Beste vrijstaande oven kopen? Bekijk de Top 7

Last updated by Kaz on

beste vrijstaande oven kopen

Heb je geen ruimte in je keuken voor een inbouwoven? Of wil je simpelweg geen inbouwoven? Dan is een vrijstaande oven voor jou de beste optie.

Een vrijstaande oven kopen (en uitkiezen), kan echter een lastige opgave zijn. Gelukkig bieden wij je de helpende hand. Wij hebben alvast de 7 beste vrijstaande ovens voor je geselecteerd!

Onze top 7 beste vrijstaande ovens:

 1. Steba KBM42
 2. Inventum OV207B
 3. Steba DG30
 4. Steba DG40
 5. Inventum OV607S
 6. Severin TO 2052
 7. Inventum OV307B

De 7 beste vrijstaande ovens uitgelicht

Wat is nou de beste vrijstaande oven waar je voor kunt kiezen? Het antwoord op die vraag hangt uiteraard van je eigen wensen af.

Feit is dat je momenteel uit veel varianten kunt kiezen, variërend van een kleine vrijstaande oven tot een grote vrijstaande oven.

Om tot de juiste keuze te komen, raden wij je aan om onderstaande 7 reviews door te nemen. In deze reviews maak je namelijk kennis met de beste vrijstaande ovens van dit moment.

1. Steba KBM42

Steba-KBM42-oven-met-draaispit

De Steba KBM42 vinden wij de beste vrijstaande oven van dit moment. Deze vrijstaande oven heeft een inhoud van 42 liter en biedt een maximale oventemperatuur van 230 graden.

Dit houdt ten eerste in dat je veel gerechten kunt bereiden. Dit houdt ten tweede in dat je ‘m makkelijk een plekje in je woning kunt geven.

De Steba KBM42 is bovendien op een geweldige manier samengesteld. Wat te denken van de drie verschillende inschuifhoogtes? Ook de draaispit, anti-aanbakplaat en korte opwarmtijd zijn geweldige aanvullingen.

Binnen mum van tijd geniet je van een heerlijke maaltijd, dankzij deze beste vrijstaande oven.
2. Inventum OV207B

Inventum-OV207B-heteluchtoven-vrijstaand

De Inventum OV207B is eveneens een geweldige vrijstaande oven. Bij deze oven vrijstaand valt direct het prijskaartje op; je betaalt hier nog geen 100 euro voor. Doordat ‘ie zo voordelig is, is ‘ie onder meer voor studenten uiterst geschikt.

Dat heeft overigens ook met de compacte afmetingen te maken. Doordat ‘ie een inhoud van slechts 20 liter heeft, neemt ‘ie amper ruimte in beslag.

Uiteraard doet deze Inventum vrijstaande oven zijn werk perfect. De oven werkt snel, beschikt over meerdere functies en heeft ook nog 2 inschuifhoogtes. Dankzij de timer weet je precies wanneer je bereiding klaar is. Eet smakelijk!
3. Steba DG30

Gaat je voorkeur uit naar een vrijstaande stoomoven? Dan kun je niet om de Steba DG30 heen. Deze vrijstaande oven biedt een geweldige stoomfunctie aan. Je bereidt hiermee op een gezonde manier onder meer vis, vlees en groenten.

Wil je ‘gewoon’ een pizza bereiden? Dat is uiteraard ook mogelijk met deze vrijstaande oven.

De Steba DG30 is, wat ons betreft, een lust voor het oog. Dit komt door de strakke vormgeving, het kleurgebruik en de afwerking. Dit zie je echter wel in de prijs terug. Dit is één van de duurdere vrijstaande ovens uit deze top 7.
4. Steba DG40

Steba-DG40-oven-met-draaispit

Wil je graag een vrijstaande oven groot hebben? Overweeg dan eens de Steba DG40. Deze variant lijkt veel op zijn broertje, de DG30, maar is een fractie groter. Met een totale inhoud van 40 liter biedt deze vrijstaande oven veel bereidingsmogelijkheden.

De algehele samenstelling is ook naar onze wens. Zo kun je deze grote vrijstaande oven makkelijk instellen en schoonmaken. Het feit dat je uit 49 programma’s kunt kiezen, spreekt elke thuis kok ongetwijfeld aan.

De Steba DG40 beschikt ook nog over een stoomfunctie. Dankzij de kruimellade, automatische uitschakeling en draaispit geniet je van nóg meer gemak.
5. Inventum OV607S

Inventum-OV607S-heteluchtoven-vrijstaand

De Inventum OV607S is de beste vrijstaande oven 60 liter. Door de forse inhoud is deze oven losstaand onder meer voor grote gezinnen geschikt.

Ook als je voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden op zoek naar een grote vrijstaande oven bent, is dit een geschikte optie.

Deze vrijstaande oven van Inventum biedt veel bereidingsmogelijkheden. Dit is aan de inhoud én aan de verschillende ovenfuncties te danken. Ook de maximale oventemperatuur van 230 graden is meer dan prima te noemen.

Dankzij de timer en automatische uitschakeling heb je weinig omkijken naar deze oven vrijstaand. Het relatief voordelige prijskaartje maakt voor ons het plaatje compleet.
6. Severin TO 2052

Hoef je geen bijzondere bakoven vrijstaand of vrijstaande heteluchtoven te hebben? Gaat je voorkeur puur uit naar een simpele én goedkope vrijstaande oven? Kies dan voor de Severin TO 2052.

Wij vinden dit de beste goedkope vrijstaande oven. Je betaalt hier ongeveer 60 euro voor.

Voor dit bedrag krijg je een mini vrijstaande oven. Hij heeft een inhoud van 9 liter, een maximale temperatuur van 230 graden en biedt meerdere warmteprogramma’s aan.

Dankzij de timer en het indicatielampje behoud je de totale controle over de bereidingen. Door de inhoud is deze vrijstaande oven alleen voor kleinere huishoudens geschikt.
7. Inventum OV307B

We sluiten deze top 7 af met wederom een vrijstaande oven van Inventum. Dit merk biedt meerdere prima vrijstaande ovens aan, waaronder de OV307B.

Deze oven vrijstaand heeft een inhoud van 30 liter, is makkelijk naar wens te bedienen en kent een automatische uitschakeling. In combinatie met de timer – tot 120 minuten – geniet je hierdoor van veel gemak.

Deze oven vrijstaand is ook nog van handige extra’s voorzien. Zo zijn wij te spreken over de draaispit in de oven, de bakplaat en de 2 inschuifhoogtes. Dit betreft overigens ook nog een vrijstaande heteluchtoven die relatief goedkoop is. Wat wil je nog meer?
Vrijstaande oven of inbouw oven? De belangrijkste verschillen

Heb je je pijlen op een nieuwe oven gericht? Dan zijn er veel knopen die je door moet hakken. Eén van deze knopen heeft betrekking op het soort oven. Ga je voor een vrijstaande oven? Of kies je toch voor een inbouw oven?

Het is niet makkelijk om tussen beide soorten ovens de juiste keuze te maken. Mede daarom helpen wij je hier graag een handje bij. Dat doen we door de belangrijkste verschillen voor je op te sommen:

 • Verschil in afmetingen. Kies je voor een inbouw oven 60 cm? Of kies je voor een inbouw oven 45 cm? In beide gevallen moet je veel ruimte voor de oven vrijhouden in je keuken. Dat is bij veel vrijstaande ovens een ander verhaal. De meeste vrijstaande ovens zijn vrij compact uitgevoerd, getuige meerdere van bovenstaande varianten.
 • Verschil in prijs. Je hebt ook nog met een aanzienlijk verschil in prijs te maken. Althans; dat is in veel gevallen zo. Over het algemeen kunnen we stellen dat de vrijstaande ovens goedkoper zijn dan de inbouw ovens.
 • Verschil in functies. Het is ook belangrijk om te beseffen dat er een (groot) verschil in functies aanwezig is. In veel gevallen heeft een inbouwoven méér functies dan een vrijstaande oven. Indien je voor een vrijstaande oven kiest, kom je al snel bij een solo oven uit. Bij een inbouw oven kom je echter vaak/snel uit bij een oven met magnetronfunctie. Alleen dat is al een aanzienlijk verschil.
 • Verschil in uitstraling. Hecht je veel waarde aan een strakke uitstraling van je keuken? Dan is het belangrijk om naar de uitstraling van beide soorten ovens te kijken. Over het algemeen kan gesteld worden dat een inbouw oven een stuk strakker oogt. Maar, je hebt daar met naar ruimte voor nodig in je keuken.

Waar gaat jouw voorkeur nu naar uit? Beide varianten bieden zo hun eigen voor- en nadelen aan. Maak daarom voor jezelf een goede afweging. Daarbij kun je overigens ook nog met een schuin oog naar andere soorten oven kijken.

Zo kan een inductie kookplaat met oven inbouw wellicht een geschikte oplossing voor jou zijn. Of een speciale keramiekoven, indien je speciale eisen aan je nieuwe oven stelt.

Voor wie is een vrijstaande oven geschikt?

In bepaalde situaties is een vrijstaande oven de juiste keuze. Dat is bijvoorbeeld in onderstaande situaties het geval:

 • Als je weinig ruimte voor een oven hebt. Heb je in je huidige keuken geen ruimte meer voor een inbouw oven? Dan kom je al snel bij een vrijstaande oven uit. De vrijstaande varianten zijn veelal kleiner, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor in kleinere ruimtes. Een goed voorbeeld hiervan is een studentenkamer; daar is vaak geen ruimte voor een inbouw oven.
 • Als je de kosten laag wilt houden. Wil je graag de kosten zo laag mogelijk houden? Dan kom je ook al snel uit bij een vrijstaande oven. De meeste vrijstaande ovens zijn zeer betaalbaar te noemen. Dit geldt zelfs voor de varianten van A-merken, zoals Inventum en Steba.
 • Als je een kleine keuken hebt. Woon je in een relatief klein huis, waardoor je ook een relatief kleine keuken hebt? Dan is de keuze voor een vrijstaande oven ook de juiste keuze. Zo’n oven neemt simpelweg minder ruimte in beslag, zoals reeds hierboven uitgebreid besproken.

Overigens is het ook interessant om goed naar je kookplaat te kijken. Heb je weinig ruimte voor een oven én kookplaat? Dan kun je voor een vrijstaande oven met kookplaat kiezen.

Mocht je voldoende ruimte hebben, is een vrijstaande oven zonder kookplaat waarschijnlijk de betere optie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vrijstaande oven?

Dat je dit artikel leest, geeft aan dat je mogelijk een vrijstaande oven wilt hebben. Als we naar de vele voordelen kijken, kunnen we je alleen maar aanraden om voor zo’n oven te kiezen. Dit heeft onder andere met deze voordelen te maken:

 • Je kunt ‘m overal neerzetten. Indien je voor een vrijstaande oven kiest, ben je veel minder gebonden aan een vaste plek. Je kunt een oven vrijstaand in principe op elke plek neerzetten, zolang er maar een stopcontact in de buurt is.
 • Ideaal voor in kleinere keukens. Zoals hierboven al besproken, is een vrijstaande oven ideaal voor in kleinere keukens. Dit heeft puur met de compactere afmetingen van de oven vrijstaand te maken.
 • Prima samengesteld. Kies je voor één van de beste vrijstaande ovens? Dan hoef je je echt geen zorgen over de samenstelling te maken. De beste ovens vrijstaand zijn stuk voor stuk prima samengesteld. Dit houdt onder meer in dat je van meerdere ovenfuncties gebruik kunt maken.
 • Relatief goedkoop. Als we naar de prijzen van vrijstaande ovens kijken, worden we direct blij. De meeste ovens vrijstaand zijn namelijk relatief voordelig geprijsd. Dat is in ieder geval zéker zo als je het afzet tegen de prijzen van duurdere ovens.

Tegelijkertijd moet je ook met een paar nadelen rekening houden. Zo zijn de meeste vrijstaande ovens qua functies minder uitgebreid dan een inbouw oven.

Zie je jezelf als een echte thuis kok? Dan is het wellicht beter om voor een inbouw oven te kiezen.

Bovendien heb je bij een vrijstaande oven te maken met een beperktere inhoud, maar dit is niet altijd het geval. Kijk maar eens de vrijstaande ovens met een inhoud van 60 liter, of zelfs een oven met 70 l inhoud.

Hoe vind je de beste vrijstaande oven?

Spreekt het principe van een vrijstaande oven je aan? Dan is het de hoogste tijd om op zoek naar de beste variant te gaan. Met dit artikel helpen wij je hier volledig bij.

Dit doen we enerzijds door bovenstaande top 7 en anderzijds door deze koopgids. In deze koopgids vertellen wij je namelijk exact hoe je de beste vrijstaande oven vindt.

Kijk goed naar de afmetingen & inhoud

Je moet allereerst goed naar het gewenste gebruik kijken. Waar wil je precies je nieuwe vrijstaande oven neerzetten? En hoeveel ruimte is op die plek precies aanwezig? Als je dat weet, weet je ook hoe groot de vrijstaande oven moet worden.

Daarbij heb je ook nog met je huishouden en bereidingsvoorkeuren te maken. De afmetingen gaan immers gepaard met een specifieke inhoud. Die inhoud moet je goed op je huishouden en bereidingsvoorkeuren afstemmen.

Kijk al met al goed naar het gewenst gebruik én stem daar de afmetingen en inhoud goed op af.

Ovenfuncties

Ten tweede moet je goed naar de ovenfuncties kijken. Wil je bijvoorbeeld voor een vrijstaande solo oven gaan? Of gaat je voorkeur uit naar een vrijstaande stoomoven? De keuze is volledig aan jou.

Check ook direct even goed van hoeveel programma’s je bij de vrijstaande oven gebruik kunt maken.

Design

Ten derde raden wij je aan om goed naar het design te kijken. Waarom? Omdat je in veel gevallen de oven op ooghoogte zet. Dat maakt het des te belangrijker dat de oven qua design naar je wens is.

Kijk daarom goed naar de algehele vormgeving en kleurstelling.

Samenstelling

Ten vierde wijzen wij je graag op de samenstelling van een vrijstaande oven. Met wat voor platen wordt de oven geleverd? Beschikt de oven over meerdere inschuifhoogtes?

Beschikt de oven over een handige timer? En schakelt de vrijstaande oven zichzelf automatisch uit? Dit zijn stuk voor stuk handige functies waar de beste vrijstaande ovens over beschikken. Check dit echter goed per oven vrijstaand.

Prijs & merk

Tot slot moet je goed naar de prijs en het merk kijken. Daarover raden wij je aan om altijd voor een vrijstaande oven van een A-merk te kiezen. Wij zijn bijvoorbeeld groot fan van de ovens van Inventum en Steba.

Daarbij heb je uiteraard ook met je budget te maken. Denk goed na over je budget, kijk naar de prijzen en maak op dit gebied de juiste afweging. Verlies daarbij vooral bovenstaande punten niet uit het oog.

Wat is de beste vrijstaande oven volgens de Consumentenbond?

Is er een beste vrijstaande oven volgens de Consumentenbond? Nee, dat is jammer genoeg niet het geval.

De Consumentenbond heeft recent namelijk géén onderzoek meer verricht naar de beste vrijstaande oven.

Vrijstaande oven kopen: aanrader of niet?

Ja, een vrijstaande oven is absoluut een aanrader. Met name als je een kleine keuken of weinig ruimte hebt, biedt een vrijstaande oven de gewenste uitkomst.

Je geniet bovendien veelal van een fraai design, de nodige bereidingsmogelijkheden en een scherp prijskaartje.

Ga je graag voor het beste van het beste? Kies dan voor één van bovenstaande vrijstaande ovens. Het is niet voor niets dat wij juist díe ovens in onze top 7 opgenomen hebben. Veel plezier met je nieuwe oven vrijstaand!Meer ovens:

Categorieën: Keuken