wereld moet verduurzamen en daar passen elektrische scooters perfect bij.

Op het gebied van gewicht scoren sommige elektrische scooters erg goed. Deze scooters zijn dusdanig simpel vormgegeven, waardoor ze weinig wegen. Dat is precies wat je wilt, indien je een scooter wilt kopen.

Wil je per se een benzine scooter hebben? Dan moet je dus rekening met een forser gewicht houden. De lichtste benzine scooter die wij tegengekomen zijn, weegt zo’n 82 kilogram. Dat is aanzienlijk meer dan de lichtste elektrische scooter.

Let goed op de aanduiding van het gewicht

Zoals eerder al gesteld: niet bij elke aanbieder staat het gewicht duidelijk vermeld. En als het vermeld staat, moet je alsnog erg scherp zijn. Er zijn namelijk meerdere aanduidingen van het gewicht van een scooter.

Bij de meeste scooters wordt over het ledig gewicht gesproken. Dit is het gewicht van de scooter zelf, zonder dat hier iemand op zit. Indien hier over gesproken wordt, kan er alsnog onderscheid gemaakt worden:

 • Gewicht exclusief accu. Je kunt uitgaan van een gewicht van zo’n 10 kilogram voor een accupakket. Dit betekent dat het ledig gewicht in dit geval nog aanzienlijk stijgt.
 • Gewicht inclusief accu. Als het ledig gewicht inclusief accu benoemd wordt, is dat het totaalgewicht van de scooter. Het geniet onze voorkeur dat hierover gesproken wordt, maar dat is niet bij elke scooter het geval.

Je moet voor een kleine scooter kiezen

Heb je de wens om een grote scooter te kopen? Dan kun je bovenstaande gewichten alvast uit je hoofd zetten. Indien je een grote scooter wilt kopen, moet je met een forser gewicht rekening houden.

Dit heeft meerdere logische redenen:

 • Het onderstel moet groter uitgevoerd zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de wielbasis, maar ook voor het zitje van de scooter. Des te groter het onderstel en de onderdelen zijn, des te zwaarder deze (meestal) zijn.
 • De wielen moeten groter uitgevoerd zijn. Als je voor een lichte scooter wilt gaan, kies je het beste voor een scooter met 10 inch wielen. Des te kleiner de wielen zijn, des te lichter deze wielen zijn. De grotere scooters zijn echter van grotere wielen voorzien.

Je hoeft geen vermogen uit te geven

Als je een lichte scooter wilt kopen, denk je mogelijk aan een dure variant. Dat is gelukkig niet altijd het geval. Een goedkope elektrische scooter kan namelijk ook licht zijn.

Dit blijkt in ieder geval uit bovenstaand lijstje met beste lichte scooters. Meerdere van deze scooters zijn opvallend betaalbaar, ondanks dat ze zo licht uitgevoerd zijn.

Overigens is het ook zaak om de kwaliteit nooit uit het oog kwijt te raken. Kies altijd voor een scooter van één van de beste scooter merken. Daar heb je op termijn simpelweg het meeste aan.

Zorg ervoor dat je kritisch bent

Wil je een goede lichte scooter kopen? Zorg er dan voor dat je kritisch bent:

 • Kijk goed naar de totale samenstelling. Niet alleen het gewicht moet naar je wens zijn, maar ook de actieradius, het design en de kwaliteit van de scooter.
 • Koop je scooter bij een specialist. Een lichte scooter koop je idealiter bij een goede scooterwinkel. Bij een goede scooterwinkel word je immers van het juiste advies voorzien én heb je voldoende keuze.

Waarom voor een lichte scooter kiezen?

De keuze voor een lichte scooter is in veel gevallen de juiste keuze. Dit is bijvoorbeeld het geval als je niet al te groot of sterk bent. In dat geval heb je mogelijk moeite met het besturen van een grote en zware scooter.

Gezien de meeste lichte scooters klein zijn, is dat ideaal voor je. Dat is overigens ook het geval als je met de scooter vooral goed wilt kunnen manoeuvreren.

De wielbasis van de meeste lichte scooters is namelijk vrij kort. Dat stelt je in staat om goed te manoeuvreren.

Bijkomend voordeel: de wielen zijn veelal ook klein uitgevoerd. Dit komt de manoeuvreerbaarheid alleen maar ten goede. Dat is overigens ook bij een lichtgewicht elektrische step het geval.

Daarnaast is een lichte scooter mogelijk makkelijker voor je in gebruik. Wil je de scooter in je schuurtje zetten, maar moet je daarvoor een lichte helling oprijden? Dan komt een lichte scooter ook van pas.

Dit is ook het geval als je de scooter bijvoorbeeld in een bestelbus mee wilt kunnen nemen.

Of ben je op zoek naar een lichtgewicht scooter voor op een camper? Dan geniet je ook maar al te intens van het lichte gewicht van de scooter.

Met andere woorden: in talloze situaties komt een lichtgewicht scooter van pas.

Lichte scooter kopen: waar moet je verder op letten?

Het uitkiezen van een lichte scooter is niet makkelijk. Dit komt ten eerste doordat je goed naar de aanduiding van het gewicht moet kijken. Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat het gewicht niet altijd goed aangegeven wordt.

Verder moet je dus goed naar de totale samenstelling van de scooter kijken.

Hoe groot is de scooter precies? Wat is de actieradius van de scooter? Om wat voor soort scooter gaat het überhaupt? En hoe is de scooter vormgegeven? Dit zijn allemaal vragen waar je op voorhand goed naar moet kijken.

Laat je in ieder geval niet alleen leiden door het gewicht. Een lichte scooter brengt absoluut voordelen met zich mee, maar ook andere componenten van de scooter moeten naar je wens zijn.

Lichtgewicht scooter kopen: aanrader of niet?

Ja, een lichtgewicht scooter is absoluut een aanrader.

Je kunt uit voldoende varianten kiezen die licht van gewicht zijn, waarbij je ook nog eens van prima rijeigenschappen verzekerd bent. Dit komt door het lichte gewicht, maar ook door de manoeuvreerbaarheid.

Het is overigens de verwachting dat scooters alleen maar lichter worden. Dit geldt met name voor de elektrische scooters. De accupakketten worden steeds lichter, waardoor de scooters zelf ook een stuk lichter worden.Meer over scooters:


Categorieën: Outdoor